Kuvassa ihmisiä kuntoilemassa ulkona

Luusuan kylässä ideoidaan yhdessä, ja toteutetaan yhdessä – Uudesta liikuntapaikasta nauttivat kaikenikäiset

20.10.2023 09:28Lappi

Puolen tunnin matkan päässä Kemijärveltä sijaitsee Luusuan kylä. Kylässä on toteutettu useita hankkeita kyläläisten aktiivisella yhteistyöllä ja maaseuturahoituksen tuella. Viimeisimpänä näistä on liikuntapaikka kylätalon pihalla.

Luusuassa on kirpeä lokakuinen aamu, loskaa satelee aika-ajoin taivaalta. Keskiviikkoisin on sovittu jumppa kylätalon pihalle. Paikalle saapuu ripotellen porukkaa niin autolla, pyörällä kuin kävellen. Reipas joukko Luusuan kyläläisiä on kokoontunut yhteiseen jumppaan kesästä asti, jumpan vetäjä tulee Kemijärveltä. Käsillä on viimeiset ulkoliikuntajumpat ennen talvea. Kuntopiiri liikuntalaitteissa lämmittää kylmästä säästä huolimatta, ja talvella siirrytään sisätiloihin.

Yhteishenkeä ja talkootunteja

Jumpan jälkeen siirrytään kylätaloon juttelemaan kylän toiminnasta ja hengestä kyläseuran puheenjohtajan Sari Kursun, Miia Loikkasen sekä muiden kyläläisten kanssa. Luusuan kylän asukkaita yhdistää tiivis luontosuhde, metsästys ja kalastus, sekä ennen kaikkea talkoohenki.

– Tämä kylätalokin on talkootyöllä tehty, ja metsästys- ja seurantalot ja kaikki. Se kaikki vaatii paljon työtunteja. Kyllä se myös vaatii aika yhteisöllistä järjestelyä, Sari avaa.

Talkootöissä säilyy rento tunnelma ja kaikki saavat osallistua vauvasta vaariin. Välillä talkootyöt kääntyvät ihan ”turisemiseksi” Sarin mukaan, mutta se ei haittaa.

Kesäisin Luusuan kylätalolla on oma kahvila, jota pyöritetään myös talkoilla. Kyläläiset leipovat itse kahvilan tuotteet ja toimivat kahvilan työntekijöinä vuorotellen. Myynnissä on ollut myös paikallista poronlihaa, mikä myytiin loppuun. Tänä kesänä kylätalon pihaan rakentui monikäyttöinen lava, jossa voi tanssia, pitää esityksiä tai kahvilan terassia.

Ihmisiä kuntoilemassa ulkona.Laitteissa pystyy treenaamaan monipuolisesti

Hankkeiden avulla kylästä luodaan houkutteleva muuttokohde

Luusuan kyläseura lähtee hankkeiden toteuttamisessa liikkeelle aina yhteisestä kokouksesta.

– Kun meille on vinkattu, että rahoitusta on tarjolla, niin me ollaan järjestetty kokous ja kyselty, mitä meidän kylä haluaa ja mitä tarvitaan, Sari kertoo.

Hankkeet tuotetaan kyläläisten ideoiden pohjalta, jolloin myös yhteinen tahtotila hankkeiden toteuttamiseen on korkealla. Sari Kursu ja muut kyläseuran jäsenet katsovat myös tulevaisuuteen.

– Pyritään luomaan tästä semmoinen houkutteleva paikka muuttaa nuorille perheille. Vääristynyt ikärakenne on täällä meilläkin ongelma, Sari kertoo.

Kaksi ihmistä hymyilee.

Hankkeiden organisoinnissa yhteisestä huumorista ei ole haittaa. Oikealla Sari Kursu ja vasemmalla Miia Loikkanen.

Liikuntalaitteet ovat ahkeralla käytöllä

Uudet liikuntalaitteet ovat kaikkien käytössä. Kylän nuoret, työikäiset ja eläkeläiset käyvät jumppaamassa niissä vaikkapa kävelylenkin lomassa. Lasten leikkipuisto on samassa pihapiirissä, joten lapset voivat myös touhuta niissä. Sari ja Miia jopa yllättyivät kuinka aktiivisesti ja hyvin ne otettiin kylässä vastaan.

Yhteiset jumppahetket ovat kyläläisille tärkeitä, sillä niissä pidetään huolta itsestä, mutta samalla toisista. Urheilun lomassa vaihdetaan kuulumisia. Jos tuttua liikkujaa ei näy, saatetaan soittaa perään, että muistiko tämä ajankohdan.

Jotain Luusuan kylästä kertoo myös se, että kun sinne kerran muuttaa ei halua enää lähteä. Esimerkiksi kyläaktiivi Miia on muuttanut Luusuaan toiselta puolelta Suomea, eikä halua muuttaa enää pois.

 Tunnen oloni turvalliseksi täällä. Se on ehkä se avainsana.

Luusuan kyläseura miettii aina uusia projekteja ja haluaa tuottaa kaikille mukavaa tekemistä. Erilaisia tapahtumia ja uusia hankkeita on aina suunnitteilla, mutta kerralla ei kannata tehdä liikaa, ettei porukka väsy.

– Se tarvitsee sen yhteishengen, että asiat hoituu. Me Sarin kanssa myös paljon kahdestaan tehdään ja ollaan yhdenlainen taistelupari, Miia naurahtaa.

Ihmiset venyttelevät.

Jumppatuokio päätetään yhteiseen venyttelyyn.

Sarin viisi vinkkiä kyläseuroille:

  1. 1
    Valitkaa yksi vastuuhenkilö, joka vie hankkeen paperityöt eteenpäin
  2. 2
    Muistakaa tarkistaa, että hinnat sisältävät arvonlisäveron. Mainitkaa se tarjouspyynnössä ja tarkistakaa vielä, että onhan se muistettu sisällyttää hintaan.
  3. 3
    Antakaa kaikille kyläläisille mahdollisuus vaikuttaa ja olla mukana. Kerätkää kyläläisiltä ideoita ja vinkkejä.
  4. 4
    Jos hankitte ulkoliikuntalaitteet tai vastaavat yhteiskäyttölaitteet, kannattaa pitää avajaiset, joissa osaava henkilö opastaa niiden käyttöön. Näin kaikki pääsevät heti oppimaan miten niitä käytetään oikein.
  5. 5
    Lähtekää rohkeasti toteuttamaan ja hakemaan rahoitusta, vain niin kylä voi kasvaa.

Rahoitusten hakemisessa ja myöntämisessä on ollut apuna paikallinen Leader-ryhmä. Luusuan kylä on Leader Pohjoisin Lappi ry:n toiminta-alueella. Kun saat idean kehittää omaa kylääsi, ota yhteyttä paikalliseen Leader-ryhmääsi, jossa asiantuntijat auttavat ja ohjaavat sinua koko hankkeen ajan.

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.