Kuvassa kolme lehmää.

Tuet turvaavat kotimaisen ruoantuotannon ja kehittävät kotimaista yrittäjyyttä Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla

18.04.2024 10:07

Pohjanmaan ELY-keskus ja alueen kunnat ovat myöntäneet maatalouden ja maaseudun kehittämisen rahoitusta viime vuonna Pohjanmaalla noin 127 miljoonaa euroa ja Keski-Pohjanmaalla noin 59,5 miljoonaa euroa.

Valtaosa viime vuonna maksetuista tuista, 145 miljoona euroa, on viljelijätukia. Pohjanmaalla tukea on myönnetty yhteensä 93 miljoonaa euroa 2 749 tilalle ja Keski-Pohjanmaalla tukea on myönnetty yhteensä 53 miljoonaa euroa 1 101 tilalle.

Kaikki tiedot vuonna 2023 maksetuista EU-tuista ovat saatavilla Ruokaviraston EU-tukitietojen verkkopalvelusta. Palvelusta löytyvät tiedot EU:n varainhoitovuoden (16.10.2022–15.10.2023) aikana maksetuista tuista. Lisäksi palvelussa on yhteenveto kalenterivuosittain maksetuista tuista. Yhteenvetoon sisältyvät myös kokonaan kansallisesti maksettavat tuet.

Tuilla varmistetaan kotimaisen ruoan riittävyys

Ilman viljelijätukia kotimainen ruoantuotanto ei olisi Suomen oloissa ja korkeilla tuotantokustannuksilla mahdollista nykyisessä laajuudessa. Tuet varmistavat kotimaisen ruoantuotannon jatkuvuuden ja ovat erottamaton osa maamme huoltovarmuutta erityisesti kriisiaikoina ja kriiseihin varauduttaessa. Vaikka Suomen elintarviketuotanto on osin tuonnista riippuvainen, suomalaiset syövät pääasiassa kotimaassa tuotettua ruokaa. Luonnonvarakeskuksen mukaan yli 70 prosenttia Suomessa syödystä ruoasta on kotimaista.

Viljelijätuilla edistetään myös ympäristöä huomioivaa viljelyä ja kestävää kotieläintuotantoa. Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla 80 % maatiloista on sitoutunut ympäristökorvaukseen, jonka saamisen ehtoina ovat suunnitelmalliset ympäristö- ja vesiensuojelutoimet. Noin 63 % kotieläintiloista saa eläinten hyvinvointikorvausta toimista, joilla taataan tuotantoeläimille lainsäädännön vaatimuksia paremmat oltavat.

Investoinnit luovat työpaikkoja ja positiivisia vaikutuksia aluetalouteen

Viljelijöiden lisäksi Pohjanmaan ELY-keskus on myöntänyt tukea muun muassa maaseudun yritysten ja yhteisöjen investointeihin. Pohjanmaalla yritystukea myönnettiin erityisesti maaseutuyritysten investointeihin elintarvikealalla, valmistavalla teollisuudella ja uusiutuvan energian palvelusektorilla. Keski-Pohjanmaalla tukea myönnettiin maaseutuyritysten investointeihin erityisesti uusiutuvan energian palvelusektorilla. Maaseudun ja maatalouden tuet vaikuttavat merkittävästi maakuntien ja kuntien talouteen. Vaikutukset eivät rajoitu vain rahoitusta saaneeseen yritykseen, sillä kehittyvät yritykset hankintaketjuineen luovat työpaikkoja ja tuovat verotuloja alueelle. Maaseudun kehittämisrahoitus on usein tekijä, joka mahdollistaa yrityksen investoinnin tai nopeuttaa sitä.

Pohjanmaan ELY-keskus on myöntänyt yli 41 miljoonaa maaseudun ja maatalouden tukemiseen Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla vuonna 2023. Maatalouden investointitukea haettiin runsaasti. Eniten rahoitusta myönnettiin energiainvestointeihin, eläinten hyvinvointiin ja bioturvallisuusinvestointeihin.

Rahoituspäätökset tehdään alueella

Maatalouden ja maaseudun tuet haetaan Ruokaviraston asiointipalvelujen kautta. Päätökset rahoituksesta tehdään pääasiassa kunnissa ja ELY-keskuksissa. Ruokavirasto maksaa tuet kuntien ja ELY-keskusten päätösten perusteella. Kyläkauppatuen ja markkinatuet, kuten koulumaito- ja hedelmätuet, myöntää Ruokavirasto.

Rahoituksen saamiseen liittyy ehtoja, jotka hakijoiden pitää täyttää. Tukien valvonnalla varmistetaan, että tuensaajat noudattavat ehtoja.

Yhteyshenkilöt

  • Pohjanmaan ELY-keskuksen valvontapäällikkö Ulf-Erik Häggvik, 0295 028 566, ulf-erik.haggvik@ely-keskus.fi
  • Närpiön kaupungin maaseutuhallinnon maaseutupäällikkö Annica Lind, 050-5611702, etunimi.sukunimi@narpes.fi
  • Pedersören seudun yhteistoiminta-alueen maaseutupäällikkö Maria Berglund 044 7557 157, etunimi.sukunimi@pedersore.fi
  • Vöyrin yhteistoiminta-alueen maaseutupäällikkö Roger Bertils, 045 876 6848, roger.bertils@vora.fi
  • Maaseutuyksikön KaseKan johtava maaseutuasiamies Jukka Hautamäki, 050 5790 111, jukka.hautamaki@kaseka.fi
  • Kokkolan kaupungin maataloustoimen johtava maaseutuasiamies Jaana Ingalsuo, 0505618211, jaana.ingalsuo@kokkola.fi

 

Lisää uutisia

Uutinen
29.04.2024

Hae ympäristö- ja ilmastoinvestoinneille tukea Uudellamaalla

Uutinen
29.04.2024

Kevään viljelijäkoulutukset keräsivät satoja osallistujia Etelä-Savossa

Uutinen
29.04.2024

Peltoalueiden peruskuivatuksen tukemisen uudet tuulet!

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.