Hämeessä luomupuolella viljoista vuonna 2022 kauraa oli eniten viljelyssä pinta-alallisesti, toisena taas kevätvehnää. Kuva ohrasta ©maaseutuverkosto, maa- ja metsätalousministeriö. Kuva naapurialueelta Kaakkois-Suomen ELY:n alueelta Joutsenosta Tyynelän luomutilalta.

Kaurasta kotieläintuotantoon – Hämeen luomutiimi vinkkaa kevään ajankohtaiset ja kertoo, missä Kanta- ja Päijät-Hämeessä mennään luomun osalta

03.04.2024 13:38

Luonnonmukainen tuotanto tai tuttavallisemmin luomutuotanto on monessa mielessä tärkeää. Se on paitsi luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjä ja oleellinen osa ruokajärjestelmää myös keskeinen tekijä huoltovarmuuden kannalta, kun tuontilannoitteita ei käytetä. Lisää luomusta ja syksyllä vietettävästä EU:n luomutuotannon päivästä voit lukea esimerkiksi jutusta valtioneuvoston sivuilta (valtioneuvosto.fi).

Vuonna 2022 Hämeen ELY-keskuksen alueella eli Kanta- ja Päijät-Hämeessä on ollut luonnonmukaisen tuotannon sitoumuksia voimassa 255 tilalla. Näistä 56 tilaa on ollut luonnonmukaisen tuotannon kotieläintilan sitoumuksella.

”Kotieläintuotantona on ollut naudan- ja lampaanlihantuotantoa, maidontuotantoa ja kananmunantuotantoa. Hämeen alueella luomukotieläintiloista on eniten emolehmätiloja”, tarkastaja Emilia Kavuncu Hämeen ELY-keskuksesta valottaa.

Hämeen alueella luonnonmukaisessa tuotannossa on vuonna 2022 ollut eniten alaa nurmikasveilla.

”Tätä selittävät toisaalta kasvitiloilla viljelykierrossa pidettävät viherlannoitukseen käytettävät nurmikasvit ja se, että Hämeen alueella on suurikokoisia eläintiloja, jotka tuottavat rehuja luomueläimille. Viljoista vuonna 2022 kauraa oli eniten viljelyssä pinta-alallisesti, toisena taas kevätvehnää”, tarkastaja Annemari Sillanpää Hämeen ELY-keskuksesta sanoo.

Vuonna 2023 luonnonmukaisen tuotannon sitoumukset siirtyivät sähköiseen tukihakuun ja luonnonmukaisen tuotannon sitoumukset haettiin päätukihaussa muiden tukien haun yhteydessä sähköisen Vipu-palvelun kautta. Kaikki voimassa olleet sitoumukset päätettiin tai mukautettiin kestoltaan edellisen sitoumuskauden mukaisiksi. Päättyneiden sitoumusten osalta haettiin uusia viisivuotisia sitoumuksia. Kaikki sitoumustilat sitoutuvat noudattamaan uusia sitoumusehtoja, myös mukauttavat tilat.

Viime vuonna luomusitoumushakemuksia jätettiin 227 kappaletta Hämeessä. Vuoden 2023 lopulla luomuvalvonnassa oli tiloja yhteensä 249 kappaletta, joka sisältää myös mehiläis- ja keruutilat. Eläintiloja oli 57 kappaletta.

Hämeen luomutiimin terveiset kevääseen – ole rohkeasti yhteydessä!

Kevät saapuu keikkuen, mutta kuitenkin päivä kerrallaan myös Hämeeseen. Luomusitoumuksen päätökset edellisvuodelta (2023) lähetetään tiloille huhtikuun loppuun mennessä. Uusia luomusitoumuksia voidaan hakea tänä vuonna sähköisesti.

”Lisäaloja voidaan hakea myös, mutta vielä ei ole varmaa, tapahtuuko näiden haku sähköisesti vai lomakkeella. Tästä tullaan tiedottamaan lähempänä hakuajankohtaa”, Kavuncu kertoo.

Luomusitoumuksen ehdoissa on vaatimuksena lisäkoulutus, joka on suoritettava sitoumuskauden aikana. Toimijoilla, joilla on vuonna 2020 alkanut luomusitoumus ja jotka ovat halunneet sen mukauttaa, tulee lisäkoulutus olla käytynä jo 30.4.2025. Koulutuksen suorittamiseen on kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäisenä vaihtoehtona on yhden päivän lisäkoulutus, johon sisältyvät aihealueet ovat sitoumusehdot, luomun tuotantoehdot ja luomuviljely.

”Käytännössä koulutuksen pituus on viitisen tuntia. Todistus koulutuksesta tulee liittää tukihakemukselle tai toimittaa suoraan ELY-keskukseen”, Kavuncu kertoo.

Toisena vaihtoehtona on hyödyntää Neuvo 2030 -neuvontaa vähintään kolme tuntia siten, että neuvonnan sisältönä on luonnonmukainen tuotanto. Neuvonnan voi jakaa useampaan kertaan. Tämän jälkeen neuvontaa hyödyntäneen on toimitettava neuvontalomake 676 (ruokavirasto.fi), neuvonnan hankenumero tai muu selvitys suoritetusta neuvonnasta ELY-keskukseen.

