Omistajanvaihdos – yrittäjäpolulle ostamalla yritys?

Omistajanvaihdosviikolla puhutaan maaseudun uudistuvasta yrittäjyydestä ja omistajanvaihdoksista. EU:n maatalous- ja maaseuturahoituksella voidaan vauhdittaa maaseudun yrittäjyyttä. Omistajanvaihdos voi olla mahdollisuus yrittäjäpolun alulle myös maataloudessa. Voisiko omistajanvaihdos olla sinun alkusi yrittäjän taipaleella?

Miksi omistajanvaihdos on kannattavaa?

1. Omistajanvaihdos on yksi tie yrittäjyyteen

Yrittäjäksi siirtyminen ei aina vaadi yrityksen perustamista tyhjästä. Jo olemassa olevan yrityksen ostamalla voit hankkia itsellesi kannattavan liiketoiminnan, jolla on valmiina esimerkiksi asiakaskunta, tarvittavat työvälineet ja tunnettuutta. Omistajanvaihdos voikin olla nopea reitti yrittäjyyteen.

2. Ostajan markkinat

Viime vuonna julkaistun ”Maaseutuyritykset omistajanvaihdosbarometrissa”-selvityksen (2022) mukaan noin 90 prosentilla vastaajista on edessään yritystoiminnasta luopumisen hetki vuoteen 2028 mennessä. Jatkajien löytäminen on suuri haaste maaseutualueilla. Lähivuosina monet yritykset ovat siis mahdollisesti kaupan!

3. Rahoitusta ja tukea omistajanvaihdokseen

Omistajanvaihdokseen on saatavilla tukea suureen osaan Suomea. Tuen avulla voit saada esimerkiksi asiantuntija-apua omistajanvaihdoksen valmisteluun, kuten yrityksen hinnan määrittelyyn. Maaseudun yritysrahoitusta on uudistettu ja uudistuksen myötä maaseudun yritysrahoituksen odotetaan houkuttelevan aiempaa laajempaa joukkoa yrityksiä ja erityisesti uusia yrittäjiä.

Uudistuksen myötä ELY-keskusten ja Leader-ryhmien rooleja on selkeytetty rahoitusmuotojen osalta. ELY-keskukset voivat tukea maa- ja metsätalouden ulkopuolisen yritystoiminnan käynnistämistä maatilan yhteydessä. Leader-ryhmät puolestaan voivat tukea maatalouden ja muiden toimialojen yrittäjyyskokeiluja sekä osa-aikaisen ja päätoimisen yrittäjyyden käynnistämistä. Lisäksi Leader-ryhmät voivat tukea harvaan asutulla ja ydinmaaseudulla sijaitsevien yritysten omistajanvaihdoksia.

Lue lisää yritysten rahoitusmahdollisuuksista. Lisätietoja löydät myös maa- ja metsätalousministeriön sivuilta.

Bloginostoja omistajanvaihdosfoorumilta

Omistajanvaihdosfoorumin blogit kokoavat yhteen arvokasta tietoa omistajanvaihdoksesta. Juuso Kalliokoski jakaa blogissaan näkemyksiä siitä, kuinka yrittäjyys vahvistaa maaseudun elinvoimaisuutta. Hän kertoo myös maaseudun uudistuneesta yritysrahoituksesta ja omistajanvaihdoksiin saatavilla olevista tuista.  Juuso Kalliokoski on johtava asiantuntija maa- ja metsätalousministeriöstä.

Timo Sipilä kertoo blogissaan ajatuksiaan onnistuneen sukupolvenvaihdoksen suunnittelusta maaseudun maa- ja metsätalousyrityksissä. Tarkka suunnittelu etukäteen auttaa varmistamaan, että sukupolvenvaihdos sujuu mutkattomasti ja vastaa odotuksia. Timo Sipilä toimii johtajana Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:ssä.

 

Omistajanvaihdoksiin liittyviä hankkeita

Tutustu Valtakunnalliseen omistajanvaihdoksen osaamiskeskittymä – VALO -hankkeeseen, jonka tavoitteena on muun muassa vahvistaa omistajanvaihdospalvelujen tasapuolista saatavuutta, hyödyntää eri toimijoiden parhaita käytäntöjä sekä tuottaa sähköisiä erityispalveluja ja verkkokoulutusta.

Omistajanvaihdoksella kasvua puutuotealalle -hankkeen tavoitteena on muun muassa parantaa puutuotealan yritysten tuottavuutta sekä taata tulevaisuuden toimintaedellytysten myönteinen kehitys vauhdittamalla toimialan yritysten omistajanvaihdoksia.

Maaseutuyritysten omistajanvaihdosekosysteemin kehittäminen – Valtakunnallinen matalan kynnyksen palveluverkosto myyjille ja ostajille -kehittämishankkeessa pyritään muun muassa ratkaisemaan jatkaja- ja osaajapulaa maaseudulla. Tavoitteena on tehdä omistajanvaihdosten neuvonta ja palvelut helpommin saavutettaviksi. Hankkeessa rakennetaan ja testataan valtakunnallinen matalan kynnyksen palveluverkosto maaseutuyritysten omistajanvaihdosten edistämiseksi.

