Kuva kahdesta ihmisestä istumassa talvisessa maisemassa pyyhkeet päällä.

Avantomaakari kutsuu Lauteille

Kuuma sauna ja kylmä vesi. Ne yhdistyvät Siilinjärven sydämeen rakennetussa uudessa talviuintisaunassa. Avantosauna Lauteilla saat kuumat löylyt ja samalla reissulla voit pulahtaa avantoon Siilinlahden virkistäviin vesiin.

Avantosauna Lauteet sai alkunsa kolmen avantouintia harrastavan kaveruksen ideasta. Kylmän veden kaveriksi tarvitaan kuuma sauna. Tällaista ei aina ruuhkaisissa avantouintipaikoissa ole ollut tarjolla. Seudulla tuntui olevan tilausta talviuintisaunalle ja kunnan kanssa neuvotellessa sopiva paikkakin löytyi nopeasti.

-Taatusti kunnon löylyt ja kävijälle vaivaton paikka tulla saunomaan. Saatiin aikaan silmää miellyttävät ja väljät uudet tilat, kuvailee Lauteita avantomaakariksi itseään tituleeraava yrityksen toimitusjohtaja Topias Tölli. Yrittäjäkolmikkoon kuuluvat myös saunamajuri Juhana Majuri ja löylymaisteri Sauli Kanniainen.

Kuva, jossa ihmisiä rakennuksen edessä.
Tammikuussa 2022 avautuneen talvisaunan avajaisissa on hymy herkässä. Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n hankekoordinaattori Sanna Happonen (vas.), toiminnanjohtaja Jaana Paananen sekä hallituksen pj. Jorma Holopainen toivat onnittelujen kera yrittäjille maaseuturahaston tiedotuskyltin. Topias Tölli, Juhana Majuri ja Sauli Kanniainen toivovat saunalle ahkeraa käyttöä.

Matalan kynnyksen paikka

Siilinlahden uimarannalla kävijää odottaakin viihtyisä kokonaisuus. Kahden kiukaan löylyihin mahtuu peräti 25 saunojaa. Panoraamaikkunoista voi samalla ihailla upeaa maisemaa. Iso terassi sopii hyvin vilvoitteluun ja siitä on lyhyt matka avantopulahdukselle.

-Talviuinti on hieno laji! Sen aloittamiseen saattaa kuitenkin olla kynnystä, jonka haluamme poistaa ja tarjota matalan kynnyksen paikan harrastuksen pariin kaikille kiinnostuneille, Tölli kertoo innostuneena.

Helppoutta käyttäjälle tuo pukuhuonetilojen rannekeautomaatti, josta voi ostaa päivän voimassa olevan kertarannekkeen. Lauteiden kausijäsenyydellä pääsee talvikaudella saunomaan niin usein kuin haluaa.

Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n lähes 50 000 euron Leader-tuki vauhditti Töllin mukaan merkittävästi uuden yrityksen alkutaivalta ja yli 200 000 euron investointia.

Ilmakuva avantosaunasta.
Avantosauna Lauteiden uudessa rakennuksessa on iso sauna sekä pukuhuonetilat naisille ja miehille. Terassilta on lyhyt matka avantoon.

Vastuullisuus toiminnan keskiössä

Saunojien turvallisuus ja viihtyisyys on tärkeää. Kävijöitä ohjeistetaankin turvallisuusohjeilla ja saunaetiketillä. Vastuullisuus on laaja kokonaisuus, jossa näkyy myös paikallisuus.

-Saunan seinien tervaleppä ja lauteiden haapa ovat paikallista puuta. Tilojen suunnittelu ja muu ammattilaisten käden jälki ovat myös paikallista osaamista, Tölli kuvailee ja kertoo yrittäjien itsensäkin olleen aktiivisesti mukana rakennusprojektissa.

Saunarakennuksen ympäristövaikutukset on huomioitu tarkasti. -Se on suunniteltu osaksi maisemaa ja energiatehokkaaksi. Saunan hukkalämmöllä lämmitetään pukuhuonetilat ja kiinteistö on kytketty kunnalliseen viemäriverkkoon.

Kuva lauteista.
Seinissä on käytetty paikallista tervaleppää ja lauteissa paikallista haapaa. Panoraamaikkunasta kelpaa ihastella maisemaa.

Löylyä heittämään ympäri vuoden

Avantosauna on herättänyt kiinnostusta ja toukokuuhun kestäviä kausijäsenyyksiä on saatu alkumetreillä hyvin. -Tämä on tottakai myös ympärivuotinen sauna, Tölli muistuttaa. -Kesä-heinäkuussa saunaa vuokrataan yksityiskäyttöön ja vapaina aikoina sinne pääsee saunomaan kertalipulla.

Ja mitä kaikkia ideoita kaveruksilta vielä löytyykään? Tammikuussa avautuneen saunan löylyissä on mietitty tapahtumia avantouinnin ympärille. Kesäaika tuo myös uusia mahdollisuuksia uimarannan toimintojen kehittämiseen esimerkiksi välinevuokrauksen kautta.

Lisätietoa Avantosauna Lauteista lauteetsauna.fi -sivuilla.

Kuva, jossa mies kelluu avannossa.
Avantomaakari Topias Tölli arvostaa kuumaa saunaa ja kylmää vettä.

Lisää tarinoita

maaseutu.fi-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.