Mies istuu kuvassa.

Kaskinaurista ja hiiliviljelyä Sodankylässä – Luomuviljely on Petri Sinkkosen elämäntapa ja periaate

25.04.2024 13:41Lappi

Petri Sinkkonen aloitti luomuviljelyn 28-vuotta sitten ja pysyy sillä tiellä edelleen. Maatilalla viljellään kaskinaurista ja kasvatetaan lampaita. Tämän lisäksi Petri tekee metsurin töitä ja luomukeruuta. Kaikessa toiminnassa taustalla vaikuttaa luonnon jatkuvuuden säilyttäminen. Petri pyrkii toiminnallaan siihen, että maa kestää käyttöä vielä vuosisatoja eteenpäin.

Sodankylän Petkula on tunnettu lähinnä kaivoksestaan Kevitsasta. Samassa kylässä on kuitenkin hyvin toisenlaisia elinkeinoharjoittajia. Petri Sinkkosen kotitila oli Petkulassa pitkään ennen kaivostoimintaa. Tila perustettiin 1900-luvun alussa alunperin kruununmetsätorppana. Petri jatkoi kotitilalla tilanpitoa vanhempiensa jalanjäljissä, kuitenkin uudistaen toimintaa merkittävästi haluamaansa suuntaan. Nyt Petri toteuttaa tilalla omien periaatteidensa mukaista viljelyä.

Tilalla oli alun alkaen lypsykarjaa, ja Petrikin jatkoi maitotilallisena vuosina 1990-2003. Kaskinauris tuli mukaan kuvioihin 1998, kun silloinen Lapin maaseutukeskus aloitti maatiaiskasvihankkeen johon Petri lähti mukaan. Kaskinauriin suosio on vain kasvanut vuosien varrella, ja Petri myy sitä kaupoille ja ravintoloille.

Vahvuutena monialaisuus

Petri on uransa aikana kokeillut rohkeasti ja uteliaasti erilaisia menetelmiä ja tuotantosuuntia. Lehmien lähdettyä tila toimi 8 vuotta myös vuohitilana. Vuohenmaidosta Petri jatkojalosti juustoja. Vuohien lypsäminen ja juuston valmistus oli ympärivuotista, sillä ne vaativat Petrin erikoisosaamista.

– Se oli äärimmäisen töisevää joka päivä, mutta kokemus oli hyvä, Petri muistelee.

Nykyään Petri elää vuodenkierron mukaan ja tekee neljää eri tointa: lampaat, kaskinauriit, metsurin työt ja luomukeruu. Kesäisin Petri kerää luonnonaineksia luomukeruualueiltaan Arctic Warriors -yritykselle.

– Viime kesänä keräsin männynkerkkää, kuusenkerkkää, pihasauniota, mesiangervoa. Ja sitten nauriita tietenkin, lisäksi naurispellolta voikukanjuurta lapiolla.

Petri Sinkkonen kerää luomukeruualueiltaan tuotteita jatkojalostukseen Arctic Warriorsille.

Petrillä on tällä hetkellä 32 aikuista lammasta. Lampaiden teurastus hoidetaan Muurolan lähellä olevassa pienteurastamossa, jonne Petri kuljettaa lampaat itse.

Töitä siis riittää ja työ on fyysisesti raskasta, mutta hyvä kunto ja luonnon rauhassa työskentely auttaa jaksamaan.

Uudistava viljely on perinteinen tapa toimia

Petrin periaatteet ovat olleet selkeät jo alusta asti: maanviljelyn on oltava uudistavaa, eikä kuluttavaa. Tehotuotanto ei ole Petrin mukaan oikea tie.

Viljelykierto on se ydinasia tässä. Jos luontoyhteys katoaa, se ei ole kenenkään etu.

Petri on mukana myös Carbon Action-hiilitilahankkeessa ainoana Lapista. Hankkeessa tuotetaan tietoa uudistavasta viljelystä yhteistyössä viljelijöiden kanssa. Hankkeessa myös koulutetaan viljelijöitä uudistavan viljelyn menetelmistä.

“Viljelijät tekevät pelloillaan hiiliviljelytoimenpiteitä, joiden vaikutuksia seurataan mm. maanäytteiden ja aistihavaintojen avulla. “

(Carbon action -hanke)

Maankunnon lisäksi Petri on kiinnostunut vesistön tilasta ja maankäytön vaikutuksista niihin. Carbon action -hankkeessa halutaan vaikuttaa myös vesistön tilaan.

– Itämerihän on äärimmäisen huonossa kunnossa. Täällä pohjoisessa vesistöt on pääpiirteittäin kunnossa.  Esimerkiksi nämä sivujoet ja purot, niin niistä pystyy suoraan juomaan vettä. Se on mielestäni kultaakin kalliimpi asia, Petri kertoo.

Lampaat laiduntavat kesällä lähipelloilla ja viihtyvät talvella lampolossa.

Petri Sinkkonen asuu ja työskentelee luonnon ehdoilla ja luontoa säilyttäen. Maailman myllertäessä Petri keskittyy omaan tekemiseen ja toimintaan, siihen mihin voi itse vaikuttaa. Maalla asuessa Petri arvostaa muun muassa puhdasta ilmaa ja vettä.

– Kyllä täällä maalla on semmosia luontaisetuja, mitä on syytä arvostaa. Luonnon arvoa ei voi rahassa mitata.

Lampaantuotannossa kilpailutilanne on hankala, ulkomaalainen lammas on halvempaa kuluttajalle. Petri kuitenkin uskoo, että Suomessa arvostetaan puhdasta ja kotimaista ruokaa jatkossakin.

Luomuviljely on periaatteena hyvä ja oikea suunta viljelylle, Petri toteaa.

Petri Sinkkonen on pitkän linjan luomuviljelijä Sodankylässä.

Viljelykierrossa samalla pellolla viljeltävää kasvia vaihdetaan peräkkäisinä vuosina. Viljelykierrossa vältetään maan väsyminen ja kuluminen, sekä tuholaisten pesiytyminen. Se myös vähentää rikkakasveja ja kasvinsuojeluongelmia, ja pitää maan ravinnevarannot tasapainoisena. Luomuviljelyssä kierto on keskeinen tekijä maan ravinteisuuden ja rakenteen ylläpitäjänä. Petri Sinkkosella on nauriinviljelyssä viiden vuoden kierto.

Hiiliviljely on viljelytapa, jolla pyritään ruoantuotannon yhteydessä lisäämään hiilen pitkäaikaista varastoitumista maaperään sekä vähentämään peltomaan kasvihuonekaasupäästöjä. Käsite korostaa viljelymenetelmien vaikutuksia hiilensidontaan. Käytännössä hiiltä sitovilla toimilla on muitakin hyötyjä, kuten multavuuden ja satovarmuuden paraneminen.

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.