Nainen ja mies seisovat metsässä vierekkäin

Lapland Deluxe tarjoaa autenttisuutta ja rauhaa - Merja-Leena ja Jari Paksuniemi restauroivat ja remppaavat historiallisen tilan uuteen loistoon

30.11.2023 08:41Lappi

Vanttausjärven rannan niemennokassa on harvinainen helmi. 1800-luvulta säästynyt Saariniemen tila, joka on herännyt uuteen loistoonsa Merja-Leena ja Jari Paksuniemen käsissä. Sukutilalle muutettuaan pariskunta tajusi, että paikka on liian erityinen heille kahdestaan nautittavaksi. Ja niin syntyi Lapland Deluxe.

Merja-Leenan suvun hallussa ollut, vuonna 1862 perustettu historiallinen tila tuli myyntiin 2017. Merja-Leenasta ja Jarista tuntui tärkeältä, että tila jää suvun haltuun. Tila oli kuitenkin heikossa kunnossa, joten ostopäätös näytti ulkopuolisen silmin jopa hullulta idealta. Ensimmäinen vuosi tilan omistajina meni restauroidessa päärakennusta, 1900-luvun alussa rakennettua hirsipirttiä.

– Ensimmäisen vuoden aikana vahvistui tunne siitä, että me halutaan jakaa tätä kauneutta myös muille, Merja-Leena Paksuniemi kertoo.

Merja-Leena ja Jari inspiroituivat ympäröivän luonnon rauhasta ja perustivat matkailuyrityksen. Ideoita riitti ja riittää edelleen. Tontille on rakentunut Merja-Leenan ja Jarin ideoiden pohjalta jo kaksi eri majoitustilaa, laavu, kota, sauna ja oma latokappeli. Seuraavana rakennushankkeena on vuorossa Saariniemen sali, hirsipirtti, jossa vieraita kestitään. Pariskunnalle on tärkeää rakentaa ja restauroida tilaa vanhaa kunnioittaen.

Punainen pieni talo.Otsola on rauhallinen pikkumökki omalla saunalla ja laavulla.

Lapin luksusta ulkomaalaisille ja historian havinaa suomalaisille

Lapland Deluxe nimi viittaa siihen luksukseen mikä on usein lappilaisille ihan itsestäänselvyys; hiljaisuus, autenttisuus ja rauha.

Suomeksi ajateltuna se on se Lapin luksus, jota me halutaan korostaa. Ja se ei ole kristallikruunuja, vaan se on nimenomaan tätä luontoa ja rauhaa

– Jari Paksuniemi

Yrityksellä on myös suomalainen nimi: Saariniemen tila. Kesäisin tilalla käy suomalaisia ja talvisin pääasiassa ulkomaisia vieraita. Historiallinen pirtti, kaunis luonto ja tilan lampaat ja kanat tekevät paikasta viihtyisän kesäkohteen.

Lappilaisittain harvinainen vierailukohde on nähnyt paljon historiaa ja ollut Venäjän vallan alla sekä säilynyt Lapin sodan jaloista.

– Yhden tiedon mukaan, joistain näistä ikkunoista saksalaiset sotilaat ovat heittäneet polttopullon sisälle lähtiessään, mutta on ollut onni, että tuli ei ole tarttunut seiniin, Jari kertoo.

Rantamaisema, vene.Ainola on vuokrattava omakotitalo yksityisellä rannalla.

Lapland Deluxe vastaa kiireisen nykyihmisen tarpeisiin olla välillä rauhassa. Merja-Leena ja Jari miettivät aluksi, mitä kaikkea ohjelmaa he keksisivät asiakkaille, mutta yllätykseksi heille tulevat matkailijat eivät kaipaa se kummempia sirkustemppuja.

– He vaan haluaa olla, kun elämä on niin kiireistä muuten. Se on aika kiva sitten itsellekin, että okei, ne tuleekin onneksi nauttimaan tästä samasta, mistä me nautitaan, Merja-Leena pohtii.

Asiakkaille riittää ohjelmanumeroksi Merja-Leenalle ja Jarille arkiset asiat kuten kalassa käyminen, lumikenkäily jään päällä ja vaikkapa tulien teko.

– Se oli niille ihan kohokohta, että ne sai itse sytyttää nuotion, Jari muistelee.

Merja-Leena ja Jari haluavat näyttää turisteille omaa elämäntyyliään ja isännöidä läpi vierailun.

– Ei riitä, että on majoitustilat, vaan täytyy myöskin avata se oma elämä täällä ja olla niitten turistien kanssa, Merja-Leena tarkentaa.

LammasTilan lampaat ovat suomalaisia alkuperäisrotuja: kainuunharmaita ja suomenlampaita.

 

Maaseuturahoitus oli yllättävän helppo hakea

Projektin alkaessa tuttu vinkkasi tuoreelle yrittäjäpariskunnalle Leader-tuesta. Toinen tuttu taas hieman varoitteli rahoituksen hakemisen byrokratiasta, mikä pisti pariskunnan hetkeksi epäilemään rahoituksen hakemista. Onneksi Merja-Leena ja Jari eivät kuitenkaan säikähtäneet, vaan lähtivät hakemaan tukea. Se todella kannatti ja pelot osoittautuivat turhiksi.

