Vehnäpelto kesällä.

Peltotukihakujen viimetippa lähestyy

09.06.2023 12:46

Peltotukihakemusten täyttö on jäämässä monella viimetippaan, sanoo maaseutupäällikkö Kaija Korhonen Puolangalta. Viikko ennen deadlinea noin puolet viljelijöistä on jättänyt hakemuksen.

”Lohkotietojen täyttö vie aiempia vuosia pidempään vipu-palvelussa”, Korhonen huomauttaa.  Sähköinen Vipu-neuvoja huomauttaa hakemuksen epäjohdonmukaisuuksista ja esimerkiksi laskee viljelykierron niille tiloille, joita se koskee. Vipu-neuvoja ei kuitenkaan osaa optimoida hakijan tukihakemusta, vaan hakijan on tunnettava tuet ja niiden ehdot.

Korhonen muistuttaa, että kaikki viljelijät eivät ole muistaneet raksia paria kohtaa, joihin valtaosa on oikeutettu. Uudelleenjakotuki sekä talvipeitteinen kasvipeitteisyys osana ekojärjestelmään ovat tällaisia.

Maatilayrittäjä Toni Kemppainen Ristijärveltä jätti jo hakemuksen, mutta perui sen lohkomuutoksen takia. Maitotilaa pitävä Kemppainen sanoo, että tukihaun yksinkertaistamista ja selkeyttä on toivottu kauan.

”Ei se kyllä yksinkertaisempaan suuntaan ole mennyt.”

Sähköisen haun täytössä menee ammattilaisella keskimäärin parisen tuntia, arvioi tukihakemusten täytössä auttava ruokinta-asiantuntija Minna Tanner ProAgria Itä-Suomesta.

”Paljon on tullut asiakkailta yhteydenottoja ja yleensä, kun asioita on käyty läpi, niin uudet ehdot eivät olekaan sellainen kammo kuin aluksi tuntuivat. Esimerkiksi uusi ekojärjestelmän kasvipeitteisyystuki käy hyvin meidän nurmivaltaisella alueellamme ja saattaa olla tilatasolla merkittävä uusi tuki.”

Ruokavirasto paras lähde viimeisimpään tietoon

”Harmillisesti tukiehdot tulivat myöhään ja täydentyvät koko ajan. Aina pitää asiat katsoa suoraan Ruokaviraston sivuilta, sillä täydennyksiä tulee ehtoihin vieläkin”, Tanner toteaa.

Minna Tanner painottaa, että peltolohkojen rajat kannattaa kartoilla katsoa hyvin läpi ja kasvulohkot rajata huolella, sillä satelliittivalvonta eli monitorointi on nyt uusi juttu.

”Peruslohkojen rajakorjauksia voi nyt uudella kaudella tehdä vapaammin, koska tilapäisesti viljelemätön kasvikoodi ei ole käytössä. Rajakorjauksella voi esimerkiksi poistaa lohkosta huonosti viljeltäviä alueita tai maanomistajien käyttöalueita pois ilman peruslohkojakoa.”

Kysymällä moni asia selkeytyy, sanoo Minna Tanner.

”Jos joku asia mietityttää, niin kannattaa kysyä asiaa meiltä neuvonnasta tai kunnasta.”

Video apunasi hakemuksen teossa

Lisää uutisia

Uutinen
02.05.2024

Maaseudun yritystukien maksujen hakeminen käynnistyy

Uutinen
29.04.2024

Hae ympäristö- ja ilmastoinvestoinneille tukea Uudellamaalla

Uutinen
29.04.2024

Kevään viljelijäkoulutukset keräsivät satoja osallistujia Etelä-Savossa

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.