Kuusi kasvokuvaa.
Varsinais-Suomen Leader-ryhmien toimijoita. Ylärivissä Taina Simola, Tauno Linkoranta ja Tove Salovaara. Alarivissä Marjaana Mänkäri, Pia Poikonen ja Iiris Soininen.

Mekin olemme EU-päättäjiä!

Leader-ryhmissä tehdään EU-päätöksiä ruohonjuuritasolla08.05.2024 10:33

Tällä viikolla juhlitaan Eurooppa-päivää! Tiesitkö, että Leader-ryhmien hallituksissa päätetään EU:n maaseuturahoituksen paikallisesta kohdentamisesta ja päästään vaikuttamaan maaseudun kehittämiseen myös kansainvälisesti?

Kesäkuussa valitaan uudet edustajat Euroopan parlamenttiin, mutta paikallisia EU-päättäjiä löytyy myös lähes jokaisesta Suomen kunnasta. Maamme 53 Leader-ryhmän hallituksissa toimii noin tuhat aktiivista päättäjää, jotka pääsevät valitsemaan, mihin paikallisiin kohteisiin EU:n maaseuturahoitusta myönnetään.

Varsinais-Suomessa on viisi Leader-ryhmää:

Varsinais-Suomen Leader-ryhmät kartalla.

Ryhmillä on jaettavissa rahoitusta omien strategioidensa mukaisiin hankkeisiin ja yritystukiin EU:n rahoituskauden 2023–2027 aikana yhteensä yli 20 miljoonaa euroa. Valtakunnallisesti tällä rahoituskaudella Leader-tukea on saatavissa noin 230 miljoonaa euroa.

Leader-ryhmien hallituksissa ovat tasapuolisesti edustettuna paikallinen julkinen hallinto, paikalliset yritykset ja yhdistykset sekä alueen asukkaat. Vuonna 2023 Leader-ryhmien hallituslaiset olivat iältään 16–78-vuotiaita.

– Leader-toiminnan periaate on, että alueen asukkaat ja toimijat toteuttavat hankkeita omien ideoidensa pohjalta ja hakevat niihin rahoitusta. Päätökset Leader-ryhmien rahoitettavista hankkeista tekevät paikalliset ihmiset, jotka ovat kotiseutunsa parhaita asiantuntijoita, sanoo maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija ja Leader-vastaava Laura Jänis.

Leader-ryhmien kautta rahoitusta suunnataan yhteisöjen ja yritysten kehittämiseen ja investointeihin. Yritysrahoituksella edistetään investointeja, yritysten toimintaa ja työllisyyttä. Hankkeilla parannetaan muun muassa harrastusmahdollisuuksia, yhteisöllisyyttä ja ympäristön tilaa. EU:n maaseuturahoituksesta hyötyvät kaikki!

Leader tuo EU:n lähemmäs meitä kaikkia myös kansainvälisten hankkeiden ja tekijöiden kautta. Euroopan 3 000 Leader-ryhmää muodostavat laajan paikallisten toimijoiden verkoston. Varsinais-Suomen Leader-toimijat ovat aktiivisesti mukana kansainvälisessä yhteistyössä. Esimerkiksi Varsin Hyvän toiminnanjohtaja Pia Poikonen edustaa Suomen Leader-ryhmiä EU:n CAP-verkostossa ja Ykkösakselin toiminnanjohtaja Maarit Teuri on Suomen edustaja ELARDissa (European Leader Association for Rural Development). Lisäksi alueen Leader-ryhmät ovat toteuttaneet ja tukeneet kansainvälisiä hankkeita yhteistyössä muiden maiden Leader-ryhmien kanssa.

Juhlitaan paikallisia EU-päättäjiä ja yhteistyötä yli rajojen Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta!

Eurovaalit pidetään 9. kesäkuuta. Muistathan äänestää!

Leader-päättäjät haastattelussa

Leader I samma båt – Samassa veneessä

  • Nimi: Tove Salovaara
  • Rooli Leader-ryhmässä: hallituksen varapuheenjohtaja
  • Kuinka pitkään olet ollut mukana Leader-toiminnassa? Vuodesta 2022 alkaen.
  • Mikä on ollut Leader-toiminnassa antoisinta? On ollut erittäin antoisaa tutustua uusiin eri sektoreita edustaviin ihmisiin ja heidän näkemyksiinsä alueen kehityksestä. On myös ollut kiinnostavaa tutustua alueen eri hankkeisiin ja perehtyä hankehakemuksiin. Olen oppinut uusia asioita ja saanut uusia näkökulmia alueen kehitykseen liittyen hallitustyöskentelyn kautta.
  • Mitä olet oppinut EU:sta Leader-toiminnan kautta? Yllätyin siitä, miten paljon rahaa EU:sta saadaan ihan tavallisiin ruohonjuuritason hankkeisiin. Byrokratian eri mutkat ovat tulleet tutummaksi ja ymmärrys niitä kohtaan on kasvanut.

