Lihakarjan hiilijalanjälkeä voidaan pienentää jalostuksella ja pitkäikäisiä emoja suosimalla

07.04.2022 13:24
Luken erikoistutkija Maria Leino ja tutkija Sanna Hietala nostavat esiin genomivalinnan merkityksen lihakarjatuotannossa. Suomi on perinteisesti minimoinut lypsykarjasektorin hävikin ja hyödyntänyt maidon lisäksi myös naudanlihan, joka saadaan sonnivasikoista ja poistolehmistä. Tämän ansiosta kotimaiselta nautasektorilta tuleva hiilijalanjälki on selvästi pienempi kuin sellaisessa järjestelmässä, jossa naudanliha tulisi pääasiassa emolehmiin perustuvasta tuotannosta. Lypsykarjojen määrä on kuitenkin laskussa, joten riittävän naudanlihantuotannon voivat taata pitkäikäiset emolehmät.

Muita blogeja

Blogi

Hyviä uutisia kyläkaupoille!

Blogi

Ennalta uupunut tulevaisuuden tekijä – sekö minusta tulee isona?

Blogi

SPRING’23 – Virittäydy uuden äärellä

maaseutu.fi-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.