Kaksi naista Turussa valtion virastotalon aulassa.
Viestinnän asiantuntijana Haloo maaseutu -hankkeessa työskennellyt Liisa Kallio ja Varsinais-Suomen maaseutuviestinnän koordinaattori Janica Vilen.

Haloo maaseutu tavoitti kahdeksan vuoden aikana satoja tuhansia ihmisiä 

18.12.2023 10:18Varsinais-Suomi

Kahdeksan vuoden ja kolmen viestintähankkeen aikana Haloo maaseutu ehti vakinaistaa paikkansa Varsinais-Suomen maaseutuviestinnässä. Viimeinen Haloo maaseutu -hanke päättyi marraskuun loppuun, mutta maaseutuviestintä jatkuu uuden viestintänyrkin luotsauksessa.

Kolmas EU:n maaseuturahoituksella toteutettu Haloo maaseutu! -viestintähanke on tullut päätökseensä. Vuonna 2016 alkanut Haloo maaseutu on viimeisen kahdeksan vuoden aikana kertonut esimerkkejä maaseudun kehittämisestä, kasvusta ja hyvinvoinnista niin asukkaiden, tilallisten kuin yritysten näkökulmasta sekä järjestänyt monenlaisia tapahtumia ja koulutuksia.

– Haloo maaseutu -viestintähankkeita on toteutettu yhteensä kolme, joista jokaisessa maaseudun viestintää on syvennetty entisestään. Viimeisessä hankkeessa koottiin koko Varsinais-Suomen laajuinen ja kaikille avoin maaseutuviestinnän verkosto, kertoo Haloo maaseudussa viestinnän asiantuntijana toiminut Liisa Kallio.

Haloo maaseutu -hankkeita on hallinnoinut Varsinais-Suomen jokivarsikumppanit ry. Lisäksi hankkeissa ovat olleet mukana myös muut Varsinais-Suomen Leader-ryhmät sekä Varsinais-Suomen ELY-keskus, Varsinais-Suomen liitto, Varsinais-Suomen Kylät ry, Pro Agria Länsi-Suomi, MTK Varsinais-Suomi ja Brahea-keskus. EU:n maaseuturahoituksen hankkeille on myöntänyt Varsinais-Suomen ELY-keskus.

Haloo maaseudun verkkosivuilla kävi yli 230 000 ihmistä

Haloo maaseudun verkkosivuilla on vuoden 2016 jälkeen julkaistu yli 500 artikkelia, jotka ovat käsitelleet muun muassa maaseuturahoituksella toteutettuja hankkeita ja maaseudun tapahtumia. Koko hankkeen aikana kävijöitä on ollut verkkosivuilla yli 230 000!

– Ylivoimaisesti suosituin artikkeli on tammikuussa 2022 julkaistu Valmis viestintäsuunnitelma 10 kysymyksen avulla -artikkeli, joka tarjosi vinkkejä viestintäsuunnitelman tekemiseen, Kallio kertoo.

Omien viestintäkanavien lisäksi Haloo maaseudun tuottama mediasisältö on saanut näkyvyyttä yhteistyökumppanien kanavissa. Esimerkiksi Haloo maaseudun uutisia ja videoita on julkaistu kaikkien viiden Varsinais-Suomessa toimivan Leader-ryhmän kotisivuilla, ELY-keskuksen uutiskirjeissä ja muiden sidosryhmien kanavissa sekä alueen paikallislehdissä.

Haloo maaseutu -sivusto jää käyttöön vielä hankkeen päättymisen jälkeenkin. Sivustoa hallinnoi Varsinais-Suomen jokivarsikumppanit ry.

Somekanavilla 3 400 seuraajaa!

Hankkeen verkkosivujen lisäksi alueellista maaseutuviestintää on toteutettu Facebookissa, X:ssä (ent. Twitterissä), Instagramissa ja Youtubessa. Hankkeen päättyessä kanavilla on seuraajia yhteensä noin 3 400. Eniten yleisöä löytyy Facebookista, jossa Haloo maaseudun sivua seuraa yli 2 000 henkilöä.

Maaseutuviestintä jatkuu Haloo maaseudun somekanavissa myös hankkeen jälkeen.