Leader Ravakka

  • Nimi: Iiris Soininen
  • Rooli Leader-ryhmässä: yksittäisiä maaseudun asukkaita edustava hallituksen jäsen
  • Kuinka pitkään olet ollut mukana Leader-toiminnassa? Lähdin Leader-toimintaan mukaan vuonna 2018, kun olin mukana perustamassa Leader Ravakan nuorisotyöryhmää. Nuorisotyöryhmätoiminnan kautta sain tietoa hallitustoiminnasta, ja hallituksessa olen toiminut vuoden 2023 keväästä lähtien.
  • Mikä on ollut Leader-toiminnassa antoisinta? Leader-toiminta on tarjonnut minulle oppeja ja kokemuksia, joita voi olla vaikeaa muualta saada. Erityisen antoisaa minulle on ollut kaikki tapaamiset, joissa olen päässyt verkostoitumaan ihmisiin myös oman alueeni ulkopuolelta.
  • Mitä olet oppinut EU:sta Leader-toiminnan kautta? Leader-toiminta on opettanut minulle paljon esimerkiksi EU:n rahoitusjärjestelmästä ja erilaisista yhteistyömahdollisuuksista.

Leader Varsin Hyvä

  • Nimi: Pia Poikonen
  • Rooli Leader-ryhmässä: toiminnanjohtaja
  • Kuinka pitkään olet ollut mukana Leader-toiminnassa? Olen ollut mukana 13 vuotta. Ennen tätä työtä olen toiminut yhtä pitkään muissa EU-rahoitustehtävissä.
  • Mikä on ollut Leader-toiminnassa antoisinta? Olla mukana prosessissa, jossa hankeideoista tulee kehittämistoimintaa, hanketoimijoiden innostus ja sen tuoma yhteisöllisyys sekä uudet tavat toimia. Erityisen antoisaa on tutustua liikeideoihin ja auttaa uusia yrityksiä pääsemään markkinoille.
  • Mitä olet oppinut EU:sta Leader-toiminnan kautta? EU koetaan kaukaiseksi ja byrokraattiseksi, mutta Leader-toiminnan tavoitteena on toimia nimenomaan alhaalta ylöspäin ja kehittää maaseutua paikallisten yhteisöjen ja yritysten voimin. Toimin myös Suomen Leader-ryhmien edustajana EU:n CAP-verkostossa ja olen huomannut, että maaseudun haasteet ovat hyvin samankaltaisia eri puolilla Eurooppaa, ja että olemme Suomessa monessa asiassa edelläkävijöitä.

Leader Varsin Hyvä

  • Nimi: Tauno Linkoranta
  • Rooli Leader-ryhmässä: hallituksen varajäsen
  • Kuinka pitkään olet ollut mukana Leader-toiminnassa? Olen aloittanut vuonna 2001 Leader-toiminnan työntekijänä eli hankeneuvojana Aktiivinen Pohjois-Satakunta Leader-ryhmässä. Varsinais-Suomessa tulin heti paluumuuton jälkeen vuonna 2002 mukaan
    Varsin Hyvän hallituksen jäseneksi.  Varsin Hyvä oli tosin aluksi Leaderin tapaisella ns. ALMA-rahoituksella toimiva ryhmä. Sittemmin olen ollut useissa vaiheissa luottamushenkilönä yhteensä noin 15 vuotta. Pöydän toisella puolella Leader-hankkeiden toteuttajana olen ollut yli kymmenessä hankkeessa sekä töiden että harrastuksen puolesta.
  • Mikä on ollut Leader-toiminnassa antoisinta? Nostaisin kaksi hienoa elementtiä. Toinen on päätöksenteko, sillä Leader-ryhmissä päätöksiä tehdään kokoonpanolla, joka kokoaa niin
    asukkaat, yhdistykset, yrittäjät kuin julkisen sektorinkin saman pöydän ääreen. Toinen on toimijanäkökulma, sillä tällaisia resursseja kehittämiseen tai investointeihin etenkään maaseudun yhdistykset eivät koskaan saisi pelkällä kansallisella julkisella rahoituksella. Leader-hankkeiden filosofiaan kuuluu myös uusien asioiden kokeilu ja hyvien mallien levittäminen.
  • Mitä olet oppinut EU:sta Leader-toiminnan kautta? EU mielletään melko byrokraattiseksi organisaatioksi eikä se sinänsä ole vallan väärä mielikuva. Toisaalta sen toimintaperiaatteisiin kuuluvat esimerkiksi kansalaistoiminnan ja kestävän kehityksen tukeminen sekä ympäristön suojelu. Nämä ovat maaseudun kehittäjän näkökulmasta
    äärimmäisen tärkeitä tavoitteita, ja näen että tässä EU tarjoaa tukea ja suuntaviivoja suomalaisten omille toimille.

