Monimuotoinen luonto on kasvualusta tilan hyvinvoinnille

Hämeenlinnan Tuuloksessa, Suolijärven rannalla sijaitseva Setälä-Eerolan perinteikäs sukutila perustettiin vuonna 1669. Tilan isännän Jari Eerolan mukaan tavoitteena on kokonaisvaltainen hyvinvointi, joka näkyy niin tilan eläimissä ja ihmisissä kuin pellossakin. Tilalla on onnistuttu vähentämään merkittävästi polttoaineen, kemiallisten lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden määriä. Lisäksi tilan omia ravinteita ja lantaa hyödynnetään nyt entistä tarkemmin.

Luonnon monimuotoisuus on tärkeää koko tilan hyvinvoinnille, joten Setälä-Eerolan tilalla sitä edistetään useilla tavoilla.

– Sen edistäminen on monimuotoinen asiakin. Meillä esimerkiksi viljellään nurmiseoksia, joissa saattaa olla jopa 15:tä eri lajia. Olemme myös perustaneet kukkapeltoja nimenomaan monimuotoisuutta edistääksemme, kun erilaisten pörriäisten ruokailumahdollisuudet paranevat, Eerola kertoo.

Monimuotoisuuden juuret

Monimuotoisuuden periaate vaikuttaa myös maanpinnan alapuolella. Viljelyä monipuolistamalla maan alle muodostuu erilaisten kasvien moninainen juuristo, joka edistää maaperän mikrobiologista toimintaa. Maaperää rikastavat osaltaan myös kerääjäkasvit, jotka sitovat ravinteita edistäen muiden viljelykasvien kasvua. Ympäristökorvauksessa huomioidaan kerääjäkasvien käyttö osana monimuotoisuuden edistämistä.

– Olemme monipuolistaneet viljan viljelyä käyttämällä kerääjäkasveja. Kerääjäkasvituki on noin sata euroa hehtaarilta, mikä on ollut hyvä lisäkannustin niiden varsinaisten syiden ohella, joiden vuoksi kerääjäkasveja viljelemme, Eerola huomauttaa.

Setälä-Eerolan tilalla tavoitteena on kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Hyvinvoiva tila yltää parhaimpaansa

Luonnon moninaisuuden tukeminen on panostus, jonka satoa korjataan tuotannon laatuna ja jatkuvuutena. Hyvinvoiva tila on ihanteellinen ympäristö tilallisen arjessa jaksamiselle ja mahdollistaa tilan toiminnan potentiaalinsa mukaisesti. Puitteiden kukoistaessa työ sujuu ja tekeminen on palkitsevaa.

– Tärkeää on tietysti se, että tästä saa itselle mielihyvää. Motivaatio on tässä työssä iso asia. Motivaatiota voi saada siitä, kun kokee tekevänsä jotain hyvää. Raha ei ole aina se päällimmäinen seikka, Eerola päättää.

Tilan isäntä Jari Eerola kokee luonnon monimuotoisuuden olevan tärkeää koko tilan hyvinvoinnille.

Lisää tarinoita

maaseutu.fi-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.