Kyyttöjä eli itäsuomenkarjaa laitumella.
Itäsuomenkarjaa laitumella Seppälän opetustilalla.

Tukea alkuperäisrotujen kasvattamiseen

14.12.2023 13:49

Alkuperäisrotujen säilymistä ja geneettistä monimuotoisuutta tuetaan yksivuotisella ympäristösopimuksella. Kainuussa alkuperäisrotueläinten kasvattamissopimuksia on kuudella tilalla.

Yksi sopimustiloista on Kainuun ammattiopiston opetusnavetta Seppälässä. Seppälässä sopimuksessa on 27 kyyttöä eli itäsuomenkarjaa.

” Hakuprosessi oli minusta tehty helpoksi, kun Vipusta löytyi eläinluettelot, joista suoraan pääsi valitsemaan. Ohjeiden lukemista tarkkaan se kyllä edellytti”, opettaja Kaisu Korhonen linjaa.

Kainuun ELY-keskuksesta piti kysyä neuvoa pariin askarruttavaan kysymykseen. Seppälään tuli kesäkuun alussa kymmenen uutta eläintä, joiden sopivaa siirtoajankohtaa piti hieman suunnitella.

Seppälän kyytöistä tulee koululle alkuperäisrotueläinten kasvattamissopimuksen kautta noin 20000 euroa vuodessa

”Taloudellinen merkitys on siinä, että se tuo korvauksen niiden valtarotuja pienemmälle maitotuotokselle. Kyytöt ovat mukavia ja meillä opiskelijat kokevat ne helppoina.”

Tavoitteena geneettinen monimuotoisuus

Alkuperäisrotueläinten kasvattamissopimus edistää ja säilyttää alkuperäisrotujen geneettistä monimuotoisuutta.

Voit tehdä kasvattamissopimuksen Suomen alkuperäisiin eläinlajeihin kuuluvista puhdasrotuisista eläimistä, jotka ovat saaneet puhdasrotuisia jälkeläisiä. Suomen alkuperäisrotuisia eläimiä ovat itä-, länsi- ja pohjoissuomenkarja, suomenvuohi, suomenlammas, ahvenanmaanlammas ja kainuunharmaslammas, suomenhevonen sekä maatiaiskanat ja -kukot.

Alkuperäisrotueläinten kasvattamissopimus on yksivuotinen ympäristösopimus.

Kuka voi saada tukea

Voit saada tukea alkuperäisrotujen kasvattamiseen, jos olet viljelijä ja sinulla on sopimuksen tekemiseen vaadittava minimimäärä alkuperäisrotuisia eläimiä. Voit tehdä sopimuksen ja hakea korvausta yhdeksi vuodeksi kerrallaan.

Tuen määrä

Ruokavirasto maksaa korvauksen alkuperäisrotusopimuksesta yhdessä osassa hakuvuotta seuraavana keväänä.

Korvaus maksetaan eläinyksikkömäärän perusteella. Eläinyksiköt lasketaan sopimukseen kuuluvien eläinten määrästä.

Näin haet tukea

Voit tehdä alkuperäisrotusopimuksen vuosittain Vipu-palvelussa. Hakuaika on keväällä.

Tukihallinto valvoo ehtojen noudattamista tukihakemuksella ilmoittamiesi tietojen ja eläinrekisteritietojen perusteella.

Osalle tukea hakeneista tiloista tehdään lisäksi valvontakäynti. Valvontakäynnillä ELY-keskuksen tarkastaja toteaa eläinten määrän, vertaa sitä eläinrekisteriin ilmoittamiisi tietoihin sekä tarkastaa, että korvamerkit on kiinnitetty. Valvontakäynnillä tarkastetaan myös asiakirjoja.

Lisätietoja alkuperäisrotujen kasvattamissopimuksesta (ruokavirasto)

Kutsu tilaisuuteen, jossa esillä myös alkuperäisrotujen kasvattamissopimus (maaseutuverkosto)

Lisää uutisia

Uutinen
10.05.2024

Lähiruokapäivää juhlitaan kaksi päivää – ilmoittautuminen tapahtuman järjestäjäksi on nyt avoinna

Uutinen
10.05.2024

Peltotukien haku on käynnissä

Uutinen
10.05.2024

Retkikartta opastaa lähiluontoon Pohjois-Savossa

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.