Maaseudun paikallisen kehittämisen Leader-lippu liehuu

10.02.2023 11:03
Tänään 10.2. 2023 vietämme maaseudun kehittämisen juhlapäivää. Leader-ryhmät allekirjoittavat maa- ja metsätalousministerin ja Ruokaviraston pääjohtajan kanssa sopimuksensa, joilla sitoutuvat kehittämään maaseutua seuraavien vuosien aikana.

Tänään 10.2. 2023 vietämme maaseudun kehittämisen juhlapäivää. Leader-ryhmät allekirjoittavat maa- ja metsätalousministerin ja Ruokaviraston pääjohtajan kanssa sopimuksensa, joilla sitoutuvat kehittämään maaseutua seuraavien vuosien aikana.

Leader-työ on ihmisten kokoisten ideoiden toteuttamista. Siihen on varattu 230 miljoonaa euroa Suomen yhteisen maatalouspolitiikan CAP-suunnitelmasta. Leader-rahoituksen tehokkuudesta ja lisäarvosta kertoo osaltaan se, että kunnat ovat sitoutuneet rahoittamaan 20 prosentilla paikallista kehittämistä. Leader-toiminta on lunastanut paikkansa aluekehittäjänä.

Ei tämä ole ihmekään – yksi euro kunnan rahaa tuo alueelle monta euroa valtion ja EU:n vastinrahoitusta, sekä saa liikkeelle yksityistä rahoitusta ja uskomattoman määrän talkootyötä.

Talkootyön lisäksi rahoituksella vahvistetaan aluetaloutta, saadaan aikaan uusia ja kehittyviä yrityksiä. Leader-rahoituksella parannetaan palveluja, kehitetään kylätaloja ja rakennetaan reitistöjä. Näistä ja monista muista kohteista ympäri Suomen on hauska bongata vihreitä Leader-lippuja, niin saaristossa veneillessä kuin kyläteitä kulkiessa. Paikalliset toimet edistävät myös ympäristön hyvinvointia, luonnon monimuotoisuutta ja ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista. Leader kannustaa ja antaa välineitä maaseudun asukkaille aktiiviseen toimintaan.

Pari vuotta sitten omalla kotikylälläni Puumalan Ryhälässä kunnostettiin maamiesseuran taloa Leader-rahoituksella. Sen innoittamana olin mukana järjestämässä talolle Maaseutuparlamenttia. Nyt kyläyhdistys on uudistanut nimensä ja tehnyt jäsenhankintakampanjaa ja saapa nähdä, vieläkö siellä viriää uusiakin ideoita. Leader ainakin tarjoaisi sopivan kokoisia välineitä ideoiden vauhdittamiseen pienellekin yhdistykselle.

Leader-toiminta vahvistaa osaltaan demokratiaa. Leaderin perusta on se, että paikalliset asukkaat tietävät itse parhaiten, mitä omalla kotiseudulla tarvitaan. Leader-toiminta lisää yhteisöllisyyttä ja osallisuutta, mikä puolestaan on olennaisen tärkeää myös yhteiskuntamme kokonaisturvallisuuden kannalta.

Yhteistyö ja monipuolinen verkostoituminen, joka Leaderissä on paljon myös kansainvälistä, auttaa näkemään myös niitä mahdollisuuksia, mitä itse ei omalla alueella välttämättä havaitse.
Leader tuli Suomeen EU-jäsenyyden myötä vuonna 1996. Juhlallinen sopimusten allekirjoitustilaisuus ministerin kanssa järjestetään nyt viidettä kertaa. Itse olen nyt mukana ensimmäistä kertaa ministeriön Leader-vastaavan roolissa.

Suomen Leader on Euroopassa kärkijoukoissa. Meillä homma toimii ja haluamme pitää siitä huolta myös tulevaisuudessa. Se edellyttää paitsi hyvää yhteistyötä, mutta myös uudistumista ja ajan hermolla olemista.

Nyt olemme uuden rahoituskauden alussa lähtötelineissä. Sopimusten kirjoittamisen myötä sitoudumme kukin osaltamme edistämään paikallisten kehittämisstrategioiden toteuttamista ja pelaamaan samaan maaliin. Tehdään yhdessä maaseudusta entistä parempi paikka asua ja elää!

Muita blogeja

Blogi

Mietteitä osakeyhtiöitetyn maatilan alkutaipaleelta

Blogi

Viljelyn haasteiden kanssa ei tarvitse olla yksin

Blogi

Arktiset erityispiirteet Lapin maankäytössä

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.