Neljä maaseutuleirin järjestäjää seisoo puun alla vierekkäin.

Maaseutu sai manifestinsä

Maaseutuleirillä käynnistettiin maaseudun uudelleen brändäys04.10.2023 15:50

Maaseutuleirin osallistujat yhteiskuvassa.

Kun reiluksi vuorokaudeksi laitetaan yhteen lähes 40 maaseudusta innostunutta kehittäjää, toimijaa, yrittäjää ja kyläläistä, syntyy historian ensimmäinen maaseudun manifesti. Tämä porukka on sisuuntunut puheista, joissa viimeisen sanotaan sammuttavan valot ja verhoja ollaan vetämässä kiinni maaseutukotien ikkunoista. Ei tule tapahtumaan, jos on meistä kiinni, todettiin painokkaasti Virroilla Nuorisokeskus Marttisella vietetyn maaseutuleirin päätteeksi.

 

Kukaan ei omista maaseudun brändiä, mutta tuulettaa ja ravistella sitä pitäisi ja lähteä jopa rakentamaan kokonaan uudelleen. Tästä ajatuksesta lähti maaseutuleirin idea. Jo aiemmin maaseudun kehittämisen asiantuntija Piritta Syrjälä Aktion Österbotten ry:ltä oli Linkedinissä tuskaillut, miksi maaseutua käsittelevät aiheet eivät siellä juuri näy. Tuskailuun vastasi Töitä Suomesta Oy:n toimitusjohtaja Riikka Koskinen ja pian kahden ihmisen keskustelun tuloksena syntyi kaikille avoin verkossa toteutettava Maaseututreffit-tapahtuma. Muutaman Teamsissa toteutetun tapaamisen jälkeen Syrjälä ja Koskinen lähtivät yhdessä SLF:n erityisasiantuntijan Nora Backlundin sekä Suomen Kylät ry:n maallemuuton asiantuntija Johanna Niilivuon kanssa viemään eteenpäin ideaa maaseutuleiristä.

– Maaseututreffien alkuperäinen tavoite oli tuoda ihmisiä matalalla kynnyksellä yhteen riippumatta siitä, mistä organisaatiosta tai näkökulmasta onkaan kiinnostunut maaseudun kehittämisestä. Halusimme tukea ihmisiä verkostoitumisessa ja luoda yhteistyömahdollisuuksia, Koskinen kertoo ja jatkaa:

– Leiriä suunniteltaessa kirkkaana johtoajatuksena oli tahtotila nostaa maaseutua esiin valtakunnallisesti, monipuolistaa maaseudun kuvaa ilman vastakkainasettelua kaupungin kanssa ja päivittää ajatusta siitä, minkälaisena Suomen maaseutu tunnetaan. Se tiivistyy nyt loistavasti maaseudun manifestissa.

 

Maaseutu kaipaa monipuolisempaa mielikuvaa

Leirin järjestelyistä vastannut nelikko kokee, että mielikuvat maaseudusta elävät vahvana, joten tarvitaan jotain isompaa muutosta, että niitä saadaan muuttumaan. Maaseutuleirin kaltainen tapahtuma luo mahdollisuuksia rakentaa yhdessä sitä toivottua mielikuvaa ja saada viestiä myös paremmin kuuluviin.

– Maaseutu on niin paljon enemmän kuin se, mitä olemme tottuneet usein mediassa näkemään. Siellä toimii paljon vireitä yhdistyksiä ja kehittämishaluisia yrityksiä ja asuu ihmisiä, jotka uskovat maaseudun elinvoimaisuuteen. Kun käännetään negatiivisia mielikuvia positiiviseksi, lisätään myös mahdollisuuksien näkemistä ja rohkaistaan maalla asumiseen ja yrittämiseen, Syrjälä muistuttaa.

Historian ensimmäisen maaseutuleirin jälkitunnelmissa Koskinen, Syrjälä, Backlund ja Niilivuo ovat vakuuttuneita, että maaseutuleiri saa jatkoa ja tapahtumasta tehdään vuosittainen tilaisuus, jossa ihmiset yli organisaatiorajojen pääsevät pölläyttämään ja ristipölyttämään ajatuksiaan.

Maaseutuleirin tuloksena syntyi maaseudun manifesti ja kymmenen käskyä tai toimintatapaa.
Löydät ne täältä.

 

Lisää uutisia

Uutinen
10.05.2024

Lähiruokapäivää juhlitaan kaksi päivää – ilmoittautuminen tapahtuman järjestäjäksi on nyt avoinna

Uutinen
10.05.2024

Peltotukien haku on käynnissä

Uutinen
10.05.2024

Retkikartta opastaa lähiluontoon Pohjois-Savossa

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.