Lähikuva miehestä työkoneen ääressä pellolla ottamassa Älyrehu-hankkeeseen liittyvää rehunäytettä.
Hyttilän tilan isäntä Ville Niskanen ottaa Älyrehu-hankkeessa kehitetyn rehunäytteen rehupaalista onton piikin kautta. Kuvaaja: Kimmo Rauatmaa

Älyrehu ja Ilmastolannoite edustavat Suomea EIP-hankekilpailun finaalissa

16.04.2024 08:39

Älykkyyttä karjan ruokintaan lisäävä Älyrehu ja helppokäyttöisen laskurin kierrätyslannoitteiden hiilijalanjäljen laskentaan kehittänyt Ilmastolannoite on valittu EIP-AGRI Innovation Awards -kilpailun finalisteiksi. Tänä vuonna 30 finalistia kisaa voitoista kuudessa eri kategoriassa. Voittajat palkitaan Portugalissa 8. toukokuuta kansainvälisessä EIP-AGRI Operational Groups: Innovation in practice –konferenssissa.

EIP-AGRI Innovation Awards -kilpailu antaa tunnustusta alkutuotannon ongelmia ratkoville maaseudun innovaatio-, eli EIP-ryhmille, jotka parantavat maa- ja metsätalouden tuottavuutta ja tehokkuutta. Innovaatioryhmien toiminnassa yhdistyy alan yrittäjien käytännön osaaminen ja asiantuntijoiden tieto.

Kilpailussa palkitaan EIP-toiminnan myötä syntyneitä parhaita innovatiivisia käytäntöjä, ratkaisuja, tuotteita ja prosesseja. Kilpailuun osallistuu hankkeita ympäri Eurooppaa.

Älyrehu: Älykkäät mittaukset karjan ruokinnassa ja terveydessä

Hankkeessa etsittiin ratkaisuja rehun laadunvalvontaan ja karjan ruokinnan lehmäkohtaisen tasapainon seuraamiseen kehittämällä tilakäyttöön soveltuvia mittareita. Hankkeen ratkaisujen avulla on myös helpotettu mittaustulosten tiedonsiirtoa ja tallentamista niiden pitkäaikaisvertailujen helpottamiseksi. Tavoitteena oli myös tehostaa viljelijöiden työtä, laskea ruokintakustannuksia ja parantaa tuottavuutta.

Hankkeessa toteutettiin rehunäytteenotin, jolla voidaan ottaa rehunäyte pyöröpaaleista, ohje halogeenikuivainta käyttävälle kuiva-ainemittaukselle sekä kännykkäsovellus, jolla apereseptin voi päivittää ajan tasalle ja laskea appeeseen lisättävän veden määrän.

– Hankeidea syntyi tarpeesta seurata lehmien aperuokintaa tarkemmin. Säilörehun kuiva-aine vaikuttaa aperuokinnan suunnitteluun. Jos kuiva-aine poikkeaa ruokinnan suunnittelusta, voi ruokinta olla liian laimeaa tai väkevää. Tällöin seurauksena voi olla, että tavoiteltu maidontuotos jää saavuttamatta, että lehmä sairastuu tai viljelijä maksaa turhaa liian ravinteikasta ruuasta, kertoo tutkimuspäällikkö Pekka Kilpeläinen.

Älyrehu kisaa eläinten hyvinvointi ja kasvatus -kategoriassa.

Hanketta toteuttivat Oulun yliopiston Mittaustekniikan yksikkö ja ProAgria Itä-Suomi ry.  Alkutuottajina innovaatioryhmässä on kahdeksan kainuulaista maaseutuyrittäjää. Lisäksi ryhmässä on asiantuntijoina ohjelmistoja ja verkkopalveluja maatiloille tuottava MTech Digital Solutions Oy, rehunäytteenottokairoja valmistava Semes Oy, ProAgrian valtakunnallinen ruokinnan ja automaatiolypsyn asiantuntija sekä paikallisten eläinlääkäreiden edustaja.

Lisätietoa Älyrehusta voit lukea ProAgrian sivuilta.

Ilmastolannoite – Kierrätyslannoitevalmisteiden hiilijalanjälkilaskuri

Hankkeessa kehitettiin ainutlaatuinen ja helppokäyttöinen laskuri, jolla voidaan laskea kierrätyslannoitevalmisteiden hiilijalanjälki. Laskurin avulla lannoitevalmisteen ilmastovaikutuksia voidaan tarkastella entistä laajemmin. Hankkeessa lisättiin myös tietoisuutta kierrätyslannoitevalmisteista ja niiden hyvistä ominaisuuksista. Ilmastolannoite on Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siihen sopeutuminen -kategorian finalisti.

Suomessa ja EU:ssa halutaan vähentää maatalouden päästöjä. Kierrätyslannoitteet ovat usein orgaanisia ja vaikuttavat positiivisesti maaperän kykyyn sitoa hiiltä.

– Kierrätyslannoitteiden hiilijalanjälki on alhaisempi kuin mineraalilannoitteiden, mutta sitä on todella vaikea osoittaa ilman luotettavaa laskentaa, kertoo toiminnanjohtaja Anna Virolainen-Hynnä.

Ilmastolannoitelaskuri on kehitetty noudattaen kansainvälisiä laskentastandardeja, jotka ovat käytössä muillakin ruokaketjun toimijoilla, alkutuottajilla ja elintarviketeollisuusyrityksillä. Vastaavaa laskuria ei ole aikaisemmin ollut käytettävissä kierrätyslannoitevalmisteille.

Ilmastolannoitelaskuri on kaikkien halukkaiden saatavilla ja laskuri on käännettävissä kaikille EU-maissa käytössä oleville kielille. Laskuriin voidaan tuoda jäsenmaakohtaisia päästökertoimia helpottamaan laskentaa. Tutustu laskuriin.

Hankkeen koordinaattorina toimi Suomen Biokierto ja Biokaasu ry. Hankkeeseen osallistui lisäksi 11 yhteistyökumppania, jotka muodostivat myös hankkeen innovaatioryhmän.

Lue lisää: www.ilmastolannoite.fi

Äänestä omaa suosikkiasi

Kilpailussa on yhteensä kuusi kategoriaa. Jokaisesta kategoriasta valitaan yksi voittaja, jonka lisäksi palkinnon saa myös yleisön suosikki. Omaa suosikkiasi pääset äänestämään 3. toukokuuta saakka. Äänestä omaa suosikkiasi täällä.

Kategoriat ovat:

  • Luonnonvarojen kestävä hoito maatalouskäytännöissä
  • Liiketoimintamallit elintarvikeketjuissa
  • Eläinten hyvinvointi ja kasvatus
  • Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siihen sopeutuminen
  • Kestävä metsänhoito
  • Digitalisaatio

Euroopan maaseutuverkosto EU CAP Network järjestää 6.-8.5.2024 kansainvälisen EIP-AGRI Operational Groups: Innovation in practice –konferenssin Portugalissa. EIP-AGRI Innovation Awards -kilpailun palkintojenjakotilaisuus on osa konferenssin ohjelmaa.

Lisää uutisia

Uutinen
03.05.2024

Innostunut alku: ”Maata näkyvissä!” -kampanja käynnistyi toiveikkain mielin

Uutinen
03.05.2024

Rahoitusta maaseudun ilmasto- ja ympäristötekoihin tarjolla Kainuussa –Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen tarjoamat tukivälineet hyötykäyttöön

Uutinen
03.05.2024

Maaseudun yritystukien maksujen hakeminen käynnistyy Pirkanmaalla

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.