Kuva täydestä teatterikatsomosta.
Uudenmaan Leader-ryhmät rahoittavat maaseutuohjelman avustusmuotoisen tuen kautta monenlaisia maaseudun kehittämishankkeita. Karkkilan Työväen Näyttämö ry:n kesäteatteri katsomoineen sekä sen yhteyteen rakennettu lipunmyynti- ja kahviovaunu ovat esimerkkejä siitä, mitä maaseutuohjelman rahoituksella voidaan tehdä. Leader-Ykkösakselin maaseuturahoituksen avulla rakennettu teatterikatos suojaa yleisöä hyvin. Näyttelijät tosin joutuvat näytelmään säässä kuin säässä.

Karkkilan kesäteatterialuetta kehitettiin Leader-rahoituksen avulla

21.01.2023 21:00Uusimaa

Kesäteatteri kuuluu kesään. Mutta jos haluaa nähdä jotakin uutta ja erilaista kesäteatteria, kannattaa piipahtaa Karkkilan uudehkossa kesäteatterissa kesällä 2023, näin lupaavat Mika Nikander ja Kari Mäkilä Karkkilan Työväen Näyttämön ry:stä.

– Perinteisen kesäteatterin lisäksi esitämme myös valtavirrasta poikkeavia esityksiä, kuten klassikoita ja draamaa. Haluamme, että ohjelmamme on kutkuttava ja sitä se on ollutkin. Yleisöä Karkkilan kesäteatteriin on tullut ympäri Suomea ja he ovat olleet haltijoissaan esityksistä. Kiitoskirjeitä kortteineen onkin putkahdellut postilaatikkoon vielä syksyn aikana, kertoo Nikander viime kesän Onnen maa -tangomusikaalin kohdalta.

Paitsi esitykset ammattitaitoisine harrastenäyttelijöinen, laulajineen ja soittajineen, niin myös kesäteatterin uusi alue katsomoineen ja pullavainuineen vetää yleisöä puoleensa.

Kuva teatterikatsomosta.
Viime kesän tangomusikaali Onnenmaa keräsi täysiä katsomoita.

Näyttämöalue mahdollistaa monenlaiset näytökset – uusi katsomo ollut yleisön mieleen

Karkkilan kesäteatteri sijaitsee historiallisessa ympäristössä, Högforssin vanhalla tehdasalueella. Punatiiliset tehdasrakennukset piippuineen kohoavat näyttämön takana ja vanha rautatiesilta kertoo menneistä puukuljetuksista tehtaalle. Takana voi kuulla myös kosken kohinat ja sen takaa tehtaiden koneiden äänen. Nikander ja Mäkilä ovat erittäin tyytyväisiä kesäteatterin sijaintiin ja uuteen katsomoon.

– Teatterialueen lähellä on hyvät kaupungin parkkialueet, meillä on upouusi teatterialue ja katsomokatos yli 300 katsojalle ja äänentoisto laitteet uusittu ja ennen kaikkea mahtava miljöö. Näyttämömaisema sopii niin vanhojen kuin nykyaikaisten sekä musiikkinäytelmien tekemiseen, kertovat Nikander ja Mäkilä.

Tummanruskean, tehdasmaisemaan sopivan katsomon rakentaminen alkoi vuonna 2020 ja se suunniteltiin yhteistyössä museoviraston kanssa.

– Tässä paikalla oli jo valmiiksi mäenrinnettä, johon oli suhteellisen helppo katsomoa alkaa rakentamaan. Tosin vastoin käymisiäkin tuli ja ylimääräisiä kustannuksia syntyi projektissa noin 30 000 euroa, koska alueelle asennetut, tehtaiden lämpöputket piti siirtää katsomon alta pois, kertoo Mäkilä.

Kaikkiaan projekti tuli maksamaan reilut 200 000 euroa. Mäkilän mukaan ilman Leader Ykkösakseli ry:stä saatavaa Maaseutuohjelman avustusmuotoista rahoitusta, projekti ei olisi ollut mahdollinen. Tukea saatiin 50 % alkuperäisistä kokonaiskustannuksista. Merkittävä kustannussäästö saatiin tehdyillä talkoilla. Loppuosa rahoitettiin pankkilainalla.

– Olin aivan yllättynyt, että saimme talkooporukkaa katsomon rakentamiseen runsaasti, myös Lions club tuli talkoisiin. Talkootunteja tuli tehtyä kaikkiaan 1550 tuntia 58:n talkoolaisen voimin, laskeskelee Mäkilä.

– Tänä kesänä saatiin käyttöön myös uusi, junavaununmuotoinen lipunmyynti- ja kahviorakennus, joka sekin talkoovoimin rakennettiin Maaseutuohjelman rahoituksella.

Kahvio- ja väliaika alue tullaan kunnostamaan tulevina vuosina. Mäkilän ja Nikanderin haaveena on myös saada vanha rautatienpätkä entisöityä ja otettua näyttämökäyttöön.

Kuva täydestä teatterikatsomosta.
Uudenmaan Leader-ryhmät rahoittavat maaseutuohjelman avustusmuotoisen tuen kautta monenlaisia maaseudun kehittämishankkeita. Karkkilan Työväen Näyttämö ry:n kesäteatteri katsomoineen sekä sen yhteyteen rakennettu lipunmyynti- ja kahviovaunu ovat esimerkkejä siitä, mitä maaseutuohjelman rahoituksella voidaan tehdä. Leader-Ykkösakselin maaseuturahoituksen avulla rakennettu teatterikatos suojaa yleisöä hyvin. Näyttelijät tosin joutuvat näytelmään säässä kuin säässä.

Teatteria ympäri vuoden

Karkkilassa kesän näytäntökausi kestää heinäkuusta elokuun puolelle ja viikossa näytelmiä esitetään noin neljä viikossa. Näyttämöllä nähdään lähes 40 näyttelijää ja taustalla on lukuiset muut vapaaehtoiset lavasteiden, kuten rakentajista, pukuompelijoihin, lipunmyyjiin ja buffetin pitäjiin.

Talven tullen kesäteatterialue hiljenee, mutta silloinkaan teatteri ei uinu talviunta.

– Meillä esitetään talvella tavallisesti yksi näytelmä Karkkila salissa ja lisäksi mahdollisesti pienempiä teemailtoja. Marraskuussa 2022 ensi-iltaan tulee Agatha Christien kirjoittama Idän pikajuna, kertoo Nikander tulevasta ohjelmistosta.

Lue lisää:

Karkkilan Työväen Näyttämö ry

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.