#Maaseututreffit – positiivista meteliä maaseudusta

26.01.2023 15:18
#Maaseututreffit tuovat yhteen erilaisia maaseutuihmisiä: maaseudun kehittäjiä, maaseudun yrittäjiä, maaseudun tutkijoita, maaseudun asukkaita ja muuten vain maaseudusta kiinnostuneita. #Maaseututreffit kutsutaan koolle ensisijaisesti LinkedInissä, järjestetään virtuaalisesti ja virallisen vapaamuotoisesti noin kerran kuukaudessa.

Maaseututreffit saivat alkunsa, kun kaksi ratkaisukeskeistä toiminnan ihmistä löysivät toisensa LinkedInin ihmeellisessä maailmassa. Olen käyttänyt aktiivisesti Linkediniä koko sen ajan, kun olen työskennellyt maaseudun kehittämisen parissa. Melko usein maaseudun esiin tuominen kyseisessä some-kanavassa on tuntunut siltä, kuin olisin seissyt Raippaluodon sillalla ja huutanut viestiäni syysmyrskyyn. Ympärillä oleva muu pauhe on peittänyt maaseudun tarinan alleen. Tuskailin tätä aina välillä jossain postauksissani ja yhteen näistä tarttui Riikka Koskinen, joka toimii toimitusjohtajana Töitä Suomesta Oy:ssä. Riikka laittoi viestiä, että kyllähän tälle asialle nyt pitää jotain tehdä ja pian ideoitiin yhdessä #Maaseututreffit konsepti.

#Maaseututreffit on virtuaalinen, kerran kuukaudessa järjestettävä avoin Linkedin tapaaminen kaikille maaseudusta kiinnostuneille. Maaseututreffeille ovat löytäneet tiensä maaseudun kehittäjät, maaseudun yrittäjät, maaseudun tutkijat, maaseudun asukkaat ja muuten vain maaseudusta kiinnostuneet ihmiset. Maaseututreffeillä ei ole mitään virallista ohjelmaa, vaan aluksi jutellaan hetki yleisesti yhdessä tai kuunnellaan mahdollisesti joku lyhyt alustus jostain teemasta ja tämän jälkeen jakaudutaan juttelemaan pienryhmiin. Lopuksi vedetään vähän yhteen pienryhmissä käytyjä keskusteluja ja teemoja. Joka välissä yritämme myös muistutella, että osallistujat kirjoittaisivat jotain ajatuksiaan Maaseututreffien keskusteluista myös LinkedIniin tunnisteella #maaseututreffit. Ihan yhtä tärkeää on se, että käymme tykkäilemässä ja kommentoimassa niitä julkaisuja, joita aiheesta on tehty.

Miksi myös maaseudun tulisi näkyä LinkedInissä?

LinkedIn on kenties työelämän tärkein some-kanava. Aluksi se oli lähinnä virtuaalinen CV, johon työnhakijat saivat rakentaa julkisen ansioluettelonsa ja rekrytoijat yrittivät löytää parhaat kandidaatit. Vaikka LinkedIn on edelleen merkittävä rekrytointikanava, se on nykyään ennen kaikkea verkostoitumisalusta. Siellä on myös valtavasti potentiaalia maaseudun näkökulmasta. Etätyön lisääntyminen on lisännyt potentiaalisten maallemuuttajien määrää ja monet heistä löytyvät juurikin LinkedInistä. Siellä on myös monien yritysten edustajia, jotka miettivät osoitetta uudelle tuotantolaitokselle, etsivät yhteistyökumppaneita tai tarvitsevat erilaisia palveluja. Tärkeää olisi myös tehdä näkyväksi maaseutua ja maaseudun tärkeää roolia myös tämän oman maaseutukuplamme ulkopuolelle. Uskon, että tähän LinkedIn on mitä erinomaisin kanava.

Mistä liikkeelle Linkedinin kanssa?

