Ohjeita tuenhakijoille

Tälle sivulle kootaan maaseutuverkoston tekemiä ohjeita ja vinkkejä tuenhakjoille ja hanketoteuttajille.

ELY-keskuksen ohjeita tuenhakijoille ja hanketoteuttajille

2023–2027

Käy tukipäätös läpi huolellisesti

Käy tukipäätös läpi huolellisesti heti sen saatuasi. Se sisältää kaikki keskeisimmät asiat, joita tarvitset hankkeen toteuttamiseen ja hallinnointiin. Tarkista mm. toteutusaika, myönnetty rahoitus, hyväksytty kustannusmalli sekä muut keskeiset tuen ehdot ja ohjeet. Tuen maksamisen edellytyksenä on, että tukipäätöksen ehtoja on noudatettu.

Noudata hankesuunnitelmaa

Tukipäätöksellä on myönnetty rahoitus hakemuksessa kuvattuun hankesuunnitelmaan. Toteuta hankesuunnitelman mukaisia toimenpiteitä ja seuraa kustannusten pysymistä kustannusarvion viitekehyksessä. Jos hankkeen sisältöön, kustannusarvioon, rahoitukseen tai toteutusaikaan tulee muutostarpeita, niistä tulee keskustella etukäteen rahoittajan kanssa.

Pidä kohtuus kustannuksissa

Hankkeelle syntyneiden kustannusten kohtuullisuus tulee todentaa. Yli 3 000 euron hankinnoista tulee pyytää vähintään kolme tarjousta. Tarjouspyynnöt, vastaukset ja tarjousten vertailu tulee liittää mukaan maksuhakemukseen. Myös alle 3 000 euron hankinnoissa kustannusten kohtuullisuutta on hyvä arvioida esim. netissä olevien hintatietojen avulla.

Muista tiedottaa

Kun viestit hankkeesta, muista aina kertoa, että se on saanut EU:n maaseuturahoitusta. Kaikessa hankkeen viestintämateriaalissa on oltava näkyvissä EU-lippu ja teksti ”EU:n osarahoittama”. Lisäksi suositellaan rahoittajan (ELY-keskus tai Leader-ryhmä) logon käyttöä. Hankkeiden viestintäohjeet sekä materiaalipankki löytyvät maaseutuverkoston nettisivuilta.

Järjestä kirjanpito

Kirjanpito tulee järjestää siten, että hankkeelle perustetaan oma kustannuspaikka tai tili tuensaajan kirjanpitoon. Muista antaa tukipäätös ja kustannusarvio kirjanpitäjälle. Lisäksi suositellaan, että maksuhakemus tehdään kuuden kuukauden välein. Loppumaksuhakemus on jätettävä neljän kuukauden kuluessa hankkeen toteutusajan päättymisestä.

 

Kaipaatko lisää ohjeita?

Ota matalalla kynnyksellä yhteyttä tukipäätöksen esittelijään!

Lomake

Kustannusarvio ja rakennusselostus on laadittava rakennusosakohtaisesti rakentamisessa yleisesti käytettävän nimikkeistön mukaisesti., TALO-2000 tai vastaavaan nimikkeistöön perustuen. Kustannusarviosta laaditaan yhteenvetolomake myös silloin, kun kustannusarvio perustuu suoraan erillisiin liitteisiin.

Yleistiedot

Kustannusarvioon on merkittävä selvästi tuen hakijan nimi ja yhteystiedot. Kustannusarviossa on oltava myös selvä maininta suunnitelmasta, jota se koskee. Kustannusarvion laatijan yhteystiedot ja puhelinnumero on merkittävä. Laatijan on päivättävä ja allekirjoitettava lomake.

ALV

Arvonlisäverollisia hintoja käytetään, jos toiminnan arvolisäverottomuudesta on liitteenä veroviranomaisen todistus. Yleensä yritystoiminnan rakennukset lasketaan ilman veroa. Veron osuus vaihtelee kustannusosittain ja sisältyy vain ostokustannuksiin, joten veroa ei voi aina suoraan poistaa tai lisätä loppusummaan.