Hämeen luomutiimissä on myös tapahtunut henkilöstömuutoksia kuluneen vuoden aikana. Luomuvalvonnasta vastaa Annemari Sillanpää apunaan Kavuncu ja Eija Purtsi. Luomusitoumuksia puolestaan hoitaa Emilia Kavuncu.

”Meihin voi olla matalalla kynnyksellä yhteydessä, jos tulee luomuun liittyviä kysymyksiä mieleen tai jokin askarruttaa. Työhömme kuuluu myös ohjeistus ja autamme mielellämme”, Kavuncu ja Sillanpää kannustavat.

Yhteyden Hämeen luomutiimiin saa helposti esimerkiksi sähköpostilla. Luomutiimille osoitetut sähköpostit laitetaan tiimin yhteiseen sähköpostiosoitteeseen (luomu.hame@ely-keskus.fi), jolloin postit tulevat luetuksi myös loma-aikoina. Hakemukset ja lomakkeet liittyen sitoumuksiin ja luomuvalvontaan tulee toimittaa edelleen sähköisesti osoitteeseen kirjaamo.hame@ely-keskus.fi tai postitse ELY-keskuksen maaseutuyksikölle (yhteystiedot jutun lopussa).

Ajankohtaista luomuvalvonnassa ja ajankohtaistärpit kevääseen

  1. Hämeen luomutuki-info viljelijöille pidetään 16.4.2024 Tuuloksen Kapakanmäellä. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Hämeen ELY-keskus ja alueen kuntien yhteistoiminta-alueet. Koulutus on maksuton. Sitoumusten osalta kerrotaan tarkemmin muun muassa myyntikasvivaatimuksesta, rehusopimuksista ja luomukotieläintilojen eläintiheydestä. Tilaisuuteen voit ilmoittautua mukaan tämän linkin kautta (link.webropolsurveys.com).
  2. Luomuviljelijöiden on yleistä lupaa käyttäessään pidettävä kirjaa käytetyn lisäysaineiston määristä ja ilmoitettava niistä luomuvalvonnalle. Ilmoitus tehdään sähköisesti Ruokaviraston sivujen (ruokavirasto.fi) kautta. Tee sähköinen ilmoitus kalenterivuoden 2023 aikana yleisellä luvalla käyttämästäsi lisäysaineistosta 31.5.2024 mennessä.
  3. Jos tarvitset eräkohtaisen luvan tavanomaisen lisäysaineiston käyttöön kevätkylvöille 2024, muista palauttaa hakemus ELY-keskukseen 1.5.2024 mennessä. Kylvö on sallittu vasta kun lupa on myönnetty. Hakemuksen voit tehdä Ruokaviraston sähköisessä Touko-asiointipalvelussa osoitteessa https://touko.ruokavirasto.fi (touko.ruokavirasto.fi). Hakemuksen voi tehdä myös luomuvalvontalomakkeella 9c (ruokavirasto.fi).
  4. Ruokaviraston luomuviljelijäkirje 1/2024 on julkaistu muutama viikko takaperin. Kirjeestä löytyy ohjeita ja tietoja luonnonmukaisen maataloustuotannon valvonnasta vuonna 2024. Luomuviljelijäkirjeen löydät Ruokaviraston sivuilta (ruokavirasto.fi). Tutustu viljelijäkirjeeseen!
  5. Kuulostiko kiinnostavalta, mutta ei ihan vielä sinua koskevalta? Haluaisitko luomuviljelijäksi? Pohjois-Savon ELY-keskus järjestää yhdessä sidosryhmien kanssa Minustako luomuviljelijä? -tilaisuuden tämän viikon perjantaina 5.4.2024 klo 10–12.30! Tilaisuus järjestetään Teams-toteutuksella ja sinne voi osallistua hyvin Kanta- ja Päijät-Hämeestäkin! Lue lisää tapahtumasivulta (maaseutuverkosto.fi), josta löydät myös ilmoittautumislinkin.

”Toivotamme koko luomutiimin puolesta mukavaa kevään odotusta, ja toivottavasti nähdään luomutuki-infossa parin viikon päästä”, Sillanpää ja Kavuncu päättävät.

 

Kanta- ja Päijät-Hämeessä luomuasioitasi hoitavat ja niissä auttavat:

Luomuvalvonta, tarkastaja Annemari Sillanpää, p. 0295 025 047, annemari.sillanpaa@ely-keskus.fi

Luomusitoumukset, tarkastaja Emilia Kavuncu, p. 0295 025 167 emilia.kavuncu@ely-keskus.fi

 

Postiosoite

Luomuasiat/Maaseutuyksikkö

Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kirkkokatu 12, PL 29, 15141 Lahti

Lisää uutisia

Uutinen
03.05.2024

Innostunut alku: ”Maata näkyvissä!” -kampanja käynnistyi toiveikkain mielin

Uutinen
03.05.2024

Rahoitusta maaseudun ilmasto- ja ympäristötekoihin tarjolla Kainuussa –Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen tarjoamat tukivälineet hyötykäyttöön

Uutinen
03.05.2024

Maaseudun yritystukien maksujen hakeminen käynnistyy Pirkanmaalla

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.