pyörätuolitanssia

Tanssin taikaa ja tasapainoa tunteella 

10.05.2024 13:46

Tanssin taikaa ja tasapainoa tunteella -hanke tarjosi tanssinopetusta ja -ohjausta maaseudulla erityisryhmille, seniori-ikäisille sekä varhaiskasvatusikäisille lapsille. Kohderyhmiä liikutettiin tanssin keinoin pääosin palvelukeskuksien, hoivakotien, toimintakeskuksien ja palvelukotien sekä varhaiskasvatuksen yksiköiden omissa tiloissa.

Lisää liikettä arkeen

Hanke elävöitti maaseudun asukkaiden arkea sekä lisäsi liikettä ja liikuntaa (hyvinvointia) tanssin keinoin eri kohderyhmissä. Toi mukanaan osallisuutta ja mahdollisti tanssinopetuksen ja ohjauksen saavutettavuutta. Hankkeen kautta edistettiin kohderyhmän kokonaisvaltaista hyvinvointia tanssiliikunnan keinoin. Osallistujien toimintakykyä tuettiin, kehitettiin tasapainoa ja ohjattiin tunteiden käsittelyä musiikin ja tanssin keinoin. Toimenpiteiden suunnittelussa ja toteutuksessa tehtiin yhteistyötä yksiköiden henkilökunnan, asiakkaiden/asukkaiden ja muiden eri tahojen kanssa mm. kaupungin liikuntapalveluiden sekä eri järjestöjen ja yhdistyksien kanssa. Yhteistyöhön sisältyi myös hanke- ja tapahtumayhteistyötä.

Lastentanssi vietiin osaksi varhaiskasvatuksen yksiköiden toimintaa. Tanssitunteja oli päiväkodeissa sekä ryhmäperhepäivähoidon yksiössä. Tanssitunneilla tarjottiin Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaista tanssillista liikunnallista tekemistä osana päivän ohjelmaa, jakaen samalla vinkkejä henkilökunnalle. Pienille lapsille ja heidän perheilleen sekä isovanhemmille (sukupolvien kohtaaminen) kohdistettiin tanssiliikuntaa mm. päiväkotien läheisten päivissä sekä osallistumalla yhteistyökumppaneiden kerhoihin ja tapahtumiin, joissa eri sukupolvet kohtasivat.

Tuolitanssituokio palvelukeskuksessa. Kuva: ESLi.

Tanssien yli tavoitteiden

Hanke koulutti (vertais)ohjaajia ikäihmisten tanssiliikunnan ja soveltavan liikunnan näkökulmasta tuolitanssiin ja pyörätuolitanssiin. Koulutuksia oli yhteensä kahdeksan kappaletta ja niihin osallistuneiden yhteismäärä oli n. 160 henkilöä.

Hankkeen määrälliset tavoitteet ylittyivät reilusti. Hankkeen aikana ohjauksia, tapahtumia ja kursseja järjestettiin toiminta-alueella yli 60 eri paikassa ja osallistujina oli yli 60 organisaatiosta. Tanssipaikkoina olivat mm. varhaiskasvatuksen eri yksiköt, hoivakodit, toimintakeskukset, palvelukodit, kylätalot, tanssilavat, päiväkodit, koulujen salit, liikuntahallit, seurakuntakuntakeskukset, piha-alueet jne. Ohjaukset, tapahtumat ja kurssit jakautuivat kaikille kuudelle hankepaikk

akunnalle ja eri kohderyhmiin.  Kokonaisosallistujamäärä oli yli 7000. Tämä käsitti ohjaukset/opetukset, tapahtumat ja koulutuksiin yms. sisältäen kaikkien toimenpiteiden yhteenlasketun henkilömäärän. Pääsääntöisesti opetukset ja ohjaukset toteutettiin koko hankeajalla paikan päällä. Muutamia etäohjauksia pidettiin Teamsin kautta.

Hankkeen isona onnistumisena ja esimerkkinä yhteistyössä toteutetusta toimenpiteestä oli Syvälahden viihdekeskuksessa 13.6.2023 järjestetyt Tanssin taikaa Syviksessä – esteettömät päivätanssit. Ennen tansseja oli hankkeen järjestämä Pyörätuolitanssi tutuksi -kurssi. Tapahtuma oli kaikille avoin. Idea esteettömistä tansseista tuli alun perin Yhdenvertainen Etelä-Savo ry:ltä. Idea sai positiivisen vastaanoton eri tahoilta ja Syvälahden viihdekeskus säätiö lähti mukaan tanssien järjestäjäksi. Tapahtuma onnistui kokonaisuudessaan hyvin ja sille oli selkeä tarve sekä kysyntää. Yhteistyökumppanimme sanoin:

Yksi kesän kohokohdista!

