I Loimaa brygger man öl med respekt för lokalhistorien

Loimaan Panimo, som grundades för tre år sedan, vill vara med och omforma den finländska alkoholkulturen i en riktning där produkternas kvalitet betonas framför kvantitet. I familjeföretaget satsar man på lättåtkomliga jordnära produkter och uppskattar inhemska råvaror. Den lokala ölkulturen är ingen ny sak för invånarna i Loimaa, eftersom bryggeriet grundades med respekt för traditionerna i det ursprungliga Loimaan Panimo som var verksamt för nästan hundra år sedan.

I industrihallen som ligger i industriområdet Hulmi i Loimaa doftar det malt och humle. I Loimaan Panimos nyrenoverade bryggeribyggnad finns förutom tillverkningsutrymmen en liten butik där kunderna kan följa med öltillverkningen genom en glasvägg. Bryggeriet grundades officiellt år 2018 men de första ölsorterna kom ut på marknaden först sommaren 2019, efter att den utrustning som behövdes hade anskaffats och lokalerna hade renoverats. Trots att bryggeriet är en relativt ny nykomling på småbryggerifältet i Finland har det redan fått en del fotfäste bland större aktörer, särskilt på ölfestivaler där de deltar aktivt.

– Vi öppnade kring midsommaren och deltog sen nästan direkt i festivalen Olutsatama i Jyväskylä. Där fick vi genast fram våra tre första produkter, berättar företagets verkställande direktör Niina Vesanen.

Idén om att grunda ett bryggeri utgick från viljan att fortsätta traditionerna med ölbryggning i Loimaa. År 1927 grundades det ursprungliga Loimaan Panimo, vars namn efter fem verksamhetsår byttes ut till Loimaan Oluttehdas. Verksamheten i Loimaa upphörde dock år 1970, då bryggeriet slogs samman med Auran Panimo.

– I deras fotspår beslöt vi att grunda detta bryggeri i Loimaa för att liva upp den lokala kulturen, säger Vesanen.

En ölkorg i trä
Den hundraåriga förfadern till ölkorgen i plast, som i tiderna fick plats med 25 ölflaskor. Det dåvarande telefonnumret till Loimaan Panimo är också tryckt på korgen.

Leader-stöd som hjälp för familjeföretagets inledande investeringar

Vesanen eller hans familjemedlemmar hade ingen erfarenhet av att brygga öl innan företaget grundades. När företaget inledde sin verksamhet tillverkades ölen av besökande bryggerimästare som också lärde Vesanens familj att tillreda öl. Vid sidan av att driva ett företag har Niina Vesanen ändå hunnit studera branschen.

– På vingården i Lepa avlade jag yrkesexamen i livsmedelsförädling. Vid årsskiftet utexaminerades jag från en utbildning i alkoholbranschen, där jag gjorde yrkesprov av öl, destillering och likörer, berättar Vesanen.

Till en början deltog också två andra personer i verksamheten, men de uteblev och nu är det bara fråga om ett familjeföretag. I företaget arbetar huvudsakligen Vesanen och hans son Ari-Veikko. Vesanens man Keijo deltar i företaget främst på fritiden på kvällar och veckoslut, och dottern som studerar till tradenom planerar företagets marknadsföring och kommunikation.

I det inledande skedet av verksamheten beviljades Loimaan Panimo Leader-stöd på cirka 4 000 euro från Jokivarsikumppanit ry. Vi sökte huvudsakligen pengar för renovering av lokaler och anskaffning av utrustning.

– Det var en positiv överraskning att vi fick Leader-stöd för att inleda verksamheten. Det var till viss hjälp för anskaffningen av utrustning, berättar Niina Vesanen.

Råvaror från lokal producent

I synnerhet i början av verksamheten strävade Loimaan Panimo efter att satsa på lättillgängliga produkter. Under den senaste tiden har de enligt Vesanen börjat ”förfina sig” och lagt till specialprodukter till sitt sortiment. I sortimentet ingår för närvarande förutom ljusa ytjästa öl och lageröl även mörka öl, såsom den starka och aromrika Tyrnä. Det är en ofiltrerad mörk imperial stut som mognas i gamla whiskytunnor. Vesanen kallar dock fortfarande Loiva, en ljus ytjäst öl, för bryggeriets hitprodukt.

Vesanen har också nyligen fått utveckla sitt första egna recept: gurk-lime sour, det vill säga suröl.

– Provpartiet lyckades bra och nu väntar jag på att få tillverka en stor sats, säger Vesanen.

De färska gurkorna som används som krydda i ölen fick Vesanen av en lokal aktör. Enligt Vesanen köper de till exempel alltid malt av en inhemsk leverantör och strävar efter att i så stor utsträckning som möjligt gynna finländska råvaror i sina produkter. Den mäsk som uppstår som biprodukt vid öltillverkningen ges i sin tur som djurfoder till en gård i närheten.

En person bredvid ett whiskyfat
Tyrnä-stout i gamla whiskytunnor. Tunnans temperatur skall hållas konstant vid cirka 15 grader.

Värderingar lokalt och kvalitet

Utöver Loimaan Panimos egen butik kan man köpa produkter bland annat i Alko, på restauranger och i regionens matbutiker. Dessutom tillverkar bryggeriet små satser öl enligt kunders önskemål för olika fester, såsom bröllop och födelsedagsfester. Från bryggeriet kan man också hyra kranutrustning, bardisk och till och med hela personalen för fester.

Enligt Vesanen har bryggeriverksamheten en positiv inverkan på områdets livskraft och för fram Loimaa i ett positivt ljus.

– När vi besöker evenemang har vi alltid en stor logo där det står Loimaan Panimo. På så sätt blir Loimaa välkänt, berättar Vesanen.

Hon använder också den lokala dialekten som inspiration när hon namnger ölarna. På Loimaas dialekt betyder till exempel tyrnä stark eller stabil.

Ett av bryggeriets värderingar är förutom inriktningen på det lokala också en vilja att vara med och omforma den finländska alkoholkulturen. Enligt Vesanen innebär det i praktiken att man dricker bra produkter för deras smak.

– Vi kunde till exempel söka inspiration i vinkulturen. Där handlar det inte om mängd, utan om kvalitet, skrattar Vesanen.

I framtiden satsar Loimaan Panimo i första hand på att förnya sitt produktsortiment. Snart börjar de förutom öl även tillverka dryckesblandningar, dvs. kolsyrade drycker tillverkade av saft och alkohol. Den första produkten, long drink Kraakku, som innehåller bärsaft, finns redan på flaska.

I bryggeriets butikslokal finns gamla föremål från det ursprungliga Loimaan Panimo, såsom gamla glasflaskor. De nästan hundra år gamla föremålen har i huvudsak hittats på loppmarknader.

Fler berättelser

maaseutu.fi-logo

Maaseudun kasvua ja hyvinvointia tuetaan, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tarjolla on rahoitusta ja ratkaisuja juuri sinulle, olit sitten yrittäjä, tilallinen tai asukas, joka haluaa tehdä kotipaikkakunnastaan entistä viihtyisämmin. Tarinat eri puolilta Suomea kertovat, mikä kaikki on mahdollista - jotta voisimme hyvin. Tarkempaa tietoa maaseutuohjelmasta löydät Maaseutuverkosto-osiosta