Kuva, jossa ihmisiä tunturin päällä ihastelemassa lumista maisemaa.

Vildmarkshotellet Nellim erbjuder vildmarksexotik

I byn Nellim i Enare kommun finns en verklig vilkdmarkspärla, Vildmarkshotellet Nellim. Dess historia började år 2004 när Jouko och Mari Lappalainen köpte den gamla Enare byskola och beslöt att renovera den för inkvarteringsbruk.

Den fantastiska naturen i Lappland har alltid varit en hjärtesak för paret som kommer från Lappland, och detta ville de dela med alla. Under de senaste 15 åren har deras verksamhet utvidgats och numera erbjuder företagarparet boende på Vildmarkshotellet Nellim samt på hotellen Muotka, Inari och Nangu.

två slöjdstugor i en vintermiljö vid en sjö
Stugor vid stranden till Enare träsk.

30 personer arbetar på hotellen året runt, men under högsäsongen ökar antalet anställda till hundra personer. Förutom hotell och traditionell stuginkvartering erbjuds norrskenshem med fri utsikt mot himlen, dvs. perfekta övernattningsställen för de som jagar norrsken. Jouko Lappalainen berättar att norrsken och natur- och upplevelseresor i vildmarken är deras styrkor. Även ekologi är en stor del av företagsverksamheten.

– Miljöfrågor är självklara och till exempel naturresor görs alltid med respekt för naturen, nämner Lappalainen. I hotellets vardag ingår också användning av jordvärme, investering i träbyggande samt reparation och renovering av konstruktioner i stället för att skaffa nytt. Hotellets restaurang föredrar lokala producenter och där får man avnjut läckra måltider tillredd av närproducerad mat.

Kelomökki i Enare.
Företagsfinansiering för landsbygden som paret fick från NTM-centralen i Lappland gick till bygginvesteringar. Renoveringen av hotellet och ankomsten av norrskenshemmen har hjälpt hotellet att utvecklas. Ansökningsprocessen var inte enkel, men med hjälp av finansieringsstödet var det behändigt att börja investera och det utgjorde en stor del av den totala finansieringen.- Inget är gratis, men i slutändan är man tacksam. Lyckligtvis behövde vi inte fundera ensamma på dessa saker, utan vi fick stöd och hjälp av ProAgria och NTM-centralen, ler Lappalainen.Paret anser att framtidsplanerna för hotellet går i samma banor som tidigare:

– Vi fortsätter på samma sätt och ser vart det leder, funderar Lappalainen.

Fler berättelser

maaseutu.fi-logo

Maaseudun kasvua ja hyvinvointia tuetaan, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tarjolla on rahoitusta ja ratkaisuja juuri sinulle, olit sitten yrittäjä, tilallinen tai asukas, joka haluaa tehdä kotipaikkakunnastaan entistä viihtyisämmin. Tarinat eri puolilta Suomea kertovat, mikä kaikki on mahdollista - jotta voisimme hyvin. Tarkempaa tietoa maaseutuohjelmasta löydät Maaseutuverkosto-osiosta