Laaja palautekysely

Keväällä 2024 kartoitettiin Webropol-kyselyn kautta yhteistyötahojen ja osallistujien kokemuksia hankkeesta sekä haettiin vinkkejä vastaavien hankkeiden toteutukseen ja uusiin suunnitelmiin.

Ohessa muutamia nostoja vastauksista:

  • Ammattitaitoinen ohjaaja antoi toimintaamme uudenlaista liikuntaa, joka tempaisi mukaan musiikillaan. Toiminta mahdollisti eritasoisille henkilöille liikkumisen ilon, toi kuuluvuuden tunnetta sekä kannusti osallisuutta matalalla kynnyksellä.
  • Parasta oli nähdä asiakkaiden toiminta tanssituokioissa: musiikki vei mukanaan ja tanssi koettiin hyvänä liikuntamuotona. Oli hienoa nähdä eläytymistä ja heittäytymistä tanssin keinoin.
  • Asukkaat olivat tunnin jälkeen iloisempia ja mieliala oli pitkän aikaa hyvä, kun odoteltiin uutta käyntiä. Meidän talonväkemme koki, että heitä huomioidaan myös talon ulkopuolelta. Ulkopuolinen vetäjä kannusti heitä tulemaan mukaan.
  • Tanssillinen osuus eri tapahtumissa lisää ihmisten osallisuutta. Tuo vanhaa iltamaperinnettä ja muistoja ihmisten mieleen. Tanssi on hyvä liikuntamuoto ja parasta jumppaa myös aivoille.
  • Seniorit ovat nähneet liikunnanilon uusin silmin, liikunnan ei tarvitse olla hikipäässä puurtamista, vaan tarkoitus on kuunnella omaa kehoa ja liikkua sen mukaan. Hanke on antanut senioreille paljon yhteisöllisyyttä ja iloa. Hanke on tarjonnut senioreille heidän tasoistaan liikuntaa, jossa jokainen osanottaja on kokenut olevansa arvokas.
  • Hanke on myös omalta osaltaan lisännyt yhteen kuuluvuutta eri järjestöjen kesken.
  • Ei ole mahdollisuutta koko henkilökunnalla lähteä kursseille talon ulkopuolelle yhtäaikaisesti. Nyt opetuksen tullessa ”paikalle” oli mahdollisuus useammalla osallistua
  • Lapset kokivat hankkeen tanssin harrastuksena päiväkotipäivän aikana. Perheillä ei välttämättä ole resursseja työpäivän jälkeen lähteä viemään lapsia tanssiharrastuksen pariin.
  • Tanssiliikunta edistää tasapainoa, lisää mielenhyvinvointia ja edistää kotona pärjäämistä.
  • Olisi hienoa, jos tällaisten hankkeiden kautta saataisiin edelleen hyvää ohjattua toimintaa myös haja-asutusalueen asukkaille. Liikkumisen ennaltaehkäisevää merkitystä ei koskaan pidetä yllä liikaa.
  • Kiitos hankkeesta! Tämä hanke otti taas hienosti huomioon maaseudun, ei vain puheissa ja suunnitelmissa vaan käytännön toiminnassa! 

    pyörätuolitanssia
    Pyörätuolitanssin tunnelmaa. Kuva: ESLi.

Vireää viestintää

Hankkeen viestintä eteni luontevasti ja suunnitelmallisesti viestintä- ja vuorovaikutussuunnitelman mukaisesti. Heti hankkeen alussa teetetty logo ja mallipohjat viestintää varten nopeuttivat ja yhtenäistivät ilmettä. Maaseutukuriiri(n verkkosivut) oli tärkeä yhteistyötaho koko hankeajan eritoten viestinnän näkökulmasta. Avoimia kursseja lisättiin tapahtumakalenteriin ja hankkeen blogi oli Maaseutukuriirin alustalla. Hanke oli esillä ESLi:n nettisivuilla, hankkeen Facebookissa sekä yhteistyökumppanien some ym. julkaisuissa. Paikallislehdet ottivat hankkeen hyvin vastaan ja toimittajia kävi seuraamassa hankkeen toimenpiteitä useammalla paikkakunnalla mediatiedotteiden innoittamana.

Iso kiitos teille kaikille, jotka olitte mukana tällä hankematkalla. Lämmin kiitos kaikille tanssijoille, yhteistyötahoille, rahoittajille Euroopan maaseuturahastolle, Veej´jakaja ry:lle, ELY:lle ja ESLi:lle, jotka mahdollistivat hankkeen toteutumisen. Uusia hankeideoita ja -suunnitelmia on työn alla ja katsotaan mihin rahoitusneuvottelut johtavat.  Muistetaan myös jatkossa, että TANSSI KUULUU MEILLE KAIKILLE!

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.