Maaseuturahoitus Etelä-Savossa

Tältä sivulta löydät alueellista tietoa ja linjauksia maaseuturahoituksesta Etelä-Savossa. EU:n maaseutu- ja maatalousrahoituksella tuetaan  ja mahdollistetaan monia toimia, olitpa sitten viljelijä, yrittäjä, maaseudun kehittäjä tai asukas, löydät tältä sivulta hyödyllistä tietoa.

Etelä-Savon maaseudun kehittämissuunnitelma 2023-2027 ohjaa maaseudun kehittämistä ja harkinnanvaraisen rahoituksen myöntämistä alueella. Paikallista kehittämistä ohjaavat lisäksi Leader-ryhmien omat strategiat ja linjaukset.

Rahoitusta myönnetään sekä Etelä-Savon ELY-keskuksesta että paikallisten Leader-ryhmien kautta. Haku on jatkuva, mutta hakemukset käsitellään valintajaksoittain. Leader-ryhmien valintajaksot löytyvät kunkin organisaation omilta verkkosivulta.

Piirroskuva: tienviitta

Alueelliset linjaukset ja materiaalit

Alueellinen suunnitelma on laadittu yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa. Etelä-Savon ELY-keskus on laatinut maaseudun kehittämissuunnitelman vuosille 2023-2027. Suunnitelmaan on koottu keskeisimmät suuntaviivat Etelä-Savon maaseudun kehittämistoimista tuleville vuosille liittyen ruoantuotantoon ja maatalouteen, ympäristö- ja ilmastoasioihin sekä uudistuvaan maaseutuun.

1.    Pellolta pöytään

  • Vastuullinen, menestyvä ja muutosjoustava Etelä-Savon ruoka-ala

2.    Kestävän asumisen ja talouden maakunta

  • Etelä-Savon maaseutu on vesistöltään puhdas, hiilineutraali, luonnoltaan monimuotoinen ja elinvoimainen alue, jonka toimijat ovat ympäristö- ja ilmastoasioiden ennakkoluulottomia edelläkävijöitä (JSMYIO)

3.    Yrittävä  –  kestävästi kehittyvä, lumovoimainen ja monipaikkainen Etelä-Savo

  • Etelä-Savon maaseutu on aktiivinen, lumovoimainen ja houkutteleva asuinseutu, jonka elinvoima perustuu kestävään talouteen, osaavien ihmisten omaehtoiseen toimentuloon ja yrittäjyyteen sekä vahvaan yhteisöllisyyteen

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset ovat neuvotelleet yhteiset alueelliset valintajaksot maaseudun hanketuille.

Vuoden 2024 valintajaksot ELY-keskuksissa:

  • 1.11.2023–31.1.2024
  • 1.2.–30.4.2024
  • 1.5. –30.9.2024.

Jos haet tukea Leader-ryhmästä, kysy valintajaksoista omasta Leader-ryhmästäsi. Leader-ryhmillä on omat valintajaksonsa.

Maaseudun yritystukea voi hakea jatkuvasti. Hakemukset ratkaistaan valintajaksoittain, jotka ovat:

  • 16.10.–15.1.
  • 16.1.–15.3.
  • 16.3.–15.5.
  • 16.5.–15.8.
  • 16.8.–15.10.

Leader-ryhmillä on omat valintajaksonsa. Jos haet tukea Leader-ryhmästä, kysy valintajaksoista omasta Leader-ryhmästäsi.

Veej´jakaja ry on maaseudun kehittämisyhdistys ja Leader-toimintaryhmä, joka rahoittaa paikallisia yleishyödyllisiä maaseudun kehittämishankkeita, maaseudulla toimivien mikroyritysten kehittämistä sekä uusien yritysten käynnistämistä. Yhdistyksen toiminta-alueeseen kuuluvat Hirvensalmi, Kangasniemi, Mikkelin maaseutualueet, Mäntyharju, Pieksämäki ja Puumala.

Strategian painopisteinä ovat:

  1. Elinkeinot
  2. Asuminen
  3. Ympäristö
  4. Yhteisöllisyys

SavonLuotsi Leader ry:n toiminta-alueena on Enonkoski, Joroinen, Juva, Rantasalmi, Savonlinnan maaseutualueet sekä Sulkava. SavonLuotsi Leaderin kehittämisen painopisteet ovat:

  1. Kestävät, älykkäät ja osallistavat yhteisöt
  2. Elinvoimainen ja kestävä elinkeinoelämä
  3. Hyvinvoiva luonto, ympäristö ja ilmasto
  4. Nuoret tulevaisuuden tekijöinä

 

Suomesta 95 % on maaseutua

Tarkista kartasta, sijaitsetko tukikelpoisella maaseutualueella!

Maaseuturahoitusta myönnetään Etelä-Savossa lähes koko maakunnan alueelle, pois lukien Mikkelin ja Savonlinnan keskustat. Tukikelpoisen alueen löydät ELY-keskuksen kartasta.

Mitä rahoituksella on saatu aikaan?

Tarinoita Etelä-Savosta