Ihmisiä ravintolan terassilla istuskelemassa.

Unelma viinitilasta toteutui – pariskunta loi kotikyläänsä uusia palveluita ja työpaikkoja

Harva osaa kuvitella, että pohjoisessa Satakunnassa Kankaanpään Venesjärven kylässä toimii useamman ihmisen työllistävä viinitila. Vappuna 2020 avatun viinitila Meggalan toiminta on kasvanut nopeasti.

– On tämä ollut melkoista haipakkaa! Tähän mennessä olemme myyneet lähinnä tilamyymälästä kaiken, mitä olemme ehtineet valmistaa, ja nyt esimerkiksi lähtee iso erä Krookan Plassiin Merikarvialle myyntiin. Mutta on Alkosta jo moneen kertaan kyselty, että milloin teidän viinejä saisi myyntiin, yrittäjä Sofia Latvajärvi kertoo.

Meggala valmistaa erityyppisiä viinejä, siideriä sekä mehua pääasiallisesti omenasta. Tulevaisuudessa tilalta saa myös lähellä tuotettua kirsikkaviiniä, sillä tilan mailla kasvaa parisataa kirsikkapuuntainta. Omenaa Meggalan mailla on yli seitsemänsataa puuta.

– Nyt saimme ensimmäiset omat omenasiiderit myyntiin. Tarkoitus on aloittaa tulevaisuudessa myös elämykselliset omenapuuretket. Ja saimme juuri väkevien käsittelyoikeuden, jotta voimme aloittaa täällä sastamalalaisen Tuorin tislaamon lonkeron pullotuksen, Sofia Latvajärvi kertoo yrityksen suunnitelmista.

Yrittäjäpariskunta sai viinitilan tuotantotilan rakentamiseen ja tuotantolaitteiden hankintaan yritystukea EU:n maaseuturahastosta Satakunnan ELY-keskuksen kautta. Tosin tuotteiden suosio on noussut niin, että nyt uusia tiloja voitaisiin jo laajentaa.

Meggalassa toimii viinintuotantotilan kyljessä lähituotemyymälä sekä kahvila ja anniskeluravintola, jossa voi järjestää myös tilausjuhlia ja kokouksia. Lähituotteita suositaan myös kahvilan puolella ja esimerkiksi tuoreet leivät tulevat emännän siskon leipomosta. Meggala sai Startti-Leader-rahoitusta Leader Pohjois-Satakunnalta kahvikoneen hankintaan. Viinitila tarjoaa myös erilaisia elämyksiä ja aktiviteetteja. Matkailupalveluita on tarkoitus tulevaisuudessa vielä laajentaa.

Tila työllistää jo useamman ihmisen

Idea tilan perustamiseen lähti isännän tarpeesta löytää uusi tulonlähde. Heikki Latvajärven selkä ei kestänyt enää raskaita päiviä betonielementtitehtaalla. Myös tilan viljely alkoi olla riittämätöntä, kun kaiken kukkuraksi puimuri paloi syyspuintien aikaan. Maanviljelystä pariskunta ei kuitenkaan luopunut, vaan se jatkuu edelleen sivutoimisesti.

Heikki Latvajärvi valmistui 2019 viininvalmistajaksi. Nyt hän on saanut myös liköörinvalmistajan paperit. Sofia Latvajärvi on opintovapaalla pankkivirkkailijan työstään, sillä hän opiskelee parhaillaan viininvalmistajaksi sekä puutarhuriksi. Viinitilan toiminta on laajentunut niin, että Meggala palkkasi juuri ensimmäisen vakituisen työntekijänsä.

– On hienoa, että pystymme työllistämään itsemme lisäksi muitakin. Työntekijämme Maiju Suutari on jo ehtinyt tehdä pitkää päivää, sillä töitä riittää niin myymälän kuin tuotannonkin puolella. Vanhin tyttäremme Laura on nyt myös tilalla kesätöissä, Sofia Latvajärvi sanoo.

Työpaikkojen luominen kylälle onkin ollut yrittäjäpariskunnan visiona yritystä perustaessa. Latvajärvet asuvat 1700-luvulla rakennetussa Venetmäen tilan päärakennuksessa kolmatta polvea, ja Venesjärven kylän elinvoimaisuus on heille tärkeä asia.

Lisää tarinoita

maaseutu.fi-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.