Lakeuden Elämysliikunta ry: Yhteistyöllä kohti terveellisempää ja aktiivisempaa ympäristöä

04.12.2023 06:40Etelä-Pohjanmaa

Lakeuden Elämysliikunta ry on ennakkoluulottomasti ja pitkäjänteisesti kehittänyt Seinäjoella Jouppilanvuoren ja Kyrkösjärven aluetta kaikenlaisille käyttäjille sopivaksi terveysliikunta-alueeksi. Yhdistys on yhdessä Seinäjoen kaupungin kanssa toteuttanut monilla EU:n maaseuturahaston hankkeilla elämysliikuntareittejä ja elämyskohteita. Yhdistys on tunnistanut sen, että investointien lisäksi tarvitaan myös toimintaa, yhteistyötä, tapahtumia ja tiedottamista, jotta alueen tarjoamia mahdollisuuksia osattaisiin hyödyntää entistä enemmän. Näihin toimenpiteisiin tähdättiin syksyllä 2023 päättyneellä Luontotalo Käpälikkö toimivaksi -hankkeella.

Vuodesta 2008 asti toimineen Lakeuden Elämysliikunta ry:n tarkoituksena on mm. edistää elämyksellisen liikunnan harrastusmahdollisuuksia. Vuonna 2009 Seinäjoki julistautui elämysliikuntakaupungiksi, jonka jälkeen toiminta on ollut tavoitteellista ja pitkäjänteistä. Jouppilanvuoren ja Kyrkösjärven alueelle on vuosien saatossa tehty mm. paljasjalkapolku, kuntoilupaikkoja, laitureja, kivipolku, linnunpönttögalleria ja Elämysportaat sekä esteetön lastenreitti Oravapolku kohteineen. Kaikki reitit ja kohteet ovat esteettömiä.

Yhtenä hankkeena yhdistys toteutti vuoden 2014 lopussa valmistuneen luontotalon, joka sai nimekseen Luontotalo Käpälikkö. Talo on kaikkien kansalaisten käytössä luonnosta kertovana informaatiopaikkana.

– Käpälikkö on myös elämysliikuntareittien lähtö- ja paluupaikka, jossa on esillä lähiluontoon liittyvät reittikartat sekä elämyskohteista kertovaa materiaalia. Luontotalon viereen valmistui vuoden 2017 lopussa Sirius kota, jossa voi pysähtyä retkeilyn lomassa, kertoo Hannu Salo Lakeuden Elämysliikunta ry:ltä.


Lakeuden Elämysliikunnan talkoisiin riittää tulijoita joka viikko.

Luontotalo Käpälikkö toimivaksi -hankkeessa kehitettiin Luontotalo Käpälikköä ja Sirius-kotaa monipuolisiksi ja yleisöä palvelevaksi kohteiksi ja vastaamaan yhä paremmin niin retkeilijöiden, kuin matkailijoiden tarpeita. Hankkeella kehitettiin markkinointia ja viestintää ulospäin sekä uudistettiin erilaisia palveluita. Käpälikön viihtyisyyttä kokous- ja matkailupaikkana kohennettiin ja tiedotusta reiteistä ja kohteista lisättiin. Tavoitteena oli parantaa luontotalo Käpälikön imagoa ja lisätä yleisön kiinnostusta koko elämysliikunnan kokonaisuutta kohtaan.

Hankkeen aikana edistettiin eri järjestöjen yhteistyötä järjestämällä mm. erilaisia yleisötapahtumia ja kilpailuja, kuten joka vuosi toistuvat Käpälikön luontopäivä, Käpälikön joulumaa sekä ”Ulkona, kuin lumiukko” tapahtuma ja sauvakävelytapahtumat. Tarkoituksena oli tuottaa sellaista toimintaa, joka jatkuu hankkeen jälkeen elinvoimaisena. Tapahtumien pilotoinnin kautta löydettiin toimiva konsepti yhteistyöorganisaatioiden kesken. Jokainen organisaatioon kuuluva tietää tehtävänsä, eikä tarvitse enää pitää kuin 1–2 palaveria ennen tilaisuutta.

– On luotu konsepti, jossa Lakeuden Elämysliikunta ry kantaa päävastuun tapahtumissa ja tapahtuman sisällön mukaan liittyvät kumppanit joukkoon, Salo kertoo.
Yhdistyksessä ollaan saavutuksiin hyvin tyytyväisiä.

Seinäjoen Jouppilanvuoren ja Kyrkösjärven alueita on kehitetty tavoitteellisesti jo vuosien ajan.

– Hankkeen lopussa voidaan todeta tavoitteiden toteutuneen yllättävän hyvin. On luotu pohjaa markkinoinnille, saavutettu korkea taso yleisötilaisuuksien järjestäjänä yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Lisätty mainostuksen avulla reittielämyksiä ja halukkuutta ostaa yhdistykseltä erilaisia palveluita.

Ideointi tuottaa jatkuvasti merkittävää tulosta hyvän yhteistyöverkoston ja talkoolaisten yhteistyönä, joten kehitettävää on myös jatkossa. Lakeuden Elämysliikunta ry:ssä koetaan, että tuottavat palvelut ovat välttämättömiä yhdistyksen toiminnan kehittämiselle ja henkilöstön palkkaamiselle.

– Jatkosuunnitelmista tärkeimpiä ovat edelleen näkyvyyden lisääminen. Yhdistys on hyvin tunnettu ja arvostettu talkootyöstä ja rakenteista sekä yleisötapahtumista. Ohjatut palvelut ovat uutta ja tarvitsevat lisämarkkinointia, Hannu Salo summaa.

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.