Kehittämishankkeet

Tältä sivulta löytyy tietoa maaseuturahaston kehittämishankkeiden eri tukimuodoista sekä valintaperusteista ja -jaksoista Keski-Suomessa.

Hankkeiden eri tukimuodot

Kehittämishankkeilla uudistetaan maaseudun elinkeinoja ja kehitetään maaseutua elinympäristönä. Hanketukea voi saada julkis- tai yksityisoikeudellinen yhteisö, kuten oppilaitos, järjestö, kunta tai yhdistys.

Eri tarkoituksiin tarkoitettuja tukimuotoja on lukuisia. Hankkeen laajuudesta riippuu, rahoittaako niitä Keski-Suomen ELY-keskus vai paikallinen Leader-ryhmä (JyväsRiihi, Maaseutukehitys, Vesuri-ryhmä, Viisari). Kehittämishankkeiden rahoitusta haetaan Hyrrä-palvelussa.

Koulutushankkeet

Koulutushankkeissa parannetaan maaseudun yrittäjien ja muiden toimijoiden osaamista ja koulutuksen saatavuutta. Hankkeen kohderyhmä ovat koulutukseen osallistujat. Lisätietoja koulutushankkeista (ruokavirasto.fi).

Tiedonvälityshankkeet

Tiedonvälityshankkeet jakavat uusinta tietoa maaseudun yrittäjille ja muille toimijoille. Lisätietoja tiedonvälityshankkeista (ruokavirasto.fi).

Yleishyödylliset ympäristö- ja ilmastoinvestoinnit

Tukea voivat saada investoinnit, joiden avulla hillitään ilmastonmuutosta, parannetaan vesiensuojelun tilannetta tai edistetään luonnon monimuotoisuutta. Hankinta voi olla esimerkiksi aurinkopaneelit, uusi lämmitysjärjestelmä tai vesistöjen kunnostamisessa tarvittava laite. Lisätietoja yleishyödyllisistä ympäristö- ja ilmastoinvestoinneista (ruokavirasto.fi).

Laajakaistainvestoinnit

Laajakaistainvestointeihin voi saada tukea alueille, jonne nopeiden yhteyksien kyläverkkoja ei rakenneta markkinaehtoisesti. Tukea voi hakea esimerkiksi kunta, kyläyhdistys, osuuskunta tai paikallisoperaattori. Tukea voi hakea vain ELY-keskuksesta. Lisätietoja laajakaistainvestoinneista (ruokavirasto.fi).

Yleishyödylliset kehittämisinvestoinnit

Yleishyödylliset investoinnit maaseudun palvelujen ja toimintaympäristön kehittämiseksi ovat toimia, joilla lisätään maaseudun palveluja, virkistysmahdollisuuksia tai turvallisuutta. Investointi voi olla esimerkiksi yhteiskäyttöinen etätyöpiste, leikkikenttä tai julkisten tilojen esteettömyyttä parantava remontti. Lisätietoja yleishyödyllisistä kehittämisinvestoinneista (ruokavirasto.fi).

Yhteistyöhankkeet

Yhteistyöhankkeissa on oltava vähintään kaksi toimijaa.

  • Maaseudun innovaatioryhmät (EIP)
    EIP-hankkeen (European innovation partnership) tavoitteena on kehittää uusi keksintö tai toimintamalli johonkin alkutuotannon ongelmaan. EIP-hanketta voi hakea vain ELY-keskuksesta. Lisätietoja EIP-hankkeista (ruokavirasto.fi).
  • Maatilojen yhteistyöhankkeet
    Yhteistyöhankkeissa luodaan uusia käytäntöjä, tuotteita ja palveluja, hyödynnetään digitalisaatiota ja edistetään älymaataloutta. Hanke voi kehittää esimerkiksi lähiruoan tai matkailun tiimoilta tehtävää yhteistyötä. Lisätietoja maatilojen yhteistyöhankkeista (ruokavirasto.fi).
  • Laatujärjestelmät ja tuottajaorganisaatiot
    Yhteistyöhankkeilla voidaan edistää maatalousyrittäjien ja muiden ruoka-alan toimijoiden liittymistä erilaisiin laatujärjestelmiin, kuten eläinten terveydenhuoltojärjestelmään tai luomuun. Myös uusien tuottajaorganisaatioiden perustamista tuetaan. Lisätietoja laatujärjestelmistä ja tuottajaorganisaatioista (ruokavirasto.fi).
  • Nuorten viljelijöiden ja yritystoiminnan yhteistyö
    Hankkeilla sparrataan nuorten viljelijöiden alalle pääsyä ja maatilojen yhteistyötä. Hankkeen teemana voi olla esimerkiksi kumppanuusmaatalouden tai digitalisaation edistäminen. Lisätietoja nuorten viljelijöiden ja yritystoiminnan yhteistyöstä (ruokavirasto.fi)
  • Maaseudun palvelujen ja toimintaympäristön yhteistyö
    Näillä hankkeilla kehitetään maaseudun palveluja ja monipuolistetaan alueen taloutta. Hankkeessa voidaan esimerkiksi toteuttaa kylätapahtuma, teettää maisemanhoitosuunnitelma tai kehittää matkailupalveluja. Lisätietoja maaseudun palvelujen ja toimintaympäristön yhteistyöstä (ruokavirasto.fi).
  • Ilmastoyhteistyöhankkeet
    Ilmastoyhteistyöhankkeessa lisätään ilmastonmuutosta koskevaa asiantuntemusta ja pyritään tunnistamaan ilmastonmuutokseen liittyviä riskejä, sopeutumistarpeita ja -keinoja. Hanke voi esimerkiksi tehostaa energiankäyttöä, vähentää ruokahävikkiä tai kannustaa energiapihiin liikkumiseen. Lisätietoja ilmastoyhteistyöhankkeista  (ruokavirasto.fi).
  • Luonnonvarayhteistyöhankkeet 
    Luonnonvarayhteistyöhankkeissa edistetään luonnon monimuotoisuutta ja lisätään tietoa mm. vesiensuojelusta, ravinteiden kierrätyksestä ja hiilensidonnasta. Lisätietoja luonnonvarayhteistyöhankkeista  (ruokavirasto.fi).
  • Älykkäät kylät
    Älykkäät kylät -yhteistyöhankkeet on uusi tukimuoto, joka on tarkoitettu uusien ratkaisujen etsimiseen ja rohkeisiin kokeiluihin. Yhteistyötahot voivat olla esimerkiksi kyliä, kuntia tai kehittäjäorganisaatioita. Lisätietoja älykkäistä kylistä (ruokavirasto.fi).