  1. Luo profiili – Jos et ole vielä tehnyt profiilia, aloita siitä
  2. Siivoa julkinen linkki – Kun luot LinkedIn profiilin, alusta muodostaa profiiliin julkisen linkin. Tuo automaattisesti muodostettu linkki sisältää usein jotain ylimääräisiä numeroita ja kirjaimia ja ääkköset muuttuvat siinä usein kummallisen näköisiksi. Suosittelenkin ihan ensimmäisenä siivoamaan tuon linkin loppuosan etunimi.sukunimi tai sukunimi.etunimi muotoon. Toki sen kanssa voi myös vähän leikitellä ja lisätä siihen vaikka ammattia tai muuta ominaisuutta kuvaava sana.
  3. Profiilikuva – Panosta profiilikuvaan, sen ei ole pakko olla ammattilaisen ottama, mutta laadusta kannattaa silti huolehtia.
  4. Headline, eli nimen alle tuleva lyhyt kuvausteksti – Alusta tarjoaa tähän nykyistä tehtävääsi, mutta voit muuttaa sen miten haluat. Voit kertoa yrityksestäsi, työtehtävästäsi tai siitä millainen persoona olet. Katso mallia muilta ja sovella parhaaksi katsomallasi tavalla.
  5. Esittelyteksti (About) – Kerro jotain itsestäsi. Mikä sinua kiinnostaa, mistä innostut, mitä teet tällä hetkellä ja millaisia tulevaisuudensuunnitelmia tai – haaveita sinulla on.
  6. Työ- ja koulutustiedot – Kuten aiemmin mainitsin, LinkedIn on tavallaan virtuaalinen CV. Täydennä työ- ja kouluhistoriasi niiltä osin kuin katsot tarpeelliseksi. Kaikkea ei tarvitse kertoa, mutta ole rehellinen. Kerro millaisia tehtäviä olet tehnyt ja mitä olet niissä oppinut. Voit myös linkittää mahdollisia julkaisuja ja sivustoja, jos olet ollut mukana niiden toteutuksessa.
  7. Taidot (skills) – Tässä voit listata asioita mitä osaat. Valitse tärkeimmät tai listaa kaikki mitä keksit. Huolehdi asetuksesi niin, että ihmiset voivat antaa kannatusta (endorsement) valitsemillesi taidoille

Näillä pääset jo liikkeelle profiilin kanssa. Jos haluat vielä hienosäätää profiiliasi, mieti myös nämä:

  • Tausta- tai kansikuva
  • Oleelliset linkit Featured-osioon
  • Suosittelut
  • Lisenssit ja sertifikaatit
  • Vapaaehtoistyö
  • Kielitaito

Valmis! Mitä siellä sitten tehdään?

Kun profiili on kunnossa, on hyvä aloittaa verkostoituminen. Aloita tutuista henkilöistä, ihmisistä jotka tunnet työn puolesta tai joiden kanssa olet opiskellut. Lähetä verkostoitumispyyntö ja liitä mukaan lyhyt saate, jossa kerrot miksi haluat verkostoitua. Tietokoneella ohjelma ehdottaa viestin liittämistä automaattisesti, puhelimessa kutsu tulee lähettää kutsuttavan henkilön profiilista löytyvän kolmen pisteen takaa ”Personalized Invitation” toiminnolla. Kun olet päässyt vauhtiin, voit jatkaa verkostoitumista muihin kiinnostaviin ihmisiin. Linkedin on verkostoitumiskanava, jossa ihmiset lähtökohtaisesti verkostoituvat mielellään. Kun lähetät verkostoitumispyynnön ihmiselle, jota et tunne entuudestaan, todennäköisesti pahinta mitä voi tapahtua on se, ettei tämä hyväksy pyyntöä. Parhaimmillaan tuo verkostoituminen voi johtaa jonkin yhteisen projektin äärelle, kuten minulle ja Riikalle kävi.

Jos kynnys postauksen julkaisuun on korkea, aloita varovasti. Tykkäile toisten postauksista ja kokeile kommentointia. Vähitellen huomaat, että kiinnostavat keskustelut voivat viedä mukanaan ja että sinullakin voi olla jokin oma näkökulma tai avaus johonkin aiheeseen. Osa postauksista tuntuu katoavan jonnekin bittiavaruuteen, eivätkä ne näytä tavoittavan ketään. Toiset saavat taas aikaan todella paljon hyvää keskustelua. Etukäteen on vaikea tietää, mitkä teemat minäkin päivänä ihmisiä kiinnostavat.

Ota #maaseututreffit tunniste seurantaan LinkedInissä, niin pysyt perillä, koska verkosto kokoontuu seuraavan kerran. Löydät Maaseututreffit nyt myös täältä Maaseutuverkosto.fi alustalta keskusteluryhmistä.

Muita blogeja

Blogi

Mitä jos olisi porukka, jossa tiivistyy into ja osaaminen suomalaisesta luonnosta? Nyt on!

Blogi

Maatilasta osakeyhtiöksi – Uusi koulutushanke vastaa maatalousyrittäjien tarpeisiin

Blogi

Maaliskuun maaseutukasvo Varsinais-Suomessa: hankeasiantuntija Jenni Ruoho

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.