Kuva kahdesta ihmisestä istumassa talvisessa maisemassa pyyhkeet päällä.

Skaparen av vinterbastun bjuder in att njuta på bastubänken i Lauteet

Varm bastu och kallt vatten. De förenas i en ny bastu för vinterbad som byggts i hjärtat av Siilinjärvi. I vinterbastu Lauteet kan du ta dig en varm bastu och på samma resa ett dopp i det uppfriskande vattnet i Siilinlahti.

Vinterbastu Lauteet fick sin början i en idé som tre kompisar fick. De vinterbadar alla tre. Det kalla vattnet behöver sällskap av en varm bastu. På de populära platserna för vinterbad var det något som inte alltid fanns. Det verkade finnas efterfrågan på vinterbastu i regionen och i förhandlingarna med kommunen hittade man också snabbt en lämplig plats.

– Här får man garanterat en ordentlig bastu och det är en enkel plats för besökare att komma för att bada bastu. Vi fick till stånd nya angenäma och flexibla utrymmen, beskriver Topias Tölli, verkställande direktör för ett företag som titulerar sig själv som skapare av vinterbastu (avantomaakari). Till företagartrion hör också bastumajor Juhana Majuri och bastumagistern Sauli Kanniainen.

Bild med människor framför en byggnad.
Vid invigningen av vinterbastun som öppnades i januari 2022 var leenden och skratt hela tiden närvarande. Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:s projektkoordinator Sanna Happonen (till vänster), verksamhetsledare Jaana Paananen samt styrelseordförande Jorma Holopainen gratulerade företagarna och gav dem landsbygdsfondens informationsskylt. Topias Tölli, Juhana Majuri och Sauli Kanniainen hoppas att bastun kommer att används flitigt.

Plats med låg tröskel

På Siilinlahti badstrand kan besökaren se framemot en trivsam helhet. Bastun med två bastuugnar rymmer upp till 25 bastubadare. Genom panoramafönstren kan man samtidigt beundra det fantastiska landskapet. Den stora terrassen är lämplig för att svalka ner sig och det är inte långt ifrån vaken där man kan ta sig ett dopp.

-Vinterbad är en fin gren! Det kan dock finnas en tröskel för att börja vinterbada. Den vill vi avlägsna, och erbjuda en plats med låg tröskel för alla intresserade, berättar Tölli entusiastiskt.

Armbansautomaten i omklädningsutrymmet underlättar för användaren, där kan man köpa ett engångsarmband som är i kraft en dag.  Med säsongsmedlemskap kan man bada bastu så ofta man vill under vintersäsongen.

Kehittämisyhdistys Kalakukko rf:s Leader-stöd på nästan 50 000 euro och investeringar på över 200 000 satte enligt Tölli fart på det nya företagets verksamhet.

flygfoto av en utomhusbastu
I vinterbastu Lauteets nya byggnad finns en stor bastu samt omklädningsrum för damer och herrar. Från terrassen är det inte långt till vaken.

Ansvarsfullhet i centrum av verksamheten

Det är viktigt att bastubadarna känner sig trygga och trivs. Besökarna får anvisningar om säkerhet och bastuetikett. Ansvarsfullhet är en omfattande helhet där det lokala är synligt.

-Bastuväggarna är gjorda av lokal klibbal och lavarna av lokal asp. Planeringen av utrymmena och lokal kompetens är andra spår som proffsen lämnat efter sig, beskriver Tölli och berättar att företagarna själva deltagit aktivt i byggprojektet.

Bastubyggnadens miljökonsekvenser har beaktats noggrant. -Den är planerad som en del av landskapet och den är energieffektiv. Med bastuns spillvärme värms omklädningsrummen och fastigheten är ansluten till det kommunala avloppsnätet.

Bild av en bastu
Lokal klibbal har använts för väggarna och lokal asp för lavarna. Panoramafönstret ger en utsikt över landskapet som man inte kan klaga på.

Bastubad året runt

Vinterbastun har väckt intresse och man har redan fått många säsongsmedlemskap som varar fram till maj. – Det här är förstås en bastu som är aktiv året runt, påminner Tölli. -I juni-juli hyrs bastun ut för privat bruk och under lediga tider kan man bada bastu där med engångsbiljett.

Vad för idéer har kompisarna ännu i tankarna? I bastuångan från bastun som öppnade i januari har man funderat på evenemang kring vinterbad. Sommaren ger också nya möjligheter att utveckla badstrandens verksamhet, till exempel genom att hyra ut utrustning.

Mer information om Vinterbastu Lauteet finns på webbplatsen lauteetsauna.fi.

Fler berättelser

maaseutu.fi-logo

Maaseudun kasvua ja hyvinvointia tuetaan, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tarjolla on rahoitusta ja ratkaisuja juuri sinulle, olit sitten yrittäjä, tilallinen tai asukas, joka haluaa tehdä kotipaikkakunnastaan entistä viihtyisämmin. Tarinat eri puolilta Suomea kertovat, mikä kaikki on mahdollista - jotta voisimme hyvin. Tarkempaa tietoa maaseutuohjelmasta löydät Maaseutuverkosto-osiosta