Yritysryhmähankkeet

Yritysryhmähankkeissa 3–10 yritystä kehittää toimintaansa yhdessä. Hankkeen tavoitteena voi olla esimerkiksi tuotannollisen tai markkinointiyhteistyön kehittäminen. Yritysryhmähankkeen voi koota esimerkiksi neuvontajärjestö tai kehittämisyhtiö, ja tuki maksetaan sille. Lisätietoja yritysryhmähankkeista (ruokavirasto.fi).

Viljelijäryhmähankkeet

Viljelijäryhmähankkeissa 3–10 maatilaa tai maataloustuotteiden jalostajaa kehittää yhdessä esimerkiksi työkäytäntöjä tai tuotannollista yhteistyöstä. Viljelijäryhmähankkeen voi koota esimerkiksi neuvontajärjestö tai kehittämisyhtiö, ja tuki maksetaan sille. Lisätietoja viljelijäryhmähankkeista (ruokavirasto.fi).

Uusia hanketukimuotoja!

5 000 euron suuruisella valmistelurahalla voi valmistella yritys- tai viljelijäryhmähanketta, tuottajaorganisaatiota, EIP-hanketta tai Älykkäät kylät -hanketta. Valmistelurahan turvin voi esimerkiksi laatia varsinaisen hankesuunnitelman tai kartoittaa, onko valmisteltavalla hankkeella onnistumisen edellytyksiä. Lisätietoja valmistelurahasta (ruokavirasto.fi).

Pienhankkeisiin eli pieniin investointeihin tai kehittämiseen voi saada rahoitusta 1 000 – 8 000 euroa. Pienhankkeella voi toteuttaa esimerkiksi remontin, palkata nuoria kesätöihin tai pistää pystyyn kesätapahtuman. Pienhankkeita haetaan vain Leader-ryhmistä. Lisätietoja pienhankkeista (ruokavirasto.fi).

ELY-keskus vai Leader-ryhmä?

  • ELY-keskuksen rahoittamien kehittämishankkeiden toteutusalue on maakunnallinen tai laajempi. Hankerahoitusta myönnetään yleishyödyllisiin investointeihin, joilla on maakunnallista merkittävyyttä.
  • Leader-ryhmät toimivat paikallisesti, tiettyjen kuntien alueella. Ne myöntävät hankerahoitusta oman toimialueensa kehittämishankkeisiin ja yleishyödyllisiin investointeihin.

Jos pohdit, onko hankehakemuksesi oikea osoite ELY-keskus vai Leader-ryhmä, kysy neuvoa asiantuntijalta!

Valintaperusteet

Keski-Suomen ELY-keskuksen kautta rahoitettavien hankkeiden valintaperusteet on määritelty toimenpidekohtaisesti. Kaikkia hakemuksia arvioitaessa kiinnitetään huomiota seuraaviin asioihin:

  • Suomen CAP-suunnitelman ja Keski-Suomen maaseudun kehittämissuunnitelman tavoitteiden edistäminen
  • Hankkeen kustannustehokkuus
  • Hankkeen vaikuttavuus
  • Kestävän kehityksen huomioiminen hankkeessa
  • Hankkeen laatu

Keski-Suomen Leader-ryhmillä on kullakin omat valintaperusteensa rahoittamilleen hankkeille.

Keski-Suomen maaseuturahoittajien valintaperusteet:

Valintajaksot

Maaseuturahaston hankerahoituksen haku on jatkuvaa, mutta päätökset tehdään ns. valintajaksoittain. ​​​​​​Hakemuksen tulee olla jätettynä Hyrrä-järjestelmään viimeistään kyseisen valintajakson päättymispäivänä klo 23.59.

Keski-Suomen ELY-keskuksen hanketukien valintajaksot vuonna 2024:

  • 1.11.2023–31.1.2024
  • 1.2.–30.4. 2.5.
  • 1.5.–30.9. 3.5.–30.9.

Keski-Suomen Leader-ryhmien hankerahoituksen valintajaksot on sidottu yhdistysten hallitusten kokouksiin, jotka löytyvät alta: