Monipaikka

Paikasta riippumattoman työn edistäjä

Hanke on päättynyt.

Blogikirjoitukset

Etä- ja monipaikkatyö maaseudun pelastajana

Suomen maaseudulla väki, yritykset ja työpaikat vähenevät. Samaan aikaan moni meistä haaveilee rauhallisemmasta elämän tahdista, omasta talosta, pihasta ja yhteisöllisyydestä. Maaseutu voisi tarjota näihin ratkaisun. Korona-aikaan pinnalle nousi trendi muuttaa Lappiin ja trendi näyttää yhä pitävän pintansaSyitä muuttohaluun ovat mm. luonnonläheisyys ja kohtuuhintainen asuminen, mutta varjopuolena ovat pitkät etäisyydet. Pitkille etäisyyksille ja Lapille olisi kuitenkin vaihtoehtoja. Esimerkiksi Keski-Suomen maaseudulla luonto on lähellä ja asuntojen hinnat kohtuullisia, mutta välimatkat ovat lyhyemmät. Lapin sijasta voisitkin muuttaa etätöihin vaikka Konnevedelle, upean kansallispuiston tuntumaan.

Tällaisesta vaihtoehdosta hyötyisi moni: esimerkiksi maaseudun teollisuusyrityksissä on töitä, mutta osaajia puuttuu. Haasteena tässä on esimerkiksi se, että perheen voi olla vaikea muuttaa paikkakuntaa, jos töitä on tarjolla vain toiselle perheen aikuiselle. Taas palaamme etätyön mahdollisuuksiin. Jos perheen toinen aikuinen tekee perinteisempää suorittavaa työtä, voi toiselle tarjoutua mahdollisuus tehdä etätöitä. 

Yritykselle etätyön tai monipaikkaisen työn tarjoaminen on kilpailuetu. Se mahdollistaa paremmin myös osaavamman työvoiman löytämisen sekä kouluttautumisen työn ohessa. Maaseutumaisilla alueilla etätyö on tärkeää: sen tarjoamalla joustavuudella kyliin ja taajamiin saadaan lisää asukkaita, jolloin löydetään helpommin osaavia tekijöitä.

Etätyö voisi myös helpottaa maaseudulla asuvien työttömyyttä, kunhan ihmiset näkevät sen mahdollisuutena ja kokeilevat sitä. Jos yritykset alkaisivat etsimään koko Suomen alueelta osaajia ja päättävät palkata monipaikkaisesti niin siitä hyötyisi yrityksen lisäksi maaseuduilla asuvat vielä löytämättömät osaajat.

Heitänkin pallon työnhakijoille ja yrityksille: voisitko sinä tehdä etätöitä tai voisiko yrityksen työtehtävää hoitaakin etänä? Heitän pallon myös yrityskehittäjille: tunnistakaa alueenne etätyöntekijät, paljonko heitä on, missä yrityksissä ja millä toimialoilla he toimivat. Koettakaa tunnistaa myös alueenne yritykset, jotka tarjoavat etätöitä. Eikä mittakaavaa kannata pitää pienenä, Suomesta voi tehdä etänä töitä myös ulkomaille.

Etä- ja monipaikkatyön edut on huomattu monessa organisaatiossa. Yksi näistä eduista on työn joustavuus. Kunnat ja aluekehittäjät voivat tukea etätyötä ja houkutella etätyöläisiä. Tässä muutamia esimerkkejä: YLE uutisoi vuonna 2021 miten Lahden kunta aikoo jatkossa panostaa monipaikkatyöhön, jossa tiimit saisivat itse määrittää kuinka paljon ja missä tilanteissa työtehtäviä voi hoitaa etänä. Pohjois-Savossa Vesannolla taas kokeillaan ilmaisten etätyötilojen tarjoamista. Maailmalla Tucson ja Tulsa ovat lähteneet markkinoimaan itseään nimenomaan etätyöhön sopivana ja tarjoavat erilaisia etuja muuttorahasta alennuksiin. 

Nytpä heitän haasteen kuntakehittäjille, etätyötiloille ja muille aktiivisille kyläläisille: voisiko teidän kylässänne järjestää "etätyömaistiaiset"? Etätyömaistiaiset voisi järjestää esimerkiksi kartoittamalla alueen vuokra-asunnot tai mökit, etätyötilat, harrastusmahdollisuudet ja muut tarvittavat palvelut ja paketoida niistä "maistiaispaketin", jota halukkaat etätyöntekijät voisivat testata esimerkiksi muutaman kuukauden ajan. Tämän kaltaista toimintaa on jo tehty maailmalla. Esimerkiksi Irlannissa Grow remote järjestää "town tasters".

Vaikka etätyössä on paljon hyvää, on siinä myös haasteita. Yhtenä haasteena on muista eristäytyminen. Ihmisillä on tarve kuulua yhteisöihin. Jotta etätyö maaseudulla todella toimii ja auttaa maaseutualueita kukoistamaan, tarvitaan siihen siellä viihtyviä ihmisiä. Viihtyvyyttä parantaa yhteisöllisyys etätyöntekijöiden kesken. Kuntakehittäjät, etätyötilat ja hubit voivat auttaa tässä.

Toinen osa ratkaisua maaseudulla viihtymiseen ovat palvelut ja niiden löytäminen. Jos tulet uutena ihmisenä pikku kylään et välttämättä tiedä mistä niitä polttopuita saikaan. Arjen apu tuntuu hyvältä. Myös harrastukset ovat osa elämäämme, joten pyritään pitämään yhdessä myös harrastusseurat hengissä! Yhteisöllisyys on yhdessä tekemistä, yhteen hiileen puhaltamista. Otetaan siis kaikki koppia oman yhteisömme kehittämisestä, oltiin sitten etänä tai läsnä.

Kuva: ©maaseutuverkosto, kuvaaja: Heli Sorjonen

Päivitetty: 13.03.2024