Tietokoneen näyttö ja käsi.

On aika hakea alueellisia EIP-hankkeita – Kainuun alueellisten innovaatiohankkeiden valintajakso päättyy 30.4.

26.04.2024 10:04

Alueellisten EIP-hankkeiden valintajakso päättyy kuun vaihteessa 30.4. Ensi viikolla päättyvälle valintajaksolle toivotaan laadukkaita ja innovatiivisia hankehakemuksia maa- ja metsätalouden alkutuotannossa havaittujen ongelmien ratkaisemiseksi.

EIP tarkoittaa eurooppalaista yhdessä tehtävää innovaatiota (European Innovation Partnership). Alkutuotanto liittyy EIP-hankkeissa maa- tai metsätalouteen tai poronhoitoon.

”EIP-hankkeessa tehdään yhdessä jotain uutta, joka hyödyttää alkutuotantoa. Se voi olla jokin tuote, väline tai vaikka toimintatapa”, EIP-hankkeiden parissa työskentelevä maaseudun kehittämisen asiantuntija Matti Haverinen Kainuun ELY-keskuksesta kertoo.

”Alkutuotannon” ja ”innovaation” ohella avainsanana EIP-hankkeissa onkin yhteistyö. Hakija kokoaa hankkeeseen asiantuntevan ryhmän, jonka avulla hanke suunnitellaan ja toteutetaan. Ideana on saada EIP-hankkeessa perustettavaan ”maaseudun innovaatioryhmään” edustetuksi niin alkutuotantoyritykset kuin hankkeessa ratkaistavaan ongelmaan tai kehitettävään innovaatioon tarvittavat asiantuntijat esimerkiksi tutkimus- ja yhdistyskentältä.

”Yhteistyössä on voimaa, niin myös EIP-hankkeissa. Erilaisista taustoista tulevat näkökulmat ovat arvokkaita, kun pohditaan ratkaisuja havaittuihin käytännön ongelmiin alkutuotannossa”, Haverinen sanoo.

Hankkeessa kehitetään innovaatio, jonka avulla alkutuotannon kannattavuus ja kestävyys paranevat. Kyseessä voi olla esimerkiksi tutkitun tiedon tuonti käytäntöön ensimmäistä kertaa, jokin ulkomailla käytössä oleva menetelmä tai tuote. Pelkkä tiedon koonti ei riitä innovaatioksi EIP-toiminnassa.

EIP-hankkeissa on tilaa rohkeudelle – hankkeita robotista mansikanpoimintaan ja biokaasun tuotantoon

Skaala EIP-hankkeissa on hyvin laaja ja erilaisuus rikkaus.

”Aiemmin ja meneillään olevissa EIP-hankkeissa on kehitetty esimerkiksi tapa, miten kuituhampusta jalostetaan rakentamiseen tarkoitettuja levyjä, mansikan poimintaan robotti ja biokaasun tuotantoon sekä sen käyttöön uusia ratkaisuja”, Haverinen kertoo.

Alueellisesti toteutettava EIP-hanke haetaan paikallisesta ELY-keskuksesta, josta voi myös kysyä neuvoa hankehakuun. Alueelliset hankkeet haetaan ELY-keskusten valintajaksojen mukaan. Vuonna 2024 elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksilla on käytössä yhteiset alueelliset valintajaksot maaseudun hanketuille, ja ne pätevät myös alueellisiin EIP-hankkeisiin. Heti 30.4. päättyvän valintajakson perään alkaa uusi valintajakso, joka kestää syksyyn 30.9. saakka.

”EIP-hankkeet ovat jatkuvassa haussa jokaisella ELY-alueella, mutta tälle kierroksellekin ehtii vielä hyvin mukaan! EIP-hankkeissa rohkeillekin ideoille ja uudenlaisille avauksille on tilaa. Parhaassa tapauksessa idea jalostuu innovaatioksi, joka auttaa monia alkutuotannon yrityksiä tulevaisuudessa”, Haverinen kannustaa.

Lisätietoa Eurooppalaisen innovaatiokumppanuuden hankkeista Ruokaviraston sivuilla (ruokavirasto.fi)

Aiempia ja käynnissä olevia EIP-hankkeita voit selata hankerekisterissä maaseutuverkoston sivuilla (maaseutuverkosto.fi)

Lisätietoja Kainuun EIP-hankkeista:

maaseudun kehittämisen asiantuntija Matti Haverinen, matti.haverinen@ely-keskus.fi, p. 0295 023 556

Lisää uutisia

Uutinen
06.05.2024

Blogi: Kylä älykkyyttä etsimässä

Uutinen
06.05.2024

Peltotukien haku on alkanut

Uutinen
06.05.2024

Laajakaistat kuntoon! Laajakaistainvestointeihin on avautunut teemahaku ajalle 1.5.-31.8.2024.

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.