Julkaisut

Tälle sivulle kootaan maaseutuun ja maatalouteen liittyviä julkaisuja.

Haluatko oman julkaisusi mukaan listalle?

Ota yhteyttä maaseutuviestinnän koordinaattoriin: janica.vilen@ely-keskus.fi

Varsinais-Suomen ruokaketjun yritysten ja toimintaympäristön tulevaisuuden kehittämistarpeet -raportti julkaistiin 17.11.2023 osana Tulevaisuuden kehitystarpeet varsinaissuomalaisessa ruokaketjussa (TuKeVa)-hanketta, jota on toteutettu 1.1.21-31.12.23 välisenä aikana. Raportti pohjautuu 165 varsinaissuomalaisen ruoka-alan toimijan syvähaastatteluihin, jotka toteutettiin vuosien 2021–2022 aikana.

Suomessa vettä sataa vuosittain enemmän kuin haihtuu, minkä vuoksi maataloudessa vesitalouden säätely on keskittynyt lähinnä kuivatukseen. Sadannan ja haihdunnan vaihtelun vuoksi Suomessa on kuitenkin myös kuivia jaksoja – ja jos ne osuvat kriittisiin kasvuvaiheisiin, vaikutus satotasoon voi olla merkittävä.

Tällä hetkellä Suomen maatalousmaasta kastelun piirissä on vasta noin 3 %. Luonnonhoidon koulutusyhdistys LUOKO ry julkaisi kesällä 2023 Kastelu peltoviljelyssä -oppaan, jonka kirjoitustyöstä on vastannut Jenna Bergholm.

Luonnonvarakeskuksen vuonna 2023 julkaisema Kestävän kasvinsuojelun ja monimuotoisuuden edistäminen kasvistuotannossa -raportti on toteutettu Kestävät kasvinsuojeluratkaisut ja monimuotoisuuden edistäminen kasvistuotannossa (KASVIS) -hankkeessa. Hankkeen päämääränä oli tuoda käytäntöön uusia ratkaisuja ekologiseen kasvinsuojeluun ja viljely-ympäristön monimuotoisuuden lisäämiseen. Hankkeessa kehitettiin vihannesten tuholaisten tarkkailumenetelmiä ja ennustemalleja, testattiin uusia menetelmiä tuholaisten ja tautien torjuntaan sekä pyrittiin lisäämään viljely-ympäristön monimuotoisuutta ja viljelyn kestävyyttä edistämällä kukkivien kaistojen ja kerääjäkasvien käyttöä. Hanke toteutettiin vuosina 2020–2023 Luonnonvarakeskuksen, ProAgria Länsi-Suomen ja ProAgria Etelä-Suomen yhteistyönä. Hankkeen toiminta-alueena olivat Varsinais-Suomi, Satakunta ja Etelä-Savo, joissa tuotetaan merkittävä osa Suomen avomaanvihanneksista.

Varsinais-Suomen maataloutta, ruokaketjua sekä maatalouden ja maaseudun kehittämistä koskevaa tilastotietoa on koottu yksiin kansiin. Varsinais-Suomen maaseututilastot 2022 -raportista on tehty myös verkkojulkaisu Kansalliskirjaston julkaisuarkisto Doriaan, jossa se on vapaasti kaikkien aiheesta kiinnostuneiden luettavissa.

Tiesitkö, että joka neljäs varsinaissuomalainen asuu maaseudulla? Tai että maaseutumme väestö kasvaa aina heinäkuussa viralliseen tilastoon verrattuna yli 70 000 asukkaalla? Maaseudulla asuvat 20–64-vuotiaat ovat keskimäärin hieman tyytyväisempiä ihmissuhteisiinsa kuin samanikäiset kaupunkilaiset, ja työttömyysaste on maaseudulla pienempi kuin kaupunkialueilla. Tämä kaikki ja paljon muuta selviää vuonna 2021 valmistuneesta Maaseutuluotaimesta.

Maaseutuluotainta hyödynnetään Varsinais-Suomessa ennen kaikkea maaseudun kehittämistyössä niin ELY-keskuksessa ja Leader-ryhmissä kuin muissakin maaseudun kehittämiseen liittyvissä organisaatioissa.  Maaseutuluotaimen on kehittänyt Itä-Suomen yliopiston alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatia. Varsinais-Suomen maaseudun tilannetta ovat tutkineet Alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatian asiantuntijat Pasi Saukkonen ja Niina Tiittanen. Tutkimus yhdistelee monipuolisesti maaseudusta saatavilla olevaa tietoa ja erilaisten maaseudun toimijoiden kokemuksia.

Varsinais-Suomen maaseutua koskevan tutkimuksen on rahoittanut Keskitien säätiö.

Varsinais-Suomen maaseutuverkoston yhteinen, vuonna 2023 päättynyt viestintähanke on julkaissut  Haloo maaseutu -nimistä lehteä noin kerran vuodessa. Lehdissä esitellään  maaseuturahoitusta saaneita kohteita Varsinais-Suomen alueella.

Varsinais-Suomen Kylät ry on vuonna 2000 perustettu maakunnallinen kylien yhteenliittymä, jonka tarkoituksena on edistää Varsinais-Suomen maaseudun asukkaiden omatoimisuutta ja alueen elinkelpoisuutta. Yhdistys julkaisee säännöllisesti myös Varsinais-Suomen maaseutuun ja kylätoimintaan liittyvää kirjallisuutta.