Biokaasulaitoksen rakentaminen alkamassa Karkkilassa

28.06.2023 13:08Uusimaa

ELY-keskusten myöntämä 50 %:n tuki elpymisvaroista vuosina 2021–2022 innosti monet maatilat ja yritykset suunnittelemaan uusiutuvaa energiaa tuottavia biokaasulaitoksia. Yksi yritystukea hakeneista ja saanneista yrityksistä sijaitsee Karkkilassa, Uudellamaalla. Maatalousyrittäjä Mikko Laineen perustamalla yrityksellä, Koskelan BioGas Oy:llä, on tarkoitus aloittaa biokaasulaitoksen rakentaminen vuoden 2023 aikana.

– Tuonne metsikön tilalle se biokaasulaitos tulee, osoittaa Mikko Laine kasvatusmetsää pellon takana.

Noin 2,5 hehtaarin vuokratontille tulee biokaasureaktorin ympärille rakentumaan muun muassa lietteen vastaanottosäiliö, noin hehtaarin kokoinen kuivajaekenttä, kuivalannan vastaanottolantala, separoidun kuivajakeen lantala ja kaksi nestemäisen rejektin säiliötä.

– Kaikki rakentamis- ja ympäristöluvat ovat kunnossa, mutta ennen kuin rakentamistöitä päästään aloittamaan, tulee kaasun myyntiin liittyvä varsinainen sopimus saada vielä varmistettua, kertoo Laine.

Tarkoitus olisi saada maanrakennustyöt tehtyä vuoden 2023 aikana ja varsinaiset rakennustyöt vuonna 2024. Hieman kiirettä rakennustöihin painaa myös ELY-keskuksen elpymisvaroista myönnetty yritystuki – se kun edellyttää rakentamisen olevan valmista vuoden 2024 loppuun mennessä.

Biokaasulaitosidean synty

Idea biokaasulaitoksen perustamisesta on muhinut Laineella mielessä jo jonkin aikaa.

– Joskus vuosia sitten sanoin leikilläni, että voisihan sellaisen rakentaa itsellekin, kun onhan näitä Euroopassakin.

Kolme vuotta sitten biokaasulaitos-asia tuli esille uudemman kerran rehunmyynnin yhteydessä.

– Korona sotki heinänmyyntimme Ruotsiin ja olimme saaneet omalle tilalle rehua jo tarpeeksi ensimmäisestä sadosta. Loput nurmisadot oli tarkoitus jättää korjaamatta, kunnes Valiolaisen Länsi-Maito osuuskunnan kautta löysimme lopulta ostajan ja saimme hoidettua rehuhomman mallikkaasti maaliin.

Tästä rehuepisodista oikeastaan virisi kysymys:

– Mitä tälle ylimääräiselle nurmelle voisi tehdä ja voisiko sitä hyödyntää jotenkin helposti ja tuottavasti? Laine kertoo.

Länsi-Maito osuuskunnan Petri Uusitalolta Laine sai vinkkiä, että biokaasulaitos voisi olla vastaus Laineen esittämään kysymykseen.

– Mietin parisen viikkoa biokaasulaitoksen kannattavuusnäkökulmia ja totesin, että kaasun myynti yrityksen kautta voisi olla kannattavaa toisin kuin pelkän sähkön tuotanto. Puolisoni, Elina Toikka, oli myös innostunut biokaasulaitosinvestoinnista ja kannusti asiaa viemään eteenpäin.

Tarkempia laskelmia – apua suunnitteluun

Biokaasulaitoksesta lähdettiin tekemään tarkempia laskelmia ja suunnitelmia.

– Tehtiin monia erilaisia variaatioita, miten systeemi pelaisi, ja mikä olisi vielä kannattavaakin. Oli päätettävä muun muassa, käytetäänkö märkämädätystä vai ei, mikä on syötteen kuiva-ainepitoisuus ja minkä kokoluokan biokaasulaitos tullaan rakentamaan ja kuka laitetoimittaja pystyisi toteuttamaan halutunlaisen laitoksen, luettelee Laine.

Yksin suunnittelutyötä Laine ei tehnyt. Laitetoimittajilta ja alan toimijoilta sai paljon tietoa. Apuna suunnittelussa käytettiin ratkaisutoimittaja Doranova Oy:tä. Lisäksi ProAgria Etelä-Suomen yritysneuvoja, Auli Teppinen, avusti ELY-keskuksen yritystukihakemuksen teossa ja siihen tarvittavissa liitteissä. Laine kiitteleekin kaikkia yhteistyökumppaneita ja toisia biokaasulaitosyrittäjiä hyvästä tiedon jakamisesta ja tuesta suunnitteluvaiheessa.

– Itsekin lähdin tähän projektiin jonkin verran tietämättömänä, mutta matkan varrella on opittu ja opitaan koko ajan lisää. Alkavan biokaasuyrittäjän on hyvä hankkia luottamuksen arvioisia tukikumppaneita, joiden kanssa voi keskustella ja vaihtaa ajatuksia, summaa Laine.