Leader Ykkösakseli

  • Nimi: Marjaana Mänkäri
  • Rooli Leader-ryhmässä: hallituksen varapuheenjohtaja
  • Kuinka pitkään olet ollut mukana Leader-toiminnassa?  Nyt on meneillään viides vuosi.
  • Mikä on ollut Leader-toiminnassa antoisinta?  Leader-toiminnassa olen tavannut ja oppinut tuntemaan erilaisia ihmisiä eri puolilta Suomea. Yhdistyksen hallituksen kokousten lisäksi on kannattanut osallistua Leader-ryhmien yhteisiin tilaisuuksiin, retkiin ja koulutuksiin.
  • Mitä olet oppinut EU:sta Leader-toiminnan kautta? Leader-toiminta tuo EU:n hyvin lähelle ihan tavallisia arjen sankareita, yrittäjiä ja yhdistystoimijoita. Hankkeet tuovat toimintaa, toisilta oppimista ja innostusta meidän kaikkien iloksi.

Leader Jokivarsikumppanit

  • Nimi: Taina Simola
  • Rooli Leader-ryhmässä: Hankeasiantuntija – neuvon ja opastan asiakkaita Leader-hankkeiden suunnittelussa, kokoamisessa, hallinnoimisessa yms. tärkeissä asioissa, jotta Leader-hankkeet onnistuisivat ja maaseudulle saadaan hankkeilla lisää elämää ja elinvoimaa.
  • Kuinka pitkään olet ollut mukana Leader-toiminnassa? Tässä työssä olen ollut nyt 17 vuotta Jokivarsikumppanien työntekijänä, mutta olen aikanaan 2000-luvun alussa ollut myös Varsin Hyvän hallituksessa 6 vuotta. Hanketoiminta on tuttua jo 1990-luvun lopulta asti, kun olen aloittanut ”hankeurani” erilaisten matkailuhankkeiden vetäjänä.
  • Mikä on ollut Leader-toiminnassa antoisinta? Työssäni ei tule vastaan kahta samanlaista työpäivää, se on myös antoisaa. Leader-kollegat ympäri Suomen ja koko Euroopan ovat olleet hieno lisä tässä toiminnassa, puhumme samaa ”Leader-kieltä” yli rajojen. Parasta varmasti on, kun hankkeet onnistuvat selviytymään hyvin läpi kaiken byrokratian ja syntyy ihan aitoa toimintaa maaseudulle. Parasta myös on, kun hankkeen kautta aloitettu toiminta tai investointi elää ja voi hyvin jatkossakin ihan ilman mitään suuria ulkopuolisia tukia.
  • Mitä olet oppinut EU:sta Leader-toiminnan kautta? Tämä on ollut iso oppikoulu yhteisen Euroopan Unionin toimintaan. Vaikka tasoja on monia, niin EU:n toiminta ja Leader siellä pienenä osana on tuonut hyvinvointia myös ihan tavallisen ihmisen elämään yhteistyön kautta, jota voimme toteuttaa paikallisesti, alueellisesti tai jopa kansainvälisesti.

Lisää uutisia

Uutinen
17.05.2024

Maaseudun kuntoporraskilpailun avajaiset Tanhuvaarassa 30.5.

Uutinen
16.05.2024

Pello edustaa Lappia valtakunnallisessa kuntoporraskisassa

Uutinen
16.05.2024

Maaseudun kuntoporraskilpailun avajaiset Paraisilla 3.6.

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.