Rahoitus Kainuussa

Tältä sivulta löydät  alueellista tietoa ja linjauksia maaseuturahoituksesta Kainuussa. EU:n maaseutu- ja maatalousrahoituksella tuetaan kattavasti eri toimijoita ja mahdollistetaan monia toimia, joten olitpa sitten viljelijä, yrittäjä, maaseudun kehittäjä tai asukas, löydät tältä sivulta hyödyllistä tietoa.

Alueelliset linjaukset ja materiaalit

Kainuun alueellinen maaseudun kehittämissuunnitelma linjaa maaseudun kehittämisen ydintavoitteet maakunnassa.

Kehittämishankkeet CAP-suunnitelmassa 2023-2027 on Kainuun ELY-keskuksen maaseutupalvelujen kokoama lukupaketti hanketoimijoille.

 

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset ovat neuvotelleet yhteiset alueelliset
valintajaksot maaseudun hanketuille.

Vuonna 2024 alueellisten hankkeiden valintajaksot ovat:
1.11.2023–31.1.2024
1.2.2024–30.4.2024
1.5.2024–30.9.2024

Virallinen hakuaika sähköisissä hakemuksissa päättyy ko. päivänä klo 23:59 riippumatta siitä onko kyseessä arki, viikonloppu tai pyhäpäivä.

Lisäksi Kainuun ELY-keskus on tehnyt erillisen päätöksen valtakunnallisten hankkeiden hakujaksoista.

Vuoden 2024 valtakunnallisten hankkeiden hakujakso on 20.3.2024–24.4.2024

Jos haet tukea Leader-ryhmästä, kysy valintajaksoista omasta Leader-ryhmästäsi. Leader-ryhmillä on omat valintajaksonsa. Tutustu lisää maaseudun hanketukiin Ruokaviraston sivuilla.

 

 

Maaseudun yritystukea saa hakea jatkuvasti. Hakemukset ratkaistaan valintajaksoittain, jotka ovat:

  • 16.5.–15.8.
  • 16.8.–15.10.
  • 16.10.–15.1.
  • 16.1.–15.3.
  • 16.3.–15.5.

Leader-ryhmillä on omat valintajaksonsa. Jos haet tukea Leader-ryhmästä, kysy valintajaksoista omasta Leader-ryhmästäsi. Tutustu lisää maaseudun yritystukiin Ruokaviraston sivuilla.

Elävä Kainuu Leader ry:n paikallisen kehittämisstrategian Parasta elämää syrjäsydänseuduilla tavoitteena on löytää alueelle uusia alkuja ja ideoita, joista ammentaa tulevaisuuden menestystarinoita rohkeilla kokeiluilla ja määrätietoisella kehittämisellä. Tavoitteena on vahvistaa ja uudistaa olemassa olevaa hyvää ja tehdä vanhasta entistä parempaa. Kehitystä vauhditetaan lainaamalla ja soveltamalla muualla toimiviksi havaittuja hyviä käytäntöjä ja toimintatapoja. Samalla opitaan uutta ja löydetään uusia yhteistyökumppaneita.

Elävä Kainuu Leader ry toimii Suomussalmen, Hyrynsalmen, Ristijärven ja Sotkamon kuntien sekä Kuhmon kaupungin alueella.

 

Oulujärvi Leader ry:n strategiassa 2023-2027 läpileikkaavina teemoina jatkuvat edelliseltä kaudelta yhteistyö, osaamisen kasvattaminen ja innovatiivisuus. Niiden rinnalle tulevat uudella kaudella digitaalisuus ja ilmastonmuutos.

Strategiassa keskitytään asioihin, joihin voi vaikuttaa paikallisella toiminnalla. Toteuttamisella pyritään erityisesti uuden taloudellisen toiminnan käynnistymiseen, yhteisöllisyyden vahvistamiseen, ympäristön huomioonottamiseen kaikessa toiminnassa sekä palvelujen sovittamiseen muuttuvaan toimintaympäristöön. Tavoitteena on huomattava arvon, arvostuksen ja kiinnostavuuden korottaminen kaikessa, mitä alueella on tarjottavanaan: tuotteissa, palveluissa, toiminnassa, paikoissa ja kohteissa.

Oulujärvi Leader ry toimii Kajaanin, Paltamon, Puolangan sekä Pohjois-Pohjanmaan puolelta Vaalan kunnissa.

Jokainen EU:n jäsenmaa on laatinut vuosille 2023–2027 CAP-suunnitelman, jonka avulla toteutetaan yhteistä maatalouspolitiikkaa (CAP = common agriculture policy).

CAP-suunnitelmassa keskeisiä ovat tulokset ja niiden osoittaminen. Lue lisää CAP-suunnitelman tavoitteista täältä.

Suomen CAP-suunnitelma hyväksyttiin 31.8.2022. CAP-suunnitelmaa on mahdollista muuttaa kerran vuodessa. Suunnitelman tekniset korjaukset on toimitettu 25.4.2023. Aiempi versio suunnitelmasta on luettavissa tästä.

Mihin rahoitusta on käytetty? Tarinoita Kainuusta

Ole rohkeasti yhteydessä alueesi toimijoihin

Kainuun alueella maaseutuasioiden parissa työskentelevät tahoillaan Kainuun ELY-keskus, Kainuun kaksi Leader-ryhmää eli Elävä Kainuu Leader ry ja Oulujärvi Leader ry sekä alueen kuntien maaseutuviranomaiset (yhteistoiminta-alueet).