Kuva, jossa lapsi pump track -radalla.

Harrastuksista hyvän elämän eväitä

Nuorten omista ideoista, paikallisten asukkaiden talkootyöllä ja Leader-rahoituksella mahdollistuu moni mielekäs tekeminen maaseudulla. Hyvä arki sisältää harrastusmahdollisuuksia lähellä kotia. Harrastusten myötä on myös syntynyt unelmia ja ammattihaaveita!

Pumptrack-rata sai suuren suosion heti valmistuttuaan Kuopion kupeeseen Kurkimäkeen Pohjois-Savoon. Ja edelleen ruuhkaa radalla riittää! Eniten rataa käyttävät alueen lapset ja nuoret, vanhemmat käyvät silloin, kun nuoriso on koulussa tai nukkumassa. Muuten sinne ei sekaan mahdu, nauravat nuorten vanhemmat, silminnähden tyytyväisinä radan aktiivisesta käytöstä.

Kurkimäen kyläyhdistys toteutti pumptrack-ratahankkeen vuonna 2020. Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n Leader-rahoitus kattoi hankkeen kustannuksista 55 prosenttia. Kuopion kaupunki myönsi hankkeelle talkooavustusta ja hankkeen sponsorit lahjoittivat yksityistä rahoitusta. Tärkeässä osassa on ollut myös kyläläisten tekemä talkootyö.

Kuvassa lapsia pump track -radalla.

Asfalttipinnalla suihkitaan menemään polkupyörillä, rullalaudoilla, rullaluistimilla ja skuuteilla. Radan kurvit, kummut ja kaarteet soveltuvat kaikenikäisille, temppuja kukin tekee taitojensa mukaan. Katso videolta, mikä Otosta on pumptrackissä parasta!

Tanssia ja parkouria iloisella Otteella

Liikuntaseura Ote tarjoaa monipuolisia liikuntamahdollisuuksia yläsavolaisille nuorille Iisalmessa. Kehittämisyhdistys Ylä-Savon Veturin tuella Ote rakensi monipuolisesti liikkumista palvelevat tanssi- ja parkoursalit omiin toimitiloihin, sekä hankki tarvittavaa välineistöä. Tilaa liikkumiseen on kaikkiaan noin 500 neliötä.

Kuva voimisteluryhmästä temppuilemassa.

Tilojen parantamisessa talkootyöllä oli suuri merkitys ja seurasta löytyi monenlaista osaajaa hommaan kuin hommaan. Seiniä koristavat hienot seinämaalaukset ja välillä voi huilata lavoista tuunatuilla sohvilla.

Kuva kiipeilevästä nuoresta.

Liikuntaseura Otteessa liikutaan hyvällä mielellä yhdessä. Siellä voi harrastaa montaa eri lajia, kuten parkouria, tanssia tai vaikkapa akrobatiaa. Erilaisia ryhmiä ja tunteja on tarjolla monipuolisesti 0–16-vuotiaille. Mukavaan harrastukseen voi liittyä myös tulevaisuuden unelmia. Kurkkaa, mitä Veera ja Elmo kertovat harrastuksistaan!

Sirkusharrastuksesta löytyi ammattihaave

Kaavin nuorisosirkusyhdistys tunnetaan Sirkus Muikkuna, joka on innostanut lapsia ja nuoria sirkustaitojen pariin jo yli kymmenen vuoden ajan. Toiminnassa on mukana harrastajia kymmenittäin Kaavilta, Juankoskelta, Riistavedeltä ja Tuusniemeltä. Nuorimmat sirkusharrastajat ovat 7-vuotiaita.

Kuva, jossa nuori tyttö tasapainottelee.

Kehittämisyhdistys Kalakukko ry rahoitti Sirkus Muikulle uuden trampoliinin ja ilmavolttiradan, jossa on turvallista harjoitella voltteja. Kaavin kunta panosti harrastusmahdollisuuksiin suunnittelemalla uuden koulun liikuntasalin sirkustoimintaan sopivaksi.

Kuva nuorten voimisteluryhmästä temppuilemassa.

Leader-rahoituksen avulla yhteistyötä on tehty yli maakuntarajojen, kun Kalakukko ja Joensuun Seudun Leader Pohjois-Karjalasta tukivat sirkustaitojen ja alan opetustaitojen kehittämistä Itä-Suomessa.

Inka on harrastanut sirkusta jo vuosia ja myös opettaa nuorempia. Sirkusharrastus on antanut Inkalle hyviä elämän eväitä ja tulevaisuuden haaveissa on sirkusartistin ammatti!

Lisää tarinoita

maaseutu.fi-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.