– Ollaan huomattu, että tuen hakeminen on helppo systeemi ja meitä on aina autettu, jos me ollaan tarvittu jotakin. Kun ollaan kysytty, niin tosi mahtavasti ollaan saatu apua, Jari kertoo.

Peräpohjolan Leader-ryhmä ja Lapin ELY-keskus on toiminut rahoituksen myöntäjänä. Rahoituksen avulla Merja-Leena ja Jari rakensivat majoitustilat Otsolan ja Ainolan sekä latokappelin. Otsola on pieni kämppä järven rannassa omalla saunalla ja laavulla. Ainola on omakotitalo, jonka pariskunta remontoi omin käsin majoitustoimintaan sopivaksi. Rantaan rakentuu kota.

– Me ei oltu tiedetty, että maaseutua tai maaseudun yrittäjiä tuetaan tällä tavalla, se oli meille aivan uusi juttu. Ilman sitähän me ei oltaisi voitu tehdä näitä rakennuksia, se on fakta, Merja-Leena muistaa.

Talon sisätila. Olohuone ja huonekalujaAinolan sisustuksessa näkyy Merja-Leenan kädenjälki.

Täysipäiväinen yrittäjyys suunnitelmissa

Merja-Leena ja Jari käyvät yrittäjyyden lisäksi vielä päivätöissä Rovaniemellä. Tavoite on kuitenkin siirtyä täysipäiväisiksi yrittäjiksi heti kun se on mahdollista.

Jari ja Merja-Leena ovat yrityksensä ainoat työntekijät. Rakentamiseen he ovat saaneet talkoolaisia avuksi ja isoihin tilaisuuksiin on palkattu kokkeja ja tarjoilijoita.

Vuodet rakennusprojektien parissa ovat olleet kiireisiä. Paperityöt, rakentaminen, päivätyöt ja tilan eläimistä huolehtiminen eivät jätä paljon ylimääräistä vapaa-aikaa. Projektien loppuun saattaminen vaatii järjestelmällisyyttä.

– Me käytetään kaikki ajat hyödyksi. Lomalla meillä soi kello edelleenkin kuuden maissa ja me aloitetaan rakennustyö, Merja-Leena kertoo.

Pariskunta laavullaMerja-Leenan ja Jarin yhteistyö on avainasemassa yrityksen toiminnan kannalta.

Intohimo luontoon, hyvä yhteistyö ja työtä pelkäämätön asenne ajaa yrittäjäpariskuntaa eteenpäin unelmiensa saavuttamisessa.

–  Me ollaan niin innoissaan tästä ja on hyvä fiilis koko ajan tehdä. Meillä synkkaa tosi hyvin yhteen tämä rakentamistyö, Jari lisää.

Aikaa jää kuitenkin myös paikasta nauttimiseen ja ehkä se onkin se syy, miksi intoa ja jaksamista riittää.

–  Ei tässä ihan koko aika tehdä vaan tätä rakennushommaa, että nautitaan tästä maaseutuelämästä, Merja-Leena kertoo.

Merja-Leena ja Jari ovat asuneet ennen kaupungissa, ja ovat hypänneet rohkeasti maaseudun yrittäjiksi toteuttamaan unelmiaan. He eivät tienneet, että siihen saa myös tukea, joten tieto maaseuturahoituksesta oli positiivinen yllätys.

Se, että joku muuttaa maaseudulle ja aloittaa siellä yritystoiminnan, niin sehän on ihan huikeaa, että siihen saa tukea

– Merja-Leena Paksuniemi

Lapland Deluxen tarina on vasta alussa. Kun Saariniemen sali valmistuu, on konsepti valmis ja pariskunta pääsee nauttimaan työnsä hedelmistä. Aikaa jää enemmän yrityksen markkinointiin ja varsinaisen toiminnan pyörittämiseen. Pariskunnalla ei ole kuitenkaan mitään aikeita rakentaa tonttia täyteen mökkejä. He haluavat säilyttää luonnonrauhan ja tarjota Lapin luksusta myös jatkossakin.

Merja-Leenan ja Jarin vinkit maaseudun yrittäjiksi aikoville

  1. 1
    Kirkasta visiosi ja mene päämäärää kohti, vaikka joutuisit välillä sivuraiteille.
  2. 2
    Kysy ideoita ja ajatuksia ystäviltä ja sukulaisilta. Pidä ajatusriihiä ja pallottele ajatuksia ääneen eri ihmisten kanssa.
  3. 3
    Muista realismi. Mistä asiakkaasi tulevat ja miksi he tulevat juuri sinun yritykseesi?
  4. 4
    Kysy budjetin teossa apua ammattilaisilta.
  5. 5
    Hae maaseuturahoitusta rohkeasti paikalliselta Leader-ryhmältäsi!
maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.