Lasse ja Veeti Lantta biokaasulaitoksen edessä.
Lasse ja Veeti Lantta biokaasulaitoksen edessä.

Biokaasulaitoksen rakentaminen on hyvällä mallilla Haminassa

15.01.2024 12:30Kaakkois-Suomi, Yleinen

ELY-keskuksen myöntämä 50 prosentin tuki maatalouden energiainvestointeihin on innostanut maatiloja suunnittelemaan uusiutuvaa energiaa tuottavia biokaasulaitoksia.

Kaakkois-Suomen alueen ensimmäinen biokaasulaitos on rakentumassa Haminaan. Maatalousyhtymä Lantan (Lasse, Atte ja Eeva-Liisa Lantta) biokaasulaitoksen rakennusvaihe on sähköjen kytkentää ja kuivalannan syötintä vaille valmis. Reaktori on on jo asennettuna. Demeca Oy:n omat miehet ovat huolehtineet laitoksen suunnittelusta ja asennuksesta.
– Jos jouluksi pääsisi oman sähkön tuottamaan lämpimään joulusaunaan, niin olisi se hienoa, toteaa Lasse Lantta.

Investoinnissa on huomioituna maatalouden osuus (97 %), joka on tuettua. Yksityistalouden osalta investointia ei voida tukea. Jatkossa eläinhalli, varastotilat ja konehalli lämpiävät oman biokaasulaitoksen lopputuotteena saadusta lämmöstä.

Idea biokaasulaitoksen syntyyn

Lasse Lantta esittelee biokaasulaitosta.
Lasse Lantta esittelee biokaasulaitosta.

Lassen isällä, Attella, oli jo vuosia, ihan 2000-luvun alusta alkaen ajatuksissa, että joskus vielä rakennetaan biokaasulaitos.

Venäjän hyökkäyssodan myötä energiakriisi ja hintojen voimakas nousu nytkäyttivät hankkeen vireille. Aiemmin käytetyn kutteripurun hintakin alkoi nousta kovasti. Biokaasulaitoksen hyötyinä ovat energiaomavaraisuus, kaasun tuotannon sivutuotteena syntyvä lannoite sekä kuivajae, jonka käyttö eläinten alusina vähentää merkittävästi kuivikekustannuksia. Nämä kustannukset jäävät kokonaan pois, kun laitos on käyttövalmis.

Maatila on sekä kasvien että eläinten osalta luomutuotannossa, joten biokaasulaitos on hyvää jatkumoa tilan imagoon ja strategiaan.
– Myös rehun puhtaus tuo varmasti vaikutusta eläinterveyteen. Kun pelloille levitetään nestettä, joka on puhtaampaa, se ei tavallaan pala nurmikasvin lehteen kiinni. Eikä se lämpimillä keleillä pala kovaksi korpuksi pellonpintaan ja häviää raaka-lietettä nopeammin pois, Lasse miettii.

Tilalla työskentelevät kokopäivätoimisesti kaikki yhtymän osakkaat eli Lasse, Atte ja Eeva-Liisa. Myös Lassen veli, Veeti, auttelee tilan töissä ja hän oli tärkeä apu investointia rakennettaessa muun muassa kaapeleiden vedossa ja pohjatöiden teossa.

Tilalla on peltoa 180 hehtaaria vuokramaineen ja 230 nautaa. Hiehojen kylmäpihatto valmistui vuonna 2021. Samalla peruskorjattiin lypsylehmien tiloja ja laajennettiin sekä asennettiin kaksi lypsyrobottia.

Suunnitteluapuja oli hyvin tarjolla

Biokaasulaitoksen kupoli
Biokaasulaitoksen kupoli

Aivan alkuvaiheessa tilan väki teki tutustumiskäyntejä tiloille, joissa oli jo biokaasulaitos. Kohteissa sai hyviä vinkkejä investoinnin suunnitteluun. Kun biokaasulaitoksen toimittaja oli päätetty, kävivät Demecan miehet paikan päällä ja tekivät suunnitelmat. Neuvontajärjestön apua käytettiin laskelmien tekemiseen ja pankin kanssa neuvottelut sujuivat erittäin hyvin. Myös viranomaisten kanssa yhteistyö oli toimivaa: kunnan rakennuslupa tuli nopeasti ja ELY-keskuksen väki antoi hyviä neuvoja.

Yhdessä eri asiantuntijoiden kanssa oli hyvä lähteä hanketta toteuttamaan. Demecan miehet peruskouluttavat tilalliset vielä biokaasulaitoksen käyttöön ja päivittäisten tarkastusten tekemiseen, kuten nesteen pinnan ja eri arvojen tarkkailuun. Lasse Lantalla on kovat odotukset biokaasulaitokseen ja sen tuomiin hyötyihin. Hän kannustaa viljelijöitä rohkeasti biokaasulaitoksen hankintaan.

Maatalouden investointituista ja aloitustuista sekä niiden tukiedellytyksistä voi kysellä ELY-keskuksen maatilarahoituksen asiantuntijalta:

  • Henna Aapro, p. 0295 029 036, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Julkaistu 15.1.2024. Ensijulkaisu Kestävää kasvua Kaakkois-Suomen maaseudulta -uutiskirjeessä 14.12.2023.

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.