Suosittuja koulutuksia ja tilaisuuksia

Haloo maaseutu on tarjonnut viestintäverkostolleen lukuisia maksuttomia koulutuksia ja tilaisuuksia.

– Viimeisin esimerkki löytyy tämän vuoden lokakuulta, kun hanke järjesti viestintäkoulutukset tekoälyn, Canvan, Microsoftin työkalujen ja WordPressin käytöstä. Osallistujia oli yhteensä lähes 250, Kallio kiittelee.

Aiemmin koulutuksia on järjestetty muun muassa saavutettavuudesta, somemarkkinoinnista, Instagramin käytöstä ja tiedottamisesta. Kolmen Haloo maaseutu -hankkeen aikana koulutuksia on järjestetty lähes 20. Osa koulutusmateriaaleista löytyy edelleen Haloo maaseudun verkkosivuilta.

Koulutusten lisäksi Haloo maaseutu on järjestänyt kaksi kertaa vuodessa viestintäfoorumin, joka on ollut maksuton tapahtuma maaseutuverkoston toimijoille. Foorumeita on pidetty vuorotellen eri teemoilla eri seutukunnissa. Esimerkiksi tämän vuoden toukokuussa Kemiönsaaressa järjestetyn viestintäfoorumin teemana oli kaksikielinen viestintä. Foorumit ovat olleet väylä Varsinais-Suomen maaseutuverkoston viestinnälliselle yhteistyölle ja verkostoitumiselle.

Suurin Haloo maaseudun järjestämä tapahtuma oli maaliskuussa 2023 pidetty Varsinais-Suomen maaseutugaala, johon kokoontui satapäinen joukko juhlimaan päättynyttä EU:n maaseutuohjelmakautta 2014–2022. Gaalassa palkittiin Varsinais-Suomen 12 vaikuttavinta hanketta koko ohjelmakauden ajalta.

Maaseutuviestintä jatkuu eri kanavilla

Haloo maaseutu -hankkeiden jälkeen Varsinais-Suomen yhteistä maaseutuviestintää tehdään ELY-keskuksen, Leader-ryhmien ja kuntien maaseutupalveluiden tiiviissä yhteistyössä osoitteessa maaseutu.fi/varsinais-suomi. Sivulla on alueellista tietoa EU:n maatalous- ja maaseuturahoituksesta sekä uutisia, tapahtumia ja hanketarinoita. Sivuilla olevasta materiaalipankista löytyy esimerkiksi kaikkien vapaaseen käyttöön tarkoitettuja valokuvia Varsinais-Suomen maaseudulta, karttoja, logoja, esitteitä ja Teams-taustakuvia.

Myös Haloo maaseudun aloittamat viestintäfoorumit jatkuvat edelleen, mutta jatkossa niiden järjestämisestä vastaa Varsinais-Suomen maaseutuviestinnän työnyrkki, jota vetää maaseutuviestinnän koordinaattori Janica Vilen Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

– Seuraava Viestintäfoorumi pidetään 7.3.2024 Salossa. Tapahtuman ohjelma julkaistaan myöhemmin maaseutuverkoston tapahtumakalenterissa. Keräämme myös parhaillaan koko maaseutuverkoston, sidosryhmien ja potentiaalisten tuenhakijoiden toiveita ja ideoita tulevan maaseutuviestinnän suunnittelun tueksi. Viestintäkysely on auki 21.12.2023 asti. Vastaamiseen menee viitisen minuuttia. Lämmin kiitos jo etukäteen kaikille vastaajille, Vilen kommentoi.

Lisäksi Varsinais-Suomen maaseutuverkosto julkaisee kerran kuussa yhteistä maaseutu-uutiskirjettä, johon kootaan ajankohtaisia asioita sekä maatalouden että maaseudun kehittämisestä koko maakunnan alueelta.

– Uutiskirjeellä on jo ensimmäisen puolen vuoden jälkeen yli 800 tilaajaa, joten se on hyvä kanava kertoa esimerkiksi käynnissä olevien hankkeiden kuulumisia ja markkinoida maaseutuverkoston toimijoiden tapahtumia. Juttuvinkkien kanssa voi olla yhteydessä suoraan minuun, kannustaa Vilen.

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.