Kuva rakennustyömaalta.

Uusi hakekeskus ja kaukolämpöverkko Tenholan kirkonkylään

21.01.2023 21:10Uusimaa

Tenholan BioVoima Oy rakentaa aivan uuden hakekeskuksen ja siihen liittyvän kaukolämpöverkon Tenholan kirkonkylään. Verkko kytkee lämpökeskuksen kunnan ja seurakunnan keskeisiin rakennuksiin sekä rivitaloon ja muutamaan yksityisomistuksessa olevaan kiinteistöön. Hankkeelle on myönnetty EU:n maaseuturahaston investointitukea.

– Täällä Tenholassa rakennamme nyt ensimmäistä kertaa myös verkon. Meistä tulee tavanomainen kaukolämpöyhtiö, joka rakentaa verkon, perii liittymismaksun ja myy lämpöä mitatun kulutuksen mukaan. Kaikessa noudatamme kaukolämpöyhtiön lämmönmyyntiä koskevia periaatteita ja sääntöjä. Tämä hanke ei olisi ollut toteutettavissa ilman suurinta kuluttajaamme, eli koulua. Piti tehdä paljon työtä saadaksemme kunnan ymmärtämään, kuinka ratkaisevassa roolissa heidän kiinteistönsä olivat hankkeen toteuttamiseksi. Kattilan koon ja kaukolämpöverkon optimoinnin kannalta kaikkien piti olla mukana alusta alkaen.

Rakennamme sinne, missä kaukolämpöä ei ole ennestään

Tenholan BioVoima Oy on perheyritys, joka perustettiin noin kuusi vuotta sitten. Jo silloin suunnitelmissa oli kaukolämpöjärjestelmän rakentaminen Tenholaan. Yrityksen markkinarako on kaukolämpöjärjestelmien rakentaminen sinne, missä niitä ei ole ennestään.

– Perhe omistaa metsää ja meillä on koneita ja logistiikka hallussa. Tenholan BioVoima syntyi tahdosta jalostaa tuotteemme. Tiesimme myös, miten menetellä, koska meillä oli ennestään hakejärjestelmä. Halusimme yksinkertaisesti saada paremman hinnan tuotteistamme, puustamme.

Yrityksen ensimmäinen toimeksianto syntyi sattumalta, kun yritys sai hankkeen Trollbölen kerrostaloalueelta. Siellä yritys konvertoi lämmitysjärjestelmän seitsemälle taloyhtiölle, yhteensä noin 170 huoneistoa, käyttämään öljyn sijasta haketta. Yritys on myös konvertoinut öljylämmitysjärjestelmiä pellettijärjestelmiksi.

– Meillä on hoitosopimuksia ja toimimme esim. taloyhtiön pienimuotoisena kaukolämpöyhtiönä. Pellettikattila on rakennettu taloyhtiön kattilakeskukseen, mutta meillä on energiamittari ja laskutus tapahtuu sen mukaan, mitä tuotamme heidän kattilakeskuksessaan ja mitä myymme ulos. Siinä onkin jonkin verran win-win siinä mielessä, että investointikustannukset ovat huomattavasti pienemmät, kun meidän ei tarvitse rakentaa kokonaan uutta erillistä yksikköä, vaan pystymme hyödyntämään taloyhtiön fasiliteetteja. Meillä on yhteistyö, joka antaa heille halvempaa energiaa ja me huolehdimme koko paketista.

Yrityksen tulevaisuus näyttää valoisalta ja uusia hankkeita on meneillään mm. Sköldargårdissä Tammisaaren ulkopuolella ja Mäntynummella.

– Usea toimija on osoittanut kiinnostusta ostaa meiltä lämpöä, vaikka emme ole koskaan markkinoineet yritystämme. Menetelmämme on perustunut siihen, että olemme tutkineet, missä päin Länsi-Uuttamaata suuret öljylämmitteiset kiinteistöt sijaitsevat ja olemme ottaneet heihin suoraan yhteyttä. Öljyn korkea hinta on tuonut meille uusia mahdollisuuksia ja pystymme tarjoamaan sellaisia hintoja, joihin hyvin harva pystyy.

Kuva rakennustyömaalta.

Hakelämpö edistää Suomen taloutta

Tenholan kirkonkylän investoinnin myötä noin 200 000 litraa polttoöljyä poistuu lämmityskäytöstä.

– Raaka-aine on ostettu ulkomailta, eli rahat ovat lähteneet Suomesta. Nyt rahat jäävät Suomeen, koska myymme tuotteen, jossa käytetään paikallista haketta. Ostamme vain paikallisia palveluita, käytämme vain paikallisia yrityksiä, kaikki on paikallista. Näin ollen investoinnilla on suuri merkitys paikallisyhteisölle. Sen lisäksi taloyhtiöt säästävät 40 % lämmityskustannuksissa, jolloin ne voivat investoida uusiin asioihin, kuten uuteen kattoon tai uusiin ikkunoihin. Mielestäni ei ole oikein ymmärretty, miten suuri taloudellinen vaikutus jo näin pienellä asialla on Suomen talouteen.

Hakelämpöä kohtaan on epäluuloja

Trollbölen lämpökattila on sijoitettu kerrostalojen väliin ja alussa ihmiset suhtautuivat epäluuloisesti hakelämpöön.

– Uskotaan, että hakelämpö tuottaa paljon päästöjä ja on vaarallinen jne. Mutta tämän päivän teknologian avulla tuskin muodostuu savua lainkaan. Muodostuva savu on pääosin vesihöyryä, koska hakkeessa on niin paljon kosteutta. Siinä on yleensä noin 30 prosenttia kosteutta. Se on pääosin vesihöyryä, koska multisyklonit poistavat poistokaasut ja savukaasut. Ihmiset näkevät käytännössä, ettei se ole niin vaarallista, jolloin tieto voidaan levittää muille. Hakepuolen teknologia oli hyvin erilaista 25 vuotta sitten, joten on tärkeä ymmärtää, että kehitys on mennyt eteenpäin.

Kuva rakennustyömaalta.

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.