Karoliina Majuri
Kuvassa hankkeen vetäjä Karoliina Majuri

”Porot ovat ruokkineet, vaatettaneet ja varustaneet lappilaisia aina” – Taljat rahaksi -hankkeessa edistettiin porontaljojen kaupallistamista

23.01.2024 09:28Lappi

Lapissa on hyödynnetty porontaljoja kautta aikojen. Niiden taloudellinen kannattavuus poronhoitajille on ollut viime vuosina kuitenkin pientä. Tähän ongelmaan tartuttiin Lapin ammattikorkeakoulussa maaseuturahoituksen tukemalla Taljat rahaksi- hankkeella. Hanke toimi vuosina 2021-2023.

Hankkeessa etsittiin keinoja, joilla poronomistajat voisivat monipuolisesti kaupallistaa porontaljoja. Tavoitteena oli parantaa erityisesti poronomistajien taljoista saamaa hintaa, sekä estää porontaljoja päätymästä jätteeksi.

Hankkeessa tavoiteltiin myös poronomistajien ajatusmallin muutosta, jossa poronhoitajat muuttuisivat taljojen tuottajista myös taljojen myyjiksi. Tämä ajatusmallin muutos on tehty jo yli kaksikymmentä vuotta sitten poronlihan osalta, jossa poronhoitajista on tullut taitavia poronlihanjalostajia ja suoramyyjiä.

Karoliina Majuri on toiminut Lapin ammattikorkeakoululla porotalouden kehittämistehtävissä yli kymmenen vuotta. Karoliina on työskennellyt tiiviisti poroteurastamoiden toiminnan parissa, jossa porontalja on tullut tutuksi.

– Poroteurastamot ovat taljojen tuotannon alkulähde, ja siellä olen saanut kipinän tämän ainutlaatuisen lappilaisen materiaalin ihailuun.

Käytännön oppailla ilmakuivatut taljat ja pororullat

Ilmakuivattu porontalja on hiilineutraali ja tuotantoinvestoinneiltaan erittäin edullinen tuote. Hankkeessa tuotettu työkalupakki sisältää kirjallisen oppaan ykkösluokkaisen ilmakuivatun taljan valmistamiseen sekä massatuotantoon, yhdeksällä eri kielellä käännettyä hankkeessa tuotettua porontaljan käyttö- ja huolto-ohjetta sekä muuta markkinointimateriaalia.

– Lisäsimme hankkeessa poronhoitajien myyntiosaamista, sekä kuluttajien tietoisuutta porontaljatuotteista. Esimerkiksi hevosharrastajat ovat ilmakuivattujen taljojen erikoiskohderyhmää, sillä kuivatut taljat ovat ominaisuuksiltaan hevosystävällisiä satulahuopia.

Hankkeen konkreettisiin aikaansaannoksiin kuuluu myös resepti, joka luotiin poronnahasta valmistettuja lemmikkien pururullia varten.

– Lähdimme kehittämään reseptiä sillä ajatuksella, että pururullia tulisi voida valmistaa pienteollisessa, poronhoitajille soveltuvassa mittakaavassa. Porontalja itsessään on liian arvokas materiaali syötettäväksi lemmikeille, mutta esimerkiksi teurastusprosessissa revenneet tai muutoin vioittuneet taljat soveltuvat lemmikkirehuksi.

Pururullat maistuvat koirille.

 

Uudet kontaktit ja verkostot ulottuvat Mongoliaan asti

Yksi hankkeen toimista oli luoda uusia kontakteja ja verkostoja tuottajien ja ostajien sekä muiden yhteistyökumppaneiden välille. Taljat rahaksi ja POSIHIILI-hanke yhdistivät voimansa ja onnistuivat luomaan asiakkuussuhteen kolmen teurastamon ja mongolialaisen kenkätehtaan välille.

Lisäksi myimme rekallisen porontaljoja eurooppalaiselle taljatehtaalle, joka on tervetullut uusi toimija porontaljamarkkinoille niin taljojen ostajana kuin myös rahtityön tekijänä.

Hanke järjesti myös useita työpajoja joissa edistettiin poronnahkakäsityöosaamista.

Poronnahkojen kuivausteline.

Työtä porontaljojen hyödyntämiseen tarvitaan jatkossakin

Työ porontaljojen kaupallistamisen parissa jatkuu Lapin ammattikorkeakoulussa hankkeen loputtuakin. Hankkeen avulla poronhoitajien osaaminen porontaljojen hyödyntämiseen lisääntyi ja verkostot laajenivat.

– Olen kuullut jo viime syksylle innostavia terveisiä taljanmyyntiin aktivoituneilta poronomistajilta.

Jatkossa Lapissa voidaan kohdata haasteita, sillä Etelä-Suomessa leviävästä hirvikärpäsestä on jo merkkejä Etelä-Lapissa. Hirvikärpänen voi heikentää porontaljojen laatua.

Emme halua tämän ainutlaatuisen materiaalin päätyvän missään olosuhteissa jätteeksi, joten taljojen ja nahkojen hyödyntämisen eteen on tehtävä töitä myös tulevaisuudessa!

Hankkeessa Karoliinalle mieluisinta oli käytännönläheiset toimenpiteet ja selkeät konkreettiset tavoitteet. Elinkeinon kehitystyö on hidasta ja pitkäjänteistä työtä, mutta ihmisten parissa työskentely on palkitsevaa.

– Työskentely yhteistyössä kentällä toimivan kohderyhmän kanssa on minulle erityisen mieluisaa ja motivoivaa. Silloin pääsee näkemään läheltä myös hanketyön tuloksia.

Poron arvo Lapissa ei laske

Poronhoito tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia lihan ja sivutuotteiden sekä matkailun näkökulmasta. Maaseuturahoituksen avulla tuetaan sen jatkuvuutta ja kehitystä Lapissa.

Poronhoito on lappilaisuuden syvintä ydintä, ja uskon sen olevan paikallisen elämän edellytys myös tulevaisuudessa.

Poro on ollut osa lappilaisten elämää aina ja Karoliina uskoo sen olevan sitä myös jatkossakin. Poro on osa Lapin huoltovarmuutta.

– Tulevaisuudessa on myös paljon erilaisia uhkakuvia kuten ilmastonmuutos ja lapin luonnonvarojen yhä voimallisempi hyödyntäminen. Loppujen lopuksi ihmisten on kuitenkin saatava ruokaa syödäkseen. Porot ovat ruokkineet, vaatettaneet ja varustaneet lappilaisia aina.

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.