Nainen seisoo ulkona kädet levitettynä.

Uniikkeja vaatteita kierrätysmateriaalista

Mirka Pukine Oy:n tarinalla on pitkät juuret vaatteiden valmistuksessa. Jo vuodesta 2000 lähtien Mirka Tuovinen on ilahduttanut tyylitietoisia tekemällä ajattomia ja uniikkeja käyttövaatteita.

Perinteisestä kaavasta poikkeavat mekot, hameet ja takit löydät Mirka Pukineen liiketilasta Pohjois-Savon Varpaisjärveltä. Yrityksen tarina sai alkunsa inspiraatiosta 1960 ja 1970 -luvun kankaista sekä menneen ajan tunnelmasta. Vaikka Mirka Pukine pääsääntöisesti valmistaa naisten vaatteita, löytyy miehillekin upeita takkeja, jotka ovat valmistettu istuinsuojainten ylijäämämateriaalista.

Ekologisuus ja kierrättäminen onkin yrityksen kulmakiviä.

– Vaatteen koko prosessi on ympäristöystävällinen, aina materiaalin valinnasta vaatteen valmistamiseen, kertoo yrityksen omistaja Mirka Tuovinen.

Vaatteita valmistetaan esimerkiksi tehtaiden kankaiden ylijäämäpaloista ja ainutlaatuisista harvinaisuuksista, kuten 50-70 -lukujen painokankaista. Tärkeää on tehdä vaatteista ajattomia, jotka kestävät aikaa ja aktiivista käyttöä. Mirka Pukineella on sekä liiketila että nettikauppa. Myynnissä löytyy valmis mallisto, josta tarvittaessa tehdään asiakkaalle malliston vaate oman kokoisena ja -näköisenä. Mirka Tuovinen kannustaakin oman tyylinsä löytämiseen trendien perässä juoksemisen sijaan.

Nainen esittelee päällään olevaa mustaa tyylikästä mekkoa.
Kuvan vaate on Luova Puu -mallistosta.

Maaseudun yritysrahoitustukea saatiin Leader-ryhmältä Ylä-Savon Veturilta, jotta pystyttiin kartoittelemaan markkinoita ja palkkaamaan työntekijä. Vaikka tuen hakeminen oli työlästä, oli se mielekäs prosessi.

– Tuen avulla yritys pääsi kasvamaan ja toisen työntekijän myötä tuotantoa laajennettiin. Tämä myös mahdollisti monipuolisempien materiaalien käytön, Tuovinen mainitsee.

Tulevaisuuden päämääränä on tuottaa edelleen ympäristöystävällisiä vaatteita.

– Uusien ekologisten kierrätysmateriaalien ja kuitujen käyttö vaatteiden valmistuksessa kiinnostavat, pohtii Tuovinen.

Pääkuvassa malli esittelee Luova Puun -malliston vaatetta.

Lisää tarinoita

maaseutu.fi-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.