Kuvassa Hissoja kolmessa sukupolvessa

Hissan tilalla pitkä kokemus maatilan kehittämisestä investointitukien avulla

09.11.2023 14:04Etelä-Pohjanmaa

Hissan tilalla Isossakyrössä on hyödynnetty EU:n maaseuturahoituksen maatalouden investointitukia siitä asti, kun niitä on voinut hakea. Viimeisen kymmenen vuoden aikana tilan yhdistelmäsikalaan on rakennettu porsaiden välikasvattamo sekä vanhoja sikalan tiloja on saneerattu, uudistettu ja laajennettu. Tarkoituksena on myös muuttaa vanhan sikalan tiloista osa emakoiden siemennysosastoksi.

Hissan tila siirtyi Pasi ja Veli-Jussi Hissan isältä heidän sekä Pasin vaimon Leenan omistukseen vuonna 1991. Myöhemmin mukaan tuli myös Veli-Jussin vaimo Kati. Uusi sukupolvi on myös astunut mukaan tilan kuvioihin, sillä viime vuonna 2022 Pasi ja Leena tekivät omasta tilaosuudestaan vaiheittaisen sukupolvenvaihdoksen pojalleen Eerolle. Lisäksi innokkaita apukäsiä sikalaan löytyy lapsista sekä Pasin ja Leenan lapsenlapsista.

”Nykyään tilat ovat suurempia ja kalliimpia jatkajalle. Tällainen vaiheittainen sukupolvenvaihdos on ehkä sopivampi ratkaisu monille näihin tilanteisiin”, Pasi Hissa toteaa.

Porsaiden välikasvattamo oikealla ja uusi lihasikalan lisäosa takana vasemmalla

Välikasvattamolla porsaille paremmat elinolosuhteet

Tilalle rakennettiin uusi välikasvattamo porsaille vuosina 2016–2018. Tavoitteena oli parantaa vieroitettujen porsaiden elinolosuhteita muun muassa lämpimillä vedottomilla tiloilla ja automatisoidulla ruokinnalla. Lisäksi rakennettiin viljasiilot ja sikalan lämmitykseen maalämpöpumppu hakelämmityksen rinnalle. Maalämmön keruuputkisto asennettiin välikasvattamon lietekuilujen pohjavaluun.

”Vieroitetut porsaat ovat herkässä kasvuvaiheessa, joten on tärkeää, että sekä niiden tilat että ruoka ovat lämpimiä. Ruokintalaite annostelee ruokamäärät myös tarkasti ja pystyy maksimoimaan oman viljan käytön, jolloin ruokinta on kustannustehokkaampaa”, Veli-Jussi Hissa kertoo. Porsaat pysyvät oikeanlaisilla olosuhteilla myös paremmin terveinä.

”Neuvoja totesi ennen välikasvattamon valmistumista, että meidän porsastuotantomme tulee muuttumaan täysin ja hän oli oikeassa”, Pasi Hissa toteaa välikasvattamon tuoneista muutoksista.

”Se on varmaan parhaita investointeja meillä”, Leena Hissa jatkaa.

Aurinkopaneelit hakevaraston seinässä

Tuet innostavat kehittämään

Välikasvattamon jälkeen tarve tuli nykyaikaisemmille lihasikojen tiloille sekä emakkojen siemennysosastolle. Tästä syystä 2021 Hissat hakivat tukea myös niiden tilojen laajentamiseen ja remontoimiseen.

”Yhdistelmäsikaloissa kaikkien palikkojen täytyy toimia keskenään. Jos suurennat yhden osion, niin siitä ei ole niin paljon hyötyä, ellet suurenna kaikkia muitakin”, Pasi pohtii. Uudistetuilla tiloilla saadaan parannettua niin sikojen ja emakkojen olosuhteita kuin työntekijöiden turvallisuutta.

Viimeisin investointi on tilalle asennetut aurinkopaneelit, joiden sijainnit on suunniteltu niin, että sään ollessa hyvä sähköä syntyy tasaisesti aamusta ilta-aurinkoon asti. Parhaassa tapauksessa maalämpö ja aurinkosähkö yhdessä tuottavat esimerkiksi porsaiden ruokaan lämpimän veden kustannustehokkaammin ja ympäristöystävällisemmin.

”Kyllä investointituet motivoivat ja kannustavat kehittämään”, Kati Hissa toteaa. Yhteistyö hankkeissa Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen asiantuntijoihin on heidän mukaansa ollut sujuvaa.

”Hanke täytyy tehdä etukäteen päässä valmiiksi. Lopputulema täytyy tietää jo ennen kuin aloittaa, niin tulee tehtyä järkeviä investointeja, jotka vaikuttavat tilaan positiivisesti”, Pasi toteaa lopuksi.

Lisätietoa

Hissan tilalle on myönnetty maatalouden investointitukia niin Pohjanmaan ELY-keskuksesta kuin Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta Isonkyrön kunnan siirryttyä Pohjanmaalta Etelä-Pohjanmaan maakuntaan vuodesta 2021 alkaen. Artikkelissa mainituista hankekohteista Pohjanmaan ELY-keskus on rahoittanut porsaiden välikasvattamon, viljasiilot sekä maalämpöpumpun. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta on rahoitettu vanhan sikalan uudistus ja laajennus emakkojen siemennysosastoa varten, aurinkopaneelit sekä nuoren viljelijän aloitustuki.

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.