Högfors sommarteaterområde utvecklades med hjälp av Leader-finansiering
Sommarteater hör till sommaren. Men om man vill se en ny och annorlunda sommarteater lönar det sig att titta in till Högfors förnyade sommarteater nästa sommar, säger Mika Nikander och Kari Mäkilä från Karkkilan Työväen Näyttämön ry.
– Utöver den traditionella sommarteatern visar vi också föreställningar som avviker från strömmen, såsom klassiker och drama. Vi vill att vårt program ska vara fängslande och det har det varit. Publiken har strömmat till Högfors sommarteater från hela Finland och de har tagit till sig föreställningarna. Tackbrev och -kort har dykt upp i brevlådan ännu under hösten, berättar Nikander om tangomusikalen Onnen maa i somras.
Förutom föreställningarna med professionella amatörskådespelare, sångare och musiker lockar även sommarteaterns nya område med läktare och försäljning av bullar publiken.
Scenområdet möjliggör många slags föreställningar – den nya läktaren har fallit publiken i smaken
Högfors sommarteater är belägen i en historisk miljö, på Högfors gamla fabriksområde. Fabriksbyggnaderna med röda tegel och pipor reser sig bakom scenen och den gamla järnvägsbron berättar om tidigare trätransporter till fabriken. I bakgrunden kan man också höra forsens brus och ljudet från fabrikernas maskiner. Nikander och Mäkilä är mycket nöjda med sommarteaterns läge och den nya läktaren.
– I närheten av teaterområdet har staden bra parkeringsplatser, vi har ett helt nytt teaterområde och läktartak för över 300 åskådare och förnyade ljudåtergivningsapparater, och framför allt en fantastisk miljö. Scenlandskapet lämpar sig både för äldre och moderna pjäser samt musikaler, berättar Nikander och Mäkilä.
Byggandet av den mörkbruna läktaren som smälter in i fabriksmiljön inleddes 2020 och den planerades i samarbete med museiverket.
– På den här platsen fanns redan en sluttning där det var relativt lätt att börja bygga läktaren. Det förekom dock motgångar och det uppstod cirka 30 000 euro extra kostnader i projektet eftersom man var tvungen att flytta fabrikernas värmerör som hade installerats i området från läktaren, berättar Mäkilä.
Totalt kostade projektet drygt 200 000 euro. Enligt Mäkilä skulle projektet inte ha varit möjligt utan finansiering i form av bidrag från Leader Ykkösakseli ry. Stödet uppgick till 50 procent av de ursprungliga kostnaderna. En betydande kostnadsbesparing uppnåddes genom talkoarbete. Resten finansierades med banklån.
– Jag var helt förvånad över att så många talkoarbetare kom för att bygga läktaren, även Lions club kom på talko. Antalet talkotimmar var totalt 1 550 med 58 talkoarbetare, räknar Mäkilä.
– I somras togs också en ny biljettförsäljnings- och kafébyggnad i form av tågvagnar i bruk, även den byggdes med talkokrafter med finansiering från Landsbygdsprogrammet.
Kafé- och pausområdet kommer att iståndsättas under de kommande åren. Mäkilä och Nikander drömmer också om att restaurera den gamla järnvägen och ta den i bruk på scenen.
Teater året runt
I Högfors pågår sommarens teatersäsong från juli till augusti med cirka fyra föreställningar i veckan. På scenen finns nästan 40 skådespelare och i bakgrunden arbetar många andra frivilliga med scenografi, såsom byggare, sömmare, biljettförsäljare och buffépersonal.
När vintern kommer tystnar sommarteaterområdet, men inte heller då är teatern i vinterdvala.
– På vintern visas vanligtvis en pjäs i Högfors sal och dessutom eventuellt mindre temakvällar. I november har Agatha Christies Mordet på Orientexpressen premiär, berättar Nikander om det kommande programmet.