Ihminen astumassa banaaninkuoren päälle asfaltilla.

Älä kompastu maatilainvestointien tukiehtoihin – asiantuntijoiden kymmenen vinkkiä

23.04.2024 14:18

Suunnitteletko maatilan investointia tai onko investointi jo käynnissä? Lue Satakunnan ELY-keskuksen asiantuntijoiden vinkit, joiden avulla vältät tavallisimmat kompastuskivet.

1. Ensin hakemus vireille, sitten vasta hankkeen toteutus

Jos olet aikeissa hakea maatalouden investointitukea, muistathan, että investointia ei saa aloittaa ennen kuin olet saattanut rahoitushakemuksen Hyrrä-järjestelmässä vireille. Esimerkiksi lopullinen luovutuskirja, tilaussopimus tai urakkasopimus katsotaan hankkeen aloittamiseksi. Liian aikainen aloittaminen voi johtaa hakemuksen tai maksatuksen hylkäämiseen.

2. Hyrrä pyörii sähköisesti

Olemme siirtyneet sataprosenttisesti sähköiseen asiointiin, eli kaikki hakemukset liitteineen toimitetaan Hyrrä-järjestelmän kautta. Lisätietoa löydät Ruokaviraston verkkosivuilta.

3. Muista tärkeät päivämäärät: hankkeen päättymispäivä ja loppumaksun hakuaika

Hyrrä-järjestelmä ei lähetä automaattisia muistutuksia tärkeistä määräajoista. ELY-keskus ei myöskään valvo määräpäiviä, joten pidäthän itse niistä huolen. Merkitse kalenteriisi hankkeen päättymispäivä ja muista hakea loppumaksua viimeistään kaksi kuukautta hankkeen loputtua. Näin vältät mahdolliset seuraamukset.

4. Selvitä, onko hanke tuotosperusteinen vai kustannusperusteinen

ELY-keskus maksaa avustuksen ja myöntää lainan nostoluvan perustuen dokumentteihin, jotka osoittavat toteutuneet tukikelpoiset kustannukset tai toteutuksen. Rahoituspäätös voi olla tuotos- tai kustannusperusteinen. Jos et ole varma, kumpi rahoitusmuoto on kyseessä, ole yhteydessä maksatuksen asiantuntijoihin ennen maksuhakemuksen tekoa. Yhteystiedot löydät Maaseutu.fi/Satakunta-sivulta.

5. Hae jatkoaikaa ajoissa

Investointihankkeen toteutusaikaa on mahdollista pidentää hakemalla jatkoaikaa. Jatkoaikaa voidaan myöntää enintään kaksi kertaa, ja jatkoaikaa myönnetään vuodeksi kerrallaan. On tärkeää, että jatkoaikahakemus jätetään ennen voimassa olevan toteutusajan päättymistä, sillä myöhässä jätettyjä hakemuksia ei hyväksytä.

6. Muista laittaa tiedotuskyltit näkyville

Tukipäätöksen mukaan tiedotuskyltit ovat pakollisia. Jos tuki ylittää 50 000 euroa, kyltti on pidettävä esillä loppumaksatukseen asti. Jos tuki ylittää 500 000 euroa, kyltti oltava näkyvillä viisi vuotta viimeisestä maksusta tai korkotukilainan nostosta laskien. Näin vältyt mahdollisilta seuraamuksilta.

7. Vastaa lisätietopyyntöihin, saat pyynnöistä viestin sähköpostiisi

ELY-keskus lähettää rahoitushakemukseen ja maksatushakemukseen liittyvät lisätietopyynnöt Hyrrä-järjestelmän kautta. Myös vastaukset pitää antaa saman järjestelmän kautta. Lisäselvityksille on määräaika, ja Hyrrä ilmoittaa sähköpostitse lisätietopyynnön saapumisesta. Tarkkaile siis sähköpostiasi!

8. Huolehdi käyttöönotto- ja loppukatselmuspöytäkirjat!

Tuenhakijan pitää itse hankkia ja toimittaa investointiin liittyvät käyttöönotto- ja loppukatselmuspöytäkirjat maksuhakemuksen liitteenä ELY-keskukselle. Hakemus tehdään Hyrrä-järjestelmän kautta.

9. Nuori alle 41-vuotias viljelijä, muista koulutusvaatimus

Nuoren viljelijän aloitustukea voi hakea, jos olet alle 41-vuotias ja tilanpidon aloittamisesta on kulunut alle kaksi vuotta. Tukea varten tarvitaan ammattitaito, ja koulutusvaatimukset pitää täyttää kolmen vuoden sisällä tuen myöntämisestä.

Koulutuksen vähimmäisvaatimus:

  • Toisen asteen koulutus maatalousalalta tai
  • Kolmen vuoden maatalouden käytännönkokemuksen lisäksi tarkoituksenmukainen 20 opintoviikon tai 30 opintopisteen koulutus, josta talousopintoja on vähintään 10 opintoviikkoa tai 15 opintopistettä.

10. Asiantuntijat auttavat sinua

Lisätietoja Satakunnan maatilarahoituksesta saat asiantuntijoiltamme:

Katriina Rosvall 0295 022 076
Ismo Häyhä 0295 022 041

Maksatuskysymyksissä sinua auttavat:

Elina Tuomola 0295 022 106
Jenna Ruohonen 0295 022 159

Voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi.

 

Lue lisää:

Lisätietoja investoinneista Ruokaviraston verkkosivuilla

Lisätietoja nuoren viljelijän aloitustuesta Ruokaviraston verkkosivuilla

Lisää uutisia

Uutinen
03.05.2024

Innostunut alku: ”Maata näkyvissä!” -kampanja käynnistyi toiveikkain mielin

Uutinen
03.05.2024

Rahoitusta maaseudun ilmasto- ja ympäristötekoihin tarjolla Kainuussa –Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen tarjoamat tukivälineet hyötykäyttöön

Uutinen
03.05.2024

Maaseudun yritystukien maksujen hakeminen käynnistyy Pirkanmaalla

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.