Joukko ihmisiä seisoo rivissä pellolla, takana näkyy lato ja metsää.

Viljellään viisaasti – eli yhdessä ja kokeillen

06.11.2023 08:52Pohjois-Karjala


Maataloudessa kaivataan kipeästi uusia ja erilaisia innovaatioita, jotta tulevaisuuden viljely olisi kestävämmällä pohjalla, viljelijän arki helpompaa ja kyky sopeutua ilmastonmuutokseen varmempaa. Vaikuttaa siltä, että avaimia onneen näissä teemoissa on löydetty Pohjois-Karjalan Viljellään viisaasti -hankkeessa.

Ensimmäinen avain onneen: yhteistyö

Viljellään viisaasti -hankkeen tavoitteena on löytää uusia toimenpiteitä ja ratkaisuja hiilensidonnan, ilmastonmuutokseen varautumisen, ravinteiden kierrätyksen ja vesien suojelun käytännön ongelmiin maatiloilla. Hankekoordinaattori Kaisan mukaan hankkeen tavoitteissa onnistumisen on taannut eri tahojen välinen vuorovaikutteinen ja kuunteleva yhteistyö. Hankkeessa on mukana viljelijöitä, neuvojia, yrityksiä ja tutkijoita. Viljelijät ovat voineet esittää nykyisiä haasteitaan selvitettäväksi suoraan tutkijoille, kun taas tutkijoilla on paljon koetiloja käytössään. Myös alan yritykset ovat saaneet uusille tuotteilleen lisää kokeilijoita sekä tutkijoita tutkimaan tuotteiden hyötyjä.

”Kaikissa on tullut esille se, että yhdessä on opittu! Viljelijöitä, neuvojia ja tutkijoita mukana: opittu toinen toisiltamme,” iloitsee Oiva Niemeläinen, yksi hankkeen tutkijoista.

Viljelijät ovat myös saaneet ilmoittautua hankkeessa pienryhmiin, joilla on omat teemansa. Erityiset painopisteet ovat olleet ravinteiden kierrätyksessä, hiilensidonnassa ja kerääjäkasveissa. Pienryhmistä viljelijät ovat saaneet työhönsä vertaistukea ja -oppimista.

Kaksi henkilöä pellolla, toinen kaivaa maata lapiolla.
Kuva: Oiva Niemeläinen

”Viljelijän työ on usein yksinäistä puurtamista, joten siksi vertaistuki on erityisen tärkeää. Koronan jälkeen Teamsista siirryttiin livetilaisuuksiin heti, kun oli mahdollista,” summaa hankekoordinaattorina toimiva Kaisa Matilainen.

Toinen avain onneen: innovatiivisuus

Hankkeessa viljelijöille jaetaan runsaasti konkreettista tietoa, mutta myös innovoidaan ja kokeillaan yhdessä. Kenttäkokeita on tehty muun muassa lämpökäsittelyillä siemenillä, kierrätyslannoitteiden käytöstä, kerääjäkasvien erilaisista hyödyistä ja biohiilen vaikutuksista viljelyssä. Täsmäviljelyn menetelmien kehittämiseksi on ideoitu kokeiltavan Kelluu-yrityksen ilma-alusta, jonka voi lennättää lohkolle kuvaamaan kasvustoa ilman näköyhteyttä. Maaperään sen sijaan on syvennytty mönkijään laitettavan maaperäskannerin avulla: se luo peltolohkon maaperäaineksista yksityiskohtaisen kartan. Kartan hyödyntämistä hankkeessa opetellaan yhdessä.

”Hiilikauppakin on tulossa mahdolliseksi, joten mikäpä olisi parempi tapa selvittää koko peltolohkon multavuutta kuin maaperän tarkka skannaus. Se, miten hiili käyttäytyy pellossa, on aika iso ja monisyinen asia,” pohtii hankkeessa mukana oleva viljelijä Jari Huikuri.

Jos tarkempi tieto mainittujen innovaatioiden ja termien osalta kiinnostaa, käy tutustumassa niihin lisää Viljellään viisaasti -hankkeen verkkosivulla (proagria.fi).

Kolmas avain onneen: tehokas tiedonkulku

Yhteistyö hankkeessa nopeuttaa myös tiedonkulkua eri toimijoiden välillä. Tehokas ja tavoittava viestintä onkin tärkeää, jotta hankkeessa tuotettu ja sen jakama hyödyllinen tieto saavuttaa kaikki sitä tarvitsevat. Hankkeen järjestämiin tilaisuuksiin onkin osallistunut runsaasti ihmisiä.

Joukko ihmisiä seisoo rivissä pellolla, takana näkyy lato ja metsää.

Kuva: Tiina Polo

Kaksi henkilöä seisoo vehreällä pellolla

Kuva: Jaana Lindfors

”Erityisen tärkeää ja tuloksellista on ollut tutkimuksen ja viljelijöiden lähentyminen hankkeessa, ja esimerkiksi Oiva on ollut paljon pellolla viljelijöiden kanssa. Näin kokeiden kysymykset nousevat viljelijöiden tarpeista kuten myös tulosten soveltamisen pohdinta, ja kynnys viljelijän ja tutkimuksen välillä alenee. Mukana olleet viljelijät ovat kiinnostuneita tekemään jatkossakin yhteistyötä. Viljelijät ratkovat ongelmiaan suoraan tutkijoiden ja neuvojien kanssa, ilman välikäsiä,” tiivistää Huikuri.

Hankkeessa on siis rakennettu kestävämpää tulevaisuutta monellakin tapaa. Varmaa on se, että ratkaisut ovat olemassa, mutta ne on löydettävä yhdessä ja kokeillen.

Haastateltavat:
Kaisa Matilainen, asiantuntija, ProAgria
Jari Huikuri, viljelijä
Oiva Niemeläinen, tutkija, Luonnonvarakeskus

Hankkeen yhteistyökumppanit:
Luonnonvarakeskus, Maveplan, ProAgria keskusten liitto, Soilfood, Hankkija, Lantmannän Agro, Biokymppi
Olvi säätiö, Pohjois-Karjalan maataloussäätiö, Salaoja säätiö ja Kylvösiemensäätiö

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.