Patapirtti houkuttelee mummolan tunnelmalla

10.04.2024 17:02Keski-Suomi

Alussa oli pieni maatila Keski-Suomessa ja lämpimät muistot mummolan tunnelmasta. Nyt Ravintola Patapirtin vetonauloja ovat lähiruoka, marjaviinit, maatilamajoitus ja rantasaunan lempeät löylyt.

Ravintola Patapirtti sijaitsee Uusi-Yijälän luomutilalla Jämsässä, rauhallisella niemellä Himoksen vilkkaan matkailukeskuksen vieressä. Supisuomalaisen ruoan lisäksi Patapirtti tarjoaa asiakkaille kokouspalveluita, oman tilan marjoista valmistettuja marjaviinejä sekä majoitusta 16 hengelle. Tuorein tulokas palveluvalikoimaan on rantasauna poreammeineen.

Yrittäjä Tarja Uusipaasto perusti Patapirtin vuonna 2005 isovanhempiensa entiselle pientilalle. Ravintolan liikeidea syntyi jo pari vuosikymmentä ennen itse yritystä: opiskellessaan nuorena tyttönä maatalousoppilaitoksessa tuleva yrittäjä laati harjoitustyönä maatilamatkailun yrityssuunnitelman.

– Sen pohjana oli oma mummolani, joka oli lapsena maailman paras paikka. Halusin tarjota asiakkaille samaa välittämisen tunnelmaa ja onnellista oloa. Se suunnitelma jäi kytemään, Uusipaasto kertoo.

Suomalaisten lisäksi Patapirtin asiakkaina on tänä päivänä paljon kansainvälisiä matkailijoita, joita paikkakunnalle vetää Himos ja Jämsässä toimivat suuret yritykset. Markkinoinnissa yritys tekee yhteistyötä mm. Himoksen, Jämsän kaupungin ja Visit Jyväskylä Regionin kanssa.

– Kansainvälisessä markkinoinnissa englanninkieliset nettisivut ovat tärkeät, ja myös suosittelumarkkinointi on tosi tärkeää, Uusipaasto toteaa.

Tunnelma on tärkeä osa elämystä.

Byrokratia vaihtui yrittäjyyteen

Agronomin koulutuksen saanut Uusipaasto työskenteli ennen yrittäjäksi ryhtymistään maaseutuhallinnon ja maaseudun kehittämisen tehtävissä. Työssään hän kannusti kyliä ja yrityksiä kehittämään toimintaansa.

– Meillä oli tosi paljon koulutuksia ympäri Suomea, ja minä olin tarmokas lukemaan raportteja ja varastamaan hyviä ideoita omalle alueelle. Puhuin kaikille, että maaseudun kehittämisessä on järkeä, ja koko ajan oli se oma suunnitelma takaraivossa. Sitten yht´äkkiä huomasin olevani yrittäjä alalla, josta en tiennyt mitään, Uusipaasto muistelee.

Työhistoriansa takia EU:n maaseuturahoitus oli tuoreelle yrittäjälle tuttu juttu, ja niinpä Patapirttiä onkin kehitetty monessa käänteessä maaseuturahoituksen tuella. Rahoitusta on saatu mm. liiketoimintasuunnitelman laatimiseen, tilojen peruskorjauksiin ja laitehankintoihin sekä ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen.

Viime keväänä valmistuneeseen saunainvestointiin yritys sai rahoitusta Leader Vesuri-ryhmästä (keskisuomenmaaseutu.fi).

– Rahoituksen hakemisessa paperihommat voivat tuntua raskailta, mutta millekään työlle ei saa yhtä hyvää tuntipalkkaa, Uusipaasto korostaa.

juhlapukuinen mies kättelee juhlapukuista naista, jolla kädessä pitkävartinen ruusu
Tarja Uusipaasto valittiin viime syksynä Jämsän Vuoden 2023 Yrittäjäksi. (kuva: Kuvapalvelu OK)

Suomalaista slow foodia

Patapirtin monipuolinen tuote- ja palveluvalikoima on muotoutunut vuosien varrella kysynnän ja muualta poimittujen ideoiden mukaan. Tänä päivänä Patapirtti työllistää yrittäjän itsensä lisäksi kaksi kokoaikaista työntekijää. Pääosan yrityksen liikevaihdosta tuo ruoka, jota Uusipaasto kuvailee suomalaiseksi slow foodiksi.

– Pyrimme saamaan raaka-aineet mahdollisimman läheltä. Esimerkiksi kuha tulee Päijänteestä, karitsanlihaa saadaan läheiseltä Seppälän tilalta ja ylämaankarjan jauhelihaa ja maksaa Karisalmen luomutilalta, hän listaa.

Menussa on saatavuuden mukaan myös poron sisäfilettä, koska kansainväliset vieraat sitä aikoinaan toivoivat. He opastivat emäntää; muualta maailmasta katsottuna koko Suomi on poronhoitoaluetta.

ruoka-annos lautasella, lihaa ja perunaa
Ruoan raaka-aineet hankitaan mahdollisimman läheltä.

Keski-Suomen ainoa viinitila

Yijän ylpeys on mustaherukkaa ja aroniaa.

Patapirtin erikoisuus ovat marjaviinit, joita Tarja Uusipaasto valmistaa oman tilan marjoista. Hän opiskeli viininvalmistajaksi 20 vuotta sitten, ja on yhä innostunut marjojen vahvoista aromeista. Keski-Suomen ainoan viinitilan marjaviinejä voi ravintolan lisäksi ostaa Uusi-Yijälän tilan viinimyymälästä.

– Tällä hetkellä myynnissä on vain kolme eri tuotetta, sillä minulla oli viime kesänä jalan kanssa ongelmia, ja pystyin pullottamaan vain noin 500 litraa viiniä. Se on tosi vähän, Uusipaasto kertoo.

Uusi-Yijälän luomutila on maatilaksi pieni, sen peltoala on 20 hehtaaria. Marjojen lisäksi tila tuottaa luomukauransiementä ja nurmea. Osa pelloista on laitumena, jolla kesäisin laiduntaa naapuritilojen hevosia ja uuhityttöjä.

– Ne ovat silmäkarkkia asiakkaille ja pitävät maiseman avoimena, Uusipaasto hymyilee.

Aitous houkuttelee ulkomaisia vieraita

Osa Patapirtin liikevaihdosta tulee nykyään majoituspalveluista: maalaishotellissa on yhteensä viisi tunnelmallista huonetta.  Ne on remontoitu Uusi-Yijälän tilan vanhaan päärakennukseen, joka on peräisin 1700-luvun lopulta. Majoittujat ovat enimmäkseen pariskuntia, pieniä perheitä sekä kansainvälisiä reissutyöläisiä.

Yrityksen uusin vetonaula on puulämmitteinen rantasauna, johon mahtuu jopa 15 kylpijää. Pientä luksusta saunojille tarjoaa poreamme – joskin etenkin ulkomaiset vieraat ovat olleet vaikuttuneempia mahdollisuudesta vilvoitella avannossa tai kieriä puhtaassa lumessa.

– Aitous houkuttelee ulkomaisia vieraita. Heille isoja asioita ovat sellaiset kokemukset ja elämykset, joiden arvoa suomalaiset eivät välttämättä ymmärrä, Uusipaasto miettii.

Lammaslauma laiduntaa puuston siimeksessä.
Naapuritilan lampaat laiduntavat kesäisin Uusi-Yijälän pelloilla.
maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.