Arvio-osa

Kustannusarvio tulee laatia ensisijaisesti rakennusosittain TALO-2000 hankenimikkeistön mukaan, mutta arvio voi myös perustua hanketyypistä riippuen materiaali- ja työmenekkilaskelmaan ja suurimpien rakennusosien tarjouksiin. Arvioon merkitään rakennusosan sisältö kokonaisuudessaan, jolloin kustannusarvio voi korvata erillisen rakennusselostuksen, esim. seinärakenne merkitään rakennusmateriaaleittain ja rakennevahvuuksittain (”tuulensuojalevy 9 mm, puurunko 150 x 50, eriste 150 mm, höyrynsulku, sisäverhouslevy”). Laskutoimitukset eli rakennusosan yksikköhinta (€/m2) ja käytetty määräkerroin (m2, jm tms.) merkitään aina, koska kustannustason arvioiminen on mahdollista vain laskentaperusteiden kautta. Poikkeaminen suuntaan tai toiseen tavanomaisesta hintatasosta on lyhyesti perusteltava. Rahoituskuluja ei merkitä. Välipyöristyksiä ei tehdä. Kustannusarvion lopullinen, tukihakemukseen siirrettävä kokonaissumma on merkittävä selvästi.

Liitteet

Ilman laskutoimituksia kustannusarvioon merkityt eräluontoiset kustannukset tulee perustella tarjouksin. Käypä hintataso perustellaan liittämällä hakemukseen vertailevia laite- tai urakoitsijan tarjouksia tai selvitys muusta hintaperusteesta. Tarjouksesta tulee ilmetä ALV-osuus. Suunnittelukulut merkitään myös taannehtivasti todellisen laskun tai suunnittelutarjouksen mukaisesti. Merkittävien tarjousten oheen on liitettävä tarjouspyyntöasiakirjat (esim. LVIS-suunnitelmat ja tarjouspyynnöt sekä tarjouskierroksen tulosten yhteenveto)

Hintataso

Hakemus laaditaan paikkakunnan käyvän hintatason mukaan, tavoitteena todellisen rakennuskustannuksen mahdollisimman tarkka ennakoiminen. ELY-keskus varmistaa, että tukea on haettu kohtuullisen, hyvän rakennuttamistavan mukaisen hintatason perusteella. ELY-keskus tarkastelee myös hankkeen kokonaistaloudellisuutta suhteessa hankkeella saavutettavaan yritystoiminnan tuotantokapasiteettiin. Merkittävin osa rakennuskustannuksista lyödään lukkoon jo suunnitteluvaiheessa: epäonnistuminen hankintojen kilpailuttamisessa ja kustannusten karkaaminen kertovat yleensä myös epäonnistumisesta suunnittelupöydällä.

Pätevyys

Kustannusarvion laatijan ammattipätevyys tulee merkitä kustannusarvioon. Laatijan tulee pääsääntöisesti olla rakennusalan ammattilainen. Kokonaan tarjousasiakirjoihin perustuvan kustannusarvion yhteenvedon voi joissakin tapauksissa myös hakija laatia. Tulee kuitenkin muistaa, että rakennushankkeen koon kasvaessa myös rakennuttaminen ja tarjousvertailu vaativat lisääntyvässä määrin ammattitaitoa.

Vastuu

Kustannusarvion allekirjoittajalla on merkittävä vastuu kustannusarvion tahallisista virheistä ja virheellisen arvion perusteella liikaa myönnetystä tuesta.

Lisätietoja:

Rakennusmestari Janne Gröndahl, 0295 022 558

janne.grondahl@ely-keskus.fi

Rakentamisasiantuntija Elmer Bäcksröm, 0295 022 092

elmer.backstom@ely-keskus.fi