Talvinen metsä, jossa polku
Talvinen metsä tarjoaa mielenrauhaa liikkujalle.

Savolainen metsäkeskustelu – näkökulmia metsäkeskusteluun ja metsäsuhteeseen

21.03.2024 09:44Etelä-Savo

Maailman metsäpäivää vietetään 21.3. ja vuoden 2024 teemana on metsät ja innovaatiot. Päivää on vietetty vuodesta 2013 lähtien. Suomen YK-liiton mukaan päivän aikana on hyvä muistaa metsien merkitys osana elämää: metsät tarjoavat ruokaa, energiaa ja toimeentuloa.

Innovatiivinen metsiin liittyvä hanke on Suomen metsäkeskuksen ja Suomen Metsämuseo Luston yhteistyössä toteuttama Savolainen metsäkeskustelu. Metsät, metsäsuhteet ja metsänomistajuus arvoonsa Etelä-Savossa -hanke.

– Hankkeessa on nostettu esiin metsiin ja metsänomistamiseen liittyvä henkinen puoli, jota ei ole aiemmin laajemmin huomioitu. Perinteisesti metsänomistajia on koulutettu ja neuvottu teknisempiin asioihin, kuten verotukseen liittyen, kertoo hankkeessa työskentelevä metsätilarakenteen asiantuntija Esa Lappalainen.

Metsänomistajuuden murros

Metsänomistajuus on muutoksessa 2020-luvulla. On ennakoitu, että metsänomistajakunnassa tapahtuu lähitulevaisuudessa laaja sukupolvenvaihdos. Sen seurauksena metsänomistajiksi tulee yhä useammin ihmisiä, jotka eivät välttämättä tunne metsiään. Uudet sukupolvet ovat myös entistä vähemmän sidoksissa metsäänsä taloudellisesti tai henkisesti. Tavoitteet ja odotukset metsälle monipuolistuvat. Näistä lähtökohdista hanketta lähdettiin toteuttamaan.

Metsä, kaksi isoa kuusta
Suomalaista sekametsää.

Hanke on tuonut esiin metsänomistajuuteen liittyvät aineettomat asiat. Tilaisuuksissa on pohdittu esimerkiksi, että mitä metsä merkitsee omistajilleen, mikä metsässä on tärkeää tai millaisia tunteita metsät herättävät. Tilaisuuksien aikana ja ansiosta on herätelty perheiden sisällä keskustelua metsänomistajuudesta ja siirretty hiljaista tietoa sukupolvelta toiselle.

Puulla ja metsäteollisuudella on ollut tärkeä osa Suomessa. Puu voi joissain määrin tulevaisuudessa korvata öljypohjaisia tuotteita.

Metsien arvo ei ole ainoastaan se, mitä niistä voidaan teollisuudessa hyödyntää. Luontoarvot ovat myös tärkeitä, metsät ovat hyvinvoinnin lähde ja sieltä voidaan keräillä sieniä ja marjoja ruoaksi.

Metsänomistajuuden syvät merkitykset

Metsät ovat osa perheiden identiteettiä ja tarinaa. Metsissä on marjastettu ja sienestetty, siellä on retkeilty ja sieltä haetaan joulun alla kuusi koristamaan kotia. Näitä metsäperinteitä halutaan vaalia ja jokaisenoikeudet nähdään tulevaisuudessakin säilyttämisen arvoisena.

Hankkeen yhtenä tavoitteena on luoda menetelmiä ja fasiliteettejä metsän, metsänomistamisen ja metsäammattilaisuuden arvostuksen kehittämiseksi. Tätä onkin toteutettu muun muassa haastattelemalla metsänomistajaperheitä. Näissä haastatteluissa on pohdittu esimerkiksi, mitä ylisukupolvinen metsäkeskustelu voisi olla ja miten metsä on osa suvun tarinaa. Metsän merkitykset ja käyttö pyritään avaamaan uudelle sukupolvelle, jolloin tieto siirtyy tuleville metsänomistajille. Metsiin liittyy paljon aineetonta kulttuuriperintöä ja historiaa.

 

Lähteet:

Suomen Metsäyhdistys, 2024. https://smy.fi/maailman-metsapaivan-video-nostaa-esiin-suomalaiset-innovaatiot-jaa-linkkia-metsapaivana-21-3/ Katsottu 14.3.2024.

Suomen YK-liitto, 2024. https://www.ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/maailman-metsapaiva. Katsottu 14.3.2024.

 

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.