Etelä-Pohjanmaa - kylien maakunta pilotoi tulevaisuutta

16.02.2024 16:04Etelä-Pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaa on maakunta, joka elää vahvasti kylissä. Elinkeinorakenteen muutos ja palvelujen keskittäminen ovat kasvattaneet tarvetta kylien uudistumiseen niin, että ne voivat sopeuttaa toimintaansa ja keksiä uusia toimintamalleja muuttuvissa olosuhteissa. Ketterät kylät kehittyvät.

Ryhmäkuva Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmien Tulevaisuuden kylä -hankkeen vetäjistä sekä avaustilaisuuden asiantuntijoista.

Tulevaisuuden kylät 2.0

Kylille-hankkeen avulla on tehty kesäkuusta 2015 vuoden 2023 loppuun saakka koko maakunnan kattavaa työtä kylien aktivoimiseksi. Hanke on ottanut kylät haltuun ja kehittänyt niiden toimintaedellytyksiä. Teemoittainen toimintamalli on tuonut työhön syvyyttä ja monipuolisuutta. Jatkossa on tarkoitus pilotoida tulevaisuuden teemoja entistäkin syvällisemmin.

Kylille-hankkeiden jatkoksi ovat eteläpohjalaiset Leader-ryhmät hakeneet Ely-keskuksesta Älykkäät kylät -yhteistyöhanketta nimeltään Tulevaisuuden kylä 2.0., jolla pilotoidaan kylien tulevaisuutta kolmessa teemassa:

Energiakylät – Kylä voi tavoitella omavaraisuutta ja kestävyyttä esimerkiksi energiakartoitusten ja uusiutuvan energian kautta. Kylä voi kartoittaa ja hyödyntää uusiutuvan energian mahdollisuuksia, vähentää jätettä, vahvistaa kiertotaloutta ja kierrätystä, suosia paikallista tuotantoa ja testata uusia energiateknologioita. Kylä voi myös suunnitella kestävän kulutuksen koulutuksia ja yhteisöprojekteja.

Digitaalisten palvelujen kylät – Digitaalisuus tuo maailman jokaiseen kotiin. Kylä voi kehittää omia digitaalisia palvelujaan, hyödyntää terveys- ja hyvinvointipalveluja sähköisesti tai luoda yhteisöllisiä digitaalisia alustoja. Kylä voi myös edistää asukkaiden digitaalista osaamista ja yhdistää sitä arjen sujuvuuteen.

Imagokylät – Luodaan kylistä tarinoita, jotka kutsuvat ja inspiroivat. Kylä voi luoda vahvan brändin ja identiteetin, joka tekee kylästä houkuttelevan. Kylä voi muotoilla visuaalista identiteettiä, toteuttaa markkinointikampanjoita, järjestää yhteisöllisiä tapahtumia ja vahvistaa digitaalista näkyvyyttä.

Jokaiseen teemaan otetaan kuusi kylää tai kyläryhmää pilotoimaan uusia toimintamalleja. Ideoita viedään eteenpäin alan asiantuntijoiden avulla.

Asiantuntijat esittelivät teemoja ja kylien mahdollisuuksia hankkeen avaustilaisuudessa ystävänpäivänä 14.2.2024 Seinäjoella. Tulevaisuuden kylät -hankkeen avaustilaisuudessa oli paikalla yli 70 osallistujaa ja edustettuna oli yli 30 eteläpohjalaista kylää.

Yli kolmekymmentä kylää oli edustettuna Seinäjoella 14.2. Tulevaisuuden kylät -hankkeen avaustilaisuudessa

Pitkäjänteistä kehittämistä maakunnassa

Elinvoimainen maaseutu huomioi kylien vahvuudet ja erilaiset toimintaympäristöt. Osaava ja osallistava kylä käyttää hyödyksi kaikkien yksilöidensä osaamisen ja rakentaa kumppanuuksia myös kylärajojen yli.

Aiempien Kylille-hankkeiden avulla on tehty koko maakunnan kattavaa työtä kesäkuusta 2015 lähtien viime vuoden loppuun saakka. Kylille-hankejatkumo on merkinnyt pitkäjänteistä kehittämistä: kunta ja laajemmin ajateltuna koko maakunta on kyliensä yhteenliittymä. Kylä- ja kuntarajat ylittävää yhteistyötä lisäämällä vähennetään eroja harvaan asutun maaseudun ja keskustaajamien välillä, parannetaan maaseutuasumisen mahdollisuuksia ja lisätään kylien elinvoimaa. Kolmen hankkeen jatkumon rahoitus on saatu Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksen kautta Maaseuturahastosta.

Maaseudun kehittämisessä on merkittävässä asemassa koko kolmas sektori: kyläyhdistysten lisäksi toimenpiteet ja yhteistyöverkosto on ulotettu kaikkeen yhdistyskenttään. Hanke on tehnyt näkyväksi myös neljännen sektorin: kylien asukkaat, joita aktivoidaan osallistumaan ja huolehtimaan hyvinvoinnistaan. Yhteisön hyvinvointi rakentuu hyvinvoivista yksilöistä.

Hankkeiden tulokset näkyvät arjessa

Kylille-hankkeilla on lisätty maaseudun asukkaiden osaamista, hyvinvointia ja turvallisuutta. Lisäksi on edistetty kiertotaloutta ja pyritty saamaan kylien kaikki vahvuudet hyötykäyttöön.

Hankkeissa on kannustettu hyödyntämään kylän luontokohteet ja muut vetovoimatekijät. Paikallisten reittien ja kohteiden markkinoinnissa on otettu käyttöön esimerkiksi Outdooractive ja muita sähköisiä alustoja.

Viimeisin Kylille-hanke osui toteutukseltaan koronaepidemian ja maailman turvallisuustilanteen muutosten aikaan. Tämän vuoksi toimenpiteissä korostuivat erityisesti kyläturvallisuus ja omatoiminen varautuminen. Samalla tehtiin rohkeasti digiloikkaa, kun kumppanuuspöydät ja monet muutkin tilaisuudet jouduttiin järjestämään etänä. Sähköisistä sovelluksista tuli arkipäivän työkaluja. Digikahviloissa seniorit saivat varmuutta digilaitteiden käyttöön, jonka seurauksena heidän elinpiirinsä laajeni, omatoiminen asioiden hoito lisääntyi ja kotona asumisen edellytykset kasvoivat.

Kylissä luodaan hyviä käytäntöjä ja jaetaan niitä edelleen. Smart villages -verkoston kautta kehitetään yhteistyötä myös kansainvälisesti.

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.