Kuva, jossa ihmisiä tunturin päällä ihastelemassa lumista maisemaa.

Erähotelli Nellim tarjoaa erämaan eksotiikkaa

Inarin kunnan kylässä Nellimissä sijaitsee todellinen erämaan helmi, Erähotelli Nellim. Sen tarina alkoi vuonna 2004, kun Jouko ja Mari Lappalainen ostivat vanhan kyläkoulun Inarin perukoilta ja päättivät kunnostaa siitä majoituskeitaan.

Lapista kotoisin olevan pariskunnan sydäntä lähellä on aina ollut Lapin upea luonto, jonka he halusivat jakaa kaikkien kanssa. Viimeistein 15 vuoden aikana heidän toimintansa on laajentunut ja nykyään yrittäjäpariskunta tarjoaa majoitusta Erähotelli Nellimin lisäksi Muotkan, Inarin ja Nangun hotelleissa.

Kuva, jossa kaksi kelomökkiä talvisessa ympäristössä järven rannalla.
Mökkejä Inarijärven rannalla.

Ympäri vuoden hotelleissa työskentelee 30 henkeä, mutta sesonkiaikana työntekijöiden määrä kasvaa sataan henkilöön. Hotellin ja perinteisen mökkimajoituksen lisäksi tarjolla on revontulikotia, joista aukeaa esteetön näköala taivaalle, eli ne ovat täydellisiä majapaikkoja revontulien metsästäjille. Jouko Lappalainen kertookin, että revontulet ja luonto- ja elämysmatkat erämaassa ovat heidän vahvuuksiaan. Myös ekologisuus kuuluu heidän yrityksensä toimintaan.

– Ympäristöasiat ovat itsestään selviä, ja esimerkiksi luontomatkat tehdään aina luontoa kunnioittaen, Lappalainen mainitsee. Hotellin arkeen kuuluu myös maalämmön käyttö, puurakentamiseen investointi ja rakenteiden korjaaminen ja kunnostaminen uuden hankkimisen sijaan. Hotellin ravintolassa suositaan paikallisia tuottajia ja nautitaan herkullisia aterioita lähiruoasta.

Kuva kelomökistä.
Kelomökki Inarissa.

Lapin ELY-keskuksesta saadun maaseudun yritysrahoituksen pariskunta käytti rakennusinvestointeihin. Hotellin kunnostaminen ja revontulikotien tulo on auttanut hotellia kehittymään. Hakuprosessi ei ollut yksinkertainen, mutta rahoitustuen avulla oli näppärä lähteä investoimaan, ja se oli iso osa kokonaisrahoitusta.

– Mitään ei ilmaiseksi saa, mutta lopussa kiitos seisoo. Onneksi näitä juttuja ei tarvinnut yksin pyöritellä vaan tukea ja apua saatiin ProAgrialta ja ELY-keskukselta hymähtää Lappalainen.

Tulevaisuuden suunnitelmat hotellin puitteissa meinaa pariskunta pitää samanlaisena:

– Jatketaan samalla tiellä, ja katsotaan miten homma etenee, pohtii Lappalainen.

Lisää tarinoita

maaseutu.fi-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.