Hanketukien päätöksenteko on alkanut!
EU:n maaseuturahoituksen hanketukien päätöksenteko on pitkän odotuksen jälkeen alkanut Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa. Myönteisen tukipäätöksen on saanut esimerkiksi Lähempää lautaselle -hanke, jossa edistetään kestäviä ruokahankintoja.
EU:n maaseuturahoituskauden 2023–2027 kehittämishankkeet ovat käynnistymässä pikkuhiljaa. ELY-keskuksen maaseutupalveluiden kehittämispäällikkö Johanna Mattila kertoo, että myönteisen tukipäätöksen saaneet hankkeet vastaavat hyvin Varsinais-Suomen maaseudun kehittämissuunnitelman keskeisiin painopistealueisiin, kuten kestävän ruokaketjun ja alkutuotannon sekä maaseutu- ja saaristomatkailun kehittämiseen.
– Tulemme tekemään käyntiin lähteneistä kehittämishankkeista uutiskirjeessä juttunostoja, jotta tieto hankkeista ja mahdollisuus osallistua hankkeiden toimintaan olisi koko Varsinais-Suomen maaseutuverkoston käytettävissä. Jos suunnittelet hanketta tai haluat tietää, minkälaisia hankkeita maaseuturahoituksella on jo toteutettu tai käynnissä, kannattaa käydä tutustumassa maaseutuverkoston hankerekisteriin, hän vinkkaa.
Hankerekisteristä (maaseutuverkosto.fi) löytyy kaikkien rahoitettujen hankkeiden julkinen kuvaus.
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen hanketukien kuluva valintajakso päättyy 30. huhtikuuta, ja seuraava 30. syyskuuta. Lisäksi käynnissä on yleishyödyllisten ympäristö- ja ilmastoinvestointien teemahaku, joka päättyy 14. kesäkuuta 2024.
Lähempää lautaselle -hankkeessa edistetään kestäviä ruokahankintoja
Varsinais-Suomella on merkittävä asema Suomen ruuantuotannon ja huoltovarmuuden turvaamisessa. Valonian hallinnoimassa Lähempää lautaselle -hankkeessa keskitytään Varsinais-Suomen maatalousyrittäjien ja elintarvikkeita jalostavien yritysten tarjousosaamisen kehittämiseen ja julkisten elintarvikehankintojen mahdollisuuksien ymmärtämiseen muun muassa pilotoinnilla sekä erilaisissa koulutuksissa ja vertaisoppimistilaisuuksissa.
Hankkeessa keskitytään toimitusvarmuuteen, ilmastonmuutokseen sopeutumiseen, kysynnän ja tarjonnan kohtaamishaasteisiin sekä tilojen yhteistyömahdollisuuksiin. Lisäksi selvitetään, miten nämä kaikki asiat vaikuttavat tulevaisuuden hankintoihin, kysyntään ja toimitusketjuihin.
Hankkeen ensisijaisena kohderyhmänä ovat alueen ruokaketjun toimijat: maatalousyrittäjät, elintarvikkeita jalostavat yritykset ja julkisia elintarvikehankintoja tekevät henkilöt.
Hanketta toteuttavat Valonia ja Pyhäjärvi-instituutti yhteistyössä MTK-Varsinais-Suomen ja Kaarea Oy:n kanssa. Hankkeen toteutusaika on 30.3.2026 saakka.
Lisätietoja
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Kehittämispäällikkö Johanna Mattila, 0295 023 092, johanna.mattila@ely-keskus.fi
Lähempää lautaselle -hanke
- Anni Lahtela: anni.lahtela@valonia.fi
- Lähempää lautaselle -hanke (maasetuverkosto.fi)
- Lähempää lautaselle -hanke (valonia.fi)