Näin haet rahoitusta

Hakuohjeet hukassa? Ei enää. Tällä sivulla opastetaan alusta alkaen maaseuturahoituksen hakemiseen Keski-Suomessa.

  1. Ota yhteyttä rahoituksen asiantuntijaan ja esitä ideasi. Kehittele ideaasi asiantuntijoiden opastuksella.
  2. Tutustu maaseuturahoitusta ohjaaviin alueellisiin linjauksiin. Löydät ne alempaa tältä sivulta.
  3. Laadi hankesuunnitelma ja sille budjetti.
  4. Kokoa hakemukseen tarvittavat liitteet.
  5. Tee rahoitushakemus sähköisessä Hyrrä-järjestelmässä.
  6. Saat ilmoituksen, kun hakemuksesi on tullut vireille. Tästä lähtien voit toteuttaa hanketta omalla riskillä, ja hankkeelle voi syntyä kuluja.
  7. Tutustu rahoituspäätökseen huolellisesti. Jos se on myönteinen, noudata päätöksessä annettuja määräaikoja.

Mistä haen maaseuturahoitusta?

Mietitkö, soveltuuko investointi- tai hankeideasi ELY-keskuksen vai paikallisen Leader-ryhmän rahoitettavaksi? Pääsääntö on, että Leader-ryhmät rahoittavat oman toimialueensa paikallisia hankkeita ja mikroyrityksiä, ja ELY-keskus maakunnallisia hankkeita ja vähän isompia yrityksiä.

ELY-keskus

  • ELY-keskuksen rahoittamien kehittämishankkeiden toteutusalue on maakunnallinen tai laajempi.
  • Hankerahoitusta myönnetään yleishyödyllisiin investointeihin, joilla on maakunnallista merkittävyyttä.
  • Ympäristöhankkeissa kokeillaan jotain uutta, ja niiden tuloksia voidaan soveltaa muuallakin.
  • Yritysrahoitusta myönnetään 5-49 henkilöä työllistäville  yrityksille ja maataloustuotteita jalostaville keskisuurille yrityksille.

Leader-ryhmät

  • Leader-ryhmät toimivat paikallisesti, tiettyjen kuntien alueella.
  • Hankerahoitusta myönnetään oman toimialueen kehittämishankkeisiin ja yleishyödyllisiin investointeihin.
  • Hankkeilla edistetään uudenlaisten ja kokeilevien toimintatapojen käyttöä.
  • Yritysrahoitusta myönnetään korkeintaan viisi henkilöä (henkilötyövuotta) työllistäville, paikallisesti toimiville yrityksille.

Rahoitusta ohjaavat alueelliset linjaukset

Ennen hakemuksen tekoa kannattaa tutustua maaseuturahoituksen suuntaamista ohjaaviin asiakirjoihin, sillä rahoitusta myönnetään niiden mukaisiin hankkeisiin ja investointeihin. ELY-keskuksen rahoituksen on osuttava Keski-Suomen maaseudun kehittämissuunnitelman tai Suomen CAP-suunnitelman tavoitteisiin. Leader-ryhmien rahoituksen perusteet on linjattu niiden strategioissa.

Keski-Suomen ELY-keskuksen jakaman maaseudun kehittämisrahoituksen painopisteet vuosille 2023—2027 ovat biotalous ja vetovoimainen maaseutu. Biotaloutta tarkastellaan metsien, peltojen ja vesistöjen näkökulmasta, ja maaseudun vetovoiman kehittämisessä otetaan huomioon sekä asuminen että yrittäminen.

Suunnittelussa on otettu huomioon myös EU:n maatalouspolitiikan rahoituskauden 2023—2027 keskeiset teemat; digitalisaatio, osaamisen kehittäminen ja ympäristön tilasta huolehtiminen.

Leader JyväsRiihen strategia vuosille 2023-2027 on nimeltään Jyvällä. Sen painopisteet ovat:

  • älykkäät yhteisöt ja ilmastoviisaat teot,
  • hyvinvoivat kylät, ja
  • kehittyvät elinkeinot.

Strategian läpileikkaava teema on kestävät tulevaisuusteot, eli kaikissa hankkeissa tulee huomioida toimenpiteiden jatkuvuus ja toiminnan vaikutukset myös rahoituskauden jälkeen. JyväsRiihen rahoituksella toteutettavat hankkeet eivät saa aiheuttaa merkittävää haittaa ympäristölle tai ilmastolle. Strategiassa painotetaan myös toimijoiden välistä yhteistyötä.

Leader Maaseutukehityksen strategia vuosille 2023-2027 on saanut nimekseen Mahdollistava Maaseutukehitys. Sen painopisteet ovat:

  • kehittyvät yritykset ja elinkeinot,
  • uudistuvat ja älykkäät yhteisöt, ja
  • kestävät ilmasto- ja ympäristöratkaisut.

Strategian kattotavoitteena on maaseutualueiden elinvoimaisuuden vahvistaminen, elinkeinorakenteiden monipuolistaminen ja asukkaiden elämänlaadun parantaminen. Läpileikkaavia teemoja ovat ovat nuoret, kestävä kehitys, ilmastonmuutoksen hillintä ja siihen sopeutuminen, yhteistyö, digitalisaatio ja älykkäät ratkaisut sekä uudistuminen.

 

Leader Vesuri-ryhmän paikallisen kehittämisstrategian 2023-2027 nimi on Ideoi, innostu, iloitse. Sen painopisteet ovat:

  • kehittyvät ja vastuulliset elinkeinot ja yritykset,
  • vaikuttavat ja viisaat luonto-, ympäristö- ja kulttuuriteot, sekä
  • älykkäät ja vireät kylät ja yhteisöt

Vesuri-ryhmän visiona on kehittää hyvästä elämästä parempaa. Strategian painopisteissämme korostuvat nuoret, ja muita läpileikkaavia teemoja ovat kansainvälisyys, ilmasto ja älykäs maaseutu.

Leader Viisarin strategia vuosille 2023-2027 on nimeltään Kestävästi keskiössä – Viisari välittää. Sen painopisteet ovat:

  • innovatiivisuus ja uudistumiskyky,
  • vireys: tahtoa ja kykyä, sekä
  • asumisen uudet tuulet ja ympäristö voimavarana

Strategian läpileikkaavia teemoja ovat kestävä kehitys, ilmasto ja ympäristö sekä digitaalisuus. Tavoitteena on, että asukkaat voivat vaikuttaa alueen elinvoimaisuuteen, ihmisistä ja ympäristöstä huolehditaan ja yritystoiminta on aktiivista ja perustuu osaamiseen, yhteistyöhön ja asiakastarpeiden tuntemiseen. Lisäksi tavoitteena on, että pohjoinen Keski-Suomi on varautunut ruoan ja energian tuotannon kriiseihin ja kehittänyt tuotantoa, joka on vastuullista ja kokonaiskestävää.

Jokainen EU:n jäsenmaa on laatinut vuosille 2023–2027 CAP-suunnitelman, jonka pohjalta toteutetaan yhteistä maatalouspolitiikkaa. Lyhenne CAP tulee sanoista common agricultural policy, suomeksi yhteinen maatalouspolitiikka. Suomen CAP-suunnitelmassa on yli 1 1oo sivua.