MOP-hankkeesta neuvoja maaseutuyritysten omistajanvaihdokseen matalalla kynnyksellä

Maaseutuyrityksille suunnatun hankkeen päämääränä on luoda toimintamallit, jotka ohjaavat myyjiä ja ostajia maaseutuyritysten omistajanvaihdospalvelujen aktiivisiksi hyödyntäjiksi. Tavoitteena on myös rakentaa sekä testata valtakunnallista palveluverkosto, joka tehostaa maaseutuyritysten omistajanvaihdoksia. Hankkeen avulla maaseutuyritykset saavat parempaa tietoa omistajanvaihdoksen mahdollisuuksista ja siihen valmistautumisesta siihen.

Hankkeessa on toteutettu yritysten omistajanvaihdosneuvonnan hakupalvelu, jota käyttämällä yhteystiedot oman paikkakunnan neuvontaa tarjoavista toimijoista on helppo löytää.

Tarina

Asiantuntijan neuvot tarpeen niin hinnanmäärittelyssä kuin yrityksen aloituksessa

Omistajanvaihdosoppaat apuna isossa hetkessä

Yrittäjäksi ryhtyminen yritysoston kautta, elämäntyön myyminen tai siirtäminen seuraavalle sukupolvelle, tai edeltävän sukupolven luoman yrityksen jatkaminen, ovat isoja päätöksiä.

Vasek, Vaasan seudun kuntien omistama elinkeino- ja kehitysyhtiö, on laatinut Valmisteltu omistajanvaihdos -hankkeessa oppaat, jotka auttavat pohtimaan asioita, joita on hyvä harkita ennen kuin laitat yrityksesi myyntiin tai teet ostotarjouksen. Käytännönläheiset oppaat sisältävät runsaasti ohjeita ja vinkkejä onnistuneen omistajanvaihdoksen toteuttamiseksi.

Oppaita on saatavilla niin yrityksen myyjälle, yrityksen ostajalle, yrityksestä luopuvalle kuin yrityksen jatkajalle. Pääset lataamaan oppaat Vasekin verkkosivuilta.

Mitä Valmisteltu omistajanvaihdos -hankkeessa saatiin aikaan?

Maatilan sukupolvenvaihdos

Nuoret yrittäjäsisarukset Marko ja Henna Tolonen tuottavat maitoa Livon kylässä Pudasjärvellä. Taustalla on onnistunut omistajanvaihdos ja nykyaikaiset tuotantotilat. Toloset uskovat maidontuotannon tulevaisuuteen. Miten heidän tilallaan toteutettiin sukupolvenvaihdos? Katso ja kuuntele koko tarina videolta! Tutustu myös aloittavan viljelijän tukiin.

Vinkit onnistuneeseen omistajanvaihdokseen

Omistajanvaihdoksen taustalla voi olla monia syitä, mutta kaikissa niissä on yksi yhteinen tavoite – varmistaa, että yritystoiminta jatkuu ja todennäköisesti kehittyy. Lue vinkit onnistuneeseen omistajanvaihdokseen.

Yrittäjyys maaseudulla

5 faktaa maaseudusta

  • Suomen pinta-alasta maaseutua noin 95 %
  • Harvaan asuttuja alueita 68 % ja saaristoalueita 15 %
  • Aktiivisia maatiloja 43 000 kpl
  • Yritystoimipaikkoja noin 77 000 kpl (30 % kaikista jalostus- ja yksityisen palvelualan yrityksistä)
  • Vakituisia asukkaita 1,5 miljoonaa (28 %) – osa-aikaisia asukkaita 2,9 miljoonaa (52 %)

5 faktaa EU:n maaseuturahoituksesta 2023–2027

  1. Vuosille 2023–2027 yritysrahoitusta 240 miljoonaa euroa
  2. Yritysrahoitusta erityisesti ydin- ja harvaanasutulle maaseudulle
  3. ELY-keskusten yritysrahoitus mikro- ja pienyrityksille sekä keskisuurille maataloutuotteita jalostaville yrityksille
  4. Leader-ryhmien yritysrahoitus alle 5 henkilöä työllistäville mikroyrityksille
  5. Kysy lisää ELY-keskuksilta tai Leader-ryhmiltä!

5 faktaa EU:n maaseuturahoituksen 2014-2022 tuloksista

  1. 6 600 yritystä kehitti liiketoimintaansa
  2. 11 000 uutta työpaikkaa
  3. 350 miljoonaa euroa EU:n maaseuturahoitusta
  4. Miljardi euroa yritysten omaa rahoitusta
  5. 1,4 miljardin euron panostukset maaseutuun kotimaista omistajuutta vahvistaen

Omistajanvaihdosviikkoa vietetään marraskuussa. Se on Omistajanvaihdosfoorumin toteuttama suurtapahtuma, joka tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tarkastella omistajanvaihdosta eri näkökulmista, niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

Viikon aikana Omistajanvaihdosfoorumi järjestää lukuisia tapahtumia ympäri Suomea. Lisäksi tarjolla on online-tapahtumia verkossa.

Lisätietoa yritystuista

Haluatko lisää tietoa maaseudun yritysrahoituksen mahdollisuuksista? Jos edessä on maatilan sukupolvenvaihdos, tutustu myös aloittavan viljelijän tukiin.

Maaseudun yritysrahoituksen haku avautui 21.6.2023. Rahoitusta haetaan ELY-keskuksista ja Leader-ryhmistä Hyrrä-järjestelmän kautta. Lisätietoa haun avautumisesta Ruokaviraston tiedotteessa.

Lisätietoa maaseudun yritysrahoituksista löydät myös maa- ja metsätalousministeriön sivulta.