Laine kannustaa olemaan yhteydessä hyvissä ajoin myös rahoittajiin ja esimerkiksi kilpailuttaa pankkien lainatarjoukset. ELY-keskuksen maaseuturahoituksen tukiasioista on hyvä selvittää, mitä rahoitusta biokaasulaitosinvestointeihin on saatavissa, milloin tukea on haettava ja mitä liitteitä hakemukseen pitää olla valmiina.

– Koskelan Biogas Oy:n yritystuen hakemusprosessi meni sujuvasti, jopa rakennus- ja ympäristöluvat saatiin hankkeen liitteeksi ajoissa. Näiden lisäksi hakemukseen tuli muun muassa liittää kannattavuus- ja rahoituslaskelmat, esisopimus kaasunmyynnistä, pankin luottolupaus sekä rakennuspiirustukset, listaa Laine.

Laitos hahmottuu – riskeihin varauduttava

Suunnittelussa kävi ilmi, että suuremman kokoluokan laitos kannattaisi pientä paremmin ja laitos toimisi tehokkaasti, mikäli syötteen kuiva-ainepitoisuus olisi korkea. Laineen mukaan biokaasulaitos on yhtä tarkka ruokittava kuin lehmä. Nurmirehulla laitos toimisi hyvin ja käymisen virikkeeksi Koskelan noin 90 eläimen lypsykarjatilalta saataisiin lantaa ja virtsaa ja niitä voitaisiin toimittaa biokaasulaitokseen myös yhdeltä sopimustilalta.

Maatalousyrittäjä Mikko Laine

Laineen suunnittelema laitos pystyisi käsittelemään noin 20 000 tonnia syötettä vuodessa ja varsinaista biokaasua olisi mahdollista tuottaa vuositasolla noin 9 GWh. Kaasu olisi tarkoitus myydä eteenpäin kaasukonteissa. Vaikka moni asia on suunniteltu rakennustöitä varten valmiiksi, on Laine varautunut myös siihen, että muutoksia tulee. Investoinnissa on omat riskinsä.

– Voi olla, että rakentamiskustannukset kasvavat vielä, kun rakennustarvikkeiden hinnat ovat nousseet Ukrainan sodan myötä, tuumii Laine.

Biokaasulaitos on hankkeena melko arvokas; kokonaiskustannukset ovat suunnitelmien mukaan jo tälläkin hetkellä yli kolmen miljoonan euron luokkaa. Lisäksi oman jännitysmomenttinsa tuo lopullisen kaasunmyyntisopimuksen puuttuminen vielä. Laine on kuitenkin varsin rauhallisin mielin.

– Energiaomavaraisuuden ja uusituvan energian arvostus on kasvanut ja biokaasulaitoksen kaasulle voisi löytyä sopiva markkinarako nyt, kun raskasta kuljetuskalustoa aletaan siirtämään biokaasun voimalla toimivaksi ja autofirmoista Volvo ja Scania ovat jo lanseeranneet raskaan kuljetuskaluston kaasumoottoritkin, hän kertoo.

Ympäristönäkökohdat huomioitu

Biokaasulaitos rakennetaan muutaman sadan metrin päähän Koskelan maitotilasta. Suunnitelmissa on huomioitu ympäristönäkökulmat. Myös kuivajaekentänpohja on asfaltoitu ja sieltä kertyvät nesteet johdetaan takaisin tuotantoprosessiin.

Laine on suunnitellut laitokselle suojamaavallin ja pari tietä, joista rehu- ja lantakuormat sekä kaasukontit voidaan ajaa häiritsemättä muuta ympäristöä. Moni voisi luulla, että biokaasulaitos tuottaa ympäristöön hajuhaittoja, mutta Laineen mukaan näin ei ole.

– Biokaasun tuottamisprosessi on suljettu ja sitä kautta ei hajuja ainakaan tule. Pääasiassa tuotannossa käytetään nurmea, josta ei hajuja myöskään pitäisi syntyä mittavissa määrin. Korkeintaan hajua voi tulla, kun lantaa siirretään laitokseen tai mädätysjätettä siirretään laitoksesta pois.

Mädätysjätteen pitäisi kuitenkin haista Laineen mukaan vähemmän kuin tavallisen maitotilan lannan ja sitä voidaan käyttää peltojen lannoitteena.

Tuki biokaasulaitosinvestointiin

Uudella CAP27-rahoituskaudella biokaasulaitosinvestointeihin on edelleen mahdollista hakea tukea. Tukea voidaan myöntää yritystukena sekä maatalouden investointitukena. Yritystuella tuotetulla kaasulla tulee olla ulkopuolinen ostaja. Maatalousinvestoinnissa tuotettu kaasu tulee käyttää tilan omassa tuotantotoiminnassa. Biokaasulaitosinvestointien tuki on 50 % hankkeen hyväksyttävistä kustannuksista.

 

Kuka: Mikko Laine, maatilayrittäjä vuodesta 2016 ja tuleva biokaasuyrittäjä
Puoliso: Elina Toikka
Koskelan sukutila: 120 vuotta lypsykarjaa, ainoa lypsykarjatila Karkkilassa
Työntekijät: 2 ja lisäksi Mikon vanhemmat auttavat
Koskelan BioGas Oy:n yrityksen perustaja ja omistaja: ensimmäinen biokaasulaitos Karkkilassa

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.