Kuva, jossa mies talvisessa ympäristössä.

Liikettä Ukkohallan matkailuun

Ympärivuotisuuden vaatimus on tuonut Ukkohallaan mutkamäkeä monipuolisempia elämyksiä ja liikuntamahdollisuuksia. Maastopyöräily on kovassa kasvussa.

Ukkohallan matkailussa pitkään mukana ollut Kimmo Kyhälä polkee läskipyörällä eli fatbikellä Syväjärven ylittävää siltaa. Takana siintävät mökkirivistöt rinteessä kuin konsanaan alppimaisemissa. Pyörän keula osoittaa Ukkohallan puuhakeskukseen, missä ovat laskettelukeskuksen hissit ja saunamaailma sekä niiden ympärille rakentunut ski-in kylä, josta löytyy huoneistohotelli, kahvila, kauppa, keilahalli, liikuntasali, kuntosali ja ravintola sekä vuokrauspalvelut.

Ukkohallan alueella on noin kaksituhatta vuodepaikkaa. Mökkikylän yhdistäminen matkailukylän palveluihin on onnistunut Kyhälän mielestä hyvin.

”Selkeä kasvu alueelle eli noin 20 miljoonan euron investoinnit on saatu sen jälkeen, kun saunamaailma rakennettiin Ukkohallaan. On tullut uutta rakentamista ja palveluita. Kunnan rakentama saunamaailma-kylpylä oli tärkeä investointi ja loi uskoa koko Ukkohallan kasvulle. Se on meille se, mitä Katinkulta Vuokatin ja Kainuun matkailulle. Hossan kansallispuisto Suomussalmella on ollut vastaava merkittävä vetovoimatekijä Ylä-Kainuun ja koko Kainuun matkailulle.”

Elämys- ja luontomatkailu sekä liikunta on trendi, johon on Ukkohallassa panostettu viime vuosina. Koko Kainuussa on Kimmo Kyhälän mielestä onnistuttu hyvin liikuntaelämysten tuomisesta matkailuun.

”Terveys, hyvinvointiin sekä luontoelämykset ovat vahvassa kasvussa ja kaikissa ennusteissa kestävä trendi.”

 

Kuva, jossa mies lumisen laskettelurinteen edessä.
Ukkohallan kehittäminen on onnistunut yhteistyön avulla, sanoo Kimmo Kyhälä.

Ukkohallaa on kehitetty yhteistyössä alueen yrittäjien, kunnan ja eri sidosryhmien kanssa. Tärkeänä osana kehittämistyötä ovat olleet myös Kainuun ELY-keskuksen rahoittamat investointi- ja kehittämisprojektit.

Kyhälä oli mukana liikunta- ja elämysmatkailun yritysryhmähankkeessa, joka päättyi kesällä 2020. Sen avulla saatiin alueen yritysten yhteistyöllä toteutettua uusia tapahtumia alueelle kuten Ukkohalla MTB.

”Maastopyöräily on ollut kovassa kasvussa viime vuodet ja kasvu näyttää jatkuvan. Reittejä on tullut lisää alueelle. Lisäksi alueelle on avattu pyörävuokraamo, josta voi vuokrata myös sähköpyöriä.”

Ukkohallan lasikattoiset näköalahuoneistot olivat kärkenä kansainvälistymisessä. Tunnetuin syin se reitti on ollut nyt tukossa vuoden. Kimmo Kyhälä uskoo, että vetovoimaa on, kunhan matkailu jälleen avautuu.

Kuva Ukkohallan laskettelurinteestä.
Ennen hiihtolomaviikkoa väkeä oli Ukkohallassa liikkeellä jaloin, suksin ja pyörin, nuorista ikäihmisiin.

”Asiakkaathan eivät ole kadonneet mihinkään ja moni matkanjärjestäjä etsi asiakkailleen uusia kohteita. Kansainvälistyminen alkoi lupaavasti ja toiveissa on, että vuodenparin päästä saamme kansainvälisen matkailun jälleen käyntiin, kun matkustamisen rajoitukset poistuvat. Jos jotain hyvää koronaepidemiasta haluaa hakea niin ainakin yksi niistä on se, että kotimaan matkailukohteet kiinnostavat nyt suomalaisia ennennäkemättömällä tavalla.”

Ukkohallaan tulevista matkailijoista ennen koronaa noin yhdeksän kymmenestä oli kotimaasta. Lähimatkailu on edelleen tärkeää ja noin kolmasosa asiakkaista asuu 300 kilometrin säteellä Ukkohallasta.

Monipuoliset palvelut ovat kävijätutkimuksien mukaan yksi tärkein kriteeri matkailukohteen valinnalle. Kylpylä on yksi tärkeä valintakriteeri. Noin kolmannes matkailijoista pitää tärkeänä, että kohteessa on kylpylä, vaikka vain osa siellä lomansa aikana käy.

Paljakan ja Ukkohallan yhteistyö tulee Kyhälän mielestä luontaisesti syvenemään.

”Matkailijoita ei kuntarajat kiinnosta. Matkailijat käyttävät jo nyt palveluita ristiin ja alueita yhdistää kesä- ja talvireitistöt. Jatkossa tavoitteena on rakentaa muun muassa maastopyöräilyreitti Ukkohallan ja Paljakan välille.”

Ukkohalla sai viime syksynä uudet omistajat ja johdon kun hotelliin tuli osakkaaksi ja yrittäjäksi Jussi Kiiskilä ja rinneyhtiöön tuli yrittäjiksi Teemu Muhonen kumppaneineen.

”Minun roolini Ukkohallassa on jatkossa olla aktiivinen lomailija ja mökkiläinen”, kertoo Kyhälä. Kimmo Kyhälä jatkaa yritystoimintaa Suomen Kuntakiinteistöt Oy:ssä, jonka yksi perustajaosakas hän on.

Juttu on julkaistu aiemmin Vekkari-lehdessä.

Kuva talvisesta maisemasta.

Lisää tarinoita

maaseutu.fi-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.