Tukikoulutuksissa käytiin läpi monipuolisesti tukiehtoja ja muuta viljelijöitä koskevaa asiaa. Tämän vuoden tilaisuuksissa koulutussisältöjä pyrittiin peilaamaan viime vuoteen. Kuva keväisestä peltomaisemasta: ©maaseutuverkosto, kuvaaja: Martina Motzbäuchel.

Kanta- ja Päijät-Hämeen kevään viljelijäkoulutukset keräsivät satoja osallistujia Tammelasta Sysmään – tukikoulutukset tärkeitä monessa mielessä

25.04.2024 12:00

Keväinen viljelijätukikoulutusten kierros Kanta- ja Päijät-Hämeessä on saatu päätökseen. Hämeen ELY-keskus ja yhteistoiminta-alueet kouluttivat huhtikuun aikana ympäri maakuntia viljelijöitä sekä läsnätapahtumissa että etänä.

”Kaikkiaan viljelijäkoulutukset menivät näin järjestäjän näkökulmasta varsin mallikkaasti. Tilaisuuksissa kävi yhteensä useampi sata osallistujaa kuuntelemassa ja vaihtamassa kuulumisia”, kertoo valvontapäällikkö Juha Poutiainen Hämeen ELY-keskuksesta.

Viljelijäkoulutukset käynnistyivät heti pääsiäisen jälkeen. Kahden maakunnan, Kanta- ja Päijät-Hämeen, alueelle ulottuvalla Hämeen ELY-keskuksen alueella koulutuksia järjestettiin aina Lounais-Hämeen rajoilta Tammelasta Päijät-Hämeen Sysmään. Tänä vuonna repertuaaria laajennettiin läsnätilaisuuksien ohella järjestettävällä Teams-koulutuksella. Valmistelut sujuivat hyvässä yhteistyössä Hämeen ELY-keskuksen ja kuntien yhteistoiminta-alueiden välillä.

”Tukikoulutukset ovat hallinnollekin iso ponnistus. Taustalla on paljon jo ennen itse tilaisuuksia tehtävää työtä, joka ei näy ulospäin ohjelmasuunnittelusta ja käytännön tilajärjestelyistä alkaen. Ennen kuin lähdemme viljelijöitä kouluttamaan, myös hallinnolle järjestetään koulutusta Ruokaviraston toimesta käsiteltävistä aiheista eli oppimassa on oltu itsekin kevään mittaan. Keskeinen taito viljelijöiden infoissa onkin tiivistää Ruokaviraston kahden päivän anti 34 tuntiin, mietittävä mikä on keskeistä tänä vuonna”, Poutiainen sanoo.

Tukikoulutuksissa käytiin läpi monipuolisesti tukiehtoja ja muuta viljelijöitä koskevaa asiaa. Käsiteltäviä aihekokonaisuuksia olivat esimerkiksi peltotukien haku, kasvipeitteisyys, ehdollisuus, ympäristösitoumus ja -sopimus sekä valvonta ja satelliittiseuranta. Tämän vuoden tilaisuuksissa koulutussisältöjä pyrittiin peilaamaan viime vuoteen, joka oli ensimmäinen EU:n maatalouspolitiikan rahoituskaudella.

”Ajatuksena oli kertoa myös havainnoista viime vuodelta ja mihin ainakin kiinnittää huomiota nyt tänä vuonna potentiaalisten sudenkuoppien välttämiseksi ja prosessien helpottamiseksi”, maaseutuasiamies Anu Kirves Päijät-Hämeen maaseutuhallinnosta kertoo.

Viljelijätukikoulutuksissa käydään paljon läpi itse asiaa, mutta tilaisuuksilla on toinenkin tärkeä ja erilainen tehtävä.

”Tärkeä osa koulutustapahtumia on luoda mahdollisuus viljelijöille tavata sekä meitä maaseutuhallinnossa että toisiaan ja toisaalta meille hallinnossa oman alueemme viljelijöitä. Olemmekin suunnitelleet parin yhteistoiminta-alueen kanssa kokeilevamme etänä järjestettäviä viljelijäaamukahveja, joissa paikalliset viljelijät voivat tulla vapaamuotoisesti linjoille kysymään ja tapaamaan meitä ja toisiaan”, Kirves sanoo

Tukikoulutuksissa ja viljelijöille suunnatussa viestinnässä on paljolti kyse siitä, että viljelijät löytävät maataloustukien pariin oikea-aikaisesti ja oikein tiedoin. Mitä vähemmän selvityspyyntöjä, sen parempi. Tukikoulutuksilla on kuitenkin vielä syvempikin merkitys ja tarkoitus.

”Pyrimme omalta osaltamme edistämään kotimaisen ruoan tuotantoa ja turvaamaan maatalouden toimintaedellytyksiä. Laadukasta ja puhdasta ruokaa kestävästi ruokapöytiin ja esimerkiksi huoltovarmuutta. Näistä asioista tässä on pohjimmiltaan kyse”, Poutiainen päättää.

 

Hämeen viljelijätukikoulutusmateriaalit löydät maaseutu.fi/Häme-sivuston ”koulutusmateriaalit Hämeen viljelijälle” -kohdasta. Osa materiaaleista on jo lisätty ja osa vielä tulossa. Samaan paikkaan on lisätty myös 18.4. järjestetyn Teams-koulutuksen tallenne.

Lisää uutisia

Uutinen
08.05.2024

Naapurissasi voi asua EU-päättäjä 

Uutinen
08.05.2024

Mekin olemme EU-päättäjiä!

Uutinen
08.05.2024

Pohjoissuomalaisia vaikuttajia vähän EU:n paikallispäättäjien verkostossa

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.