Hiekkaranta aurinkoisena kesäpäivänä.
Etelä-Karjalan Yrittäjät ry:n hanke järjesti Kesän onnellisin päivä -tapahtuman potentiaalisille muuttajille Parikkalan Uukuniemellä vuonna 2022. Mukana oli noin 300 osallistujaa. Kuvaaja: Nea Lampinen

Etelä-Karjala panostaa paluumuuttajien houkutteluun

17.10.2023 16:26Kaakkois-Suomi, Yleinen

Työlle tekijänsä -hankkeen projektipäällikkö Armi Sallinen on viettänyt kuluvan syksyn tiiviisti sähköpostikirjeenvaihdon merkeissä. Hän on kirjoittanut pitkälti yli 400 yksilöityä viestiä ihmisille, jotka osallistuivat Mitä jos asuisit Etelä-Karjalassa -kesäkampanjan kyselyyn.
– On tullut kivoja kommentteja, että en olisi ikinä uskonut, että joku oikea ihminen ottaa yhteyttä. Kalenterissa on jo monta sovittua soittopyyntöäkin, hän hymyilee.

Armi Sallinen
Armi Sallinen. Kuva: Saija Räty

Hanke käynnistyi syksyllä 2021 ja tarkoituksena on saada Etelä-Karjalassa jo aiemmin asuneita sekä muita mahdollisia uusia asukkaita muuttamaan maakuntaan siten, että muuttaminen koettaisiin mahdollisimman helpoksi ja houkuttelevaksi.
– Aihe on kuuma valtakunnallisesti, kun kunnat kilpailevat uusista asukkaista, Sallinen huomauttaa.
Keväällä 2022 avautui kotiin.ekarjala.fi -verkkosivusto, jonne on koottu tietoa esimerkiksi alueen avoimista työpaikoista, asunnoista, tonteista, työtiloista ja yrittäjyydestä.

Työpaikka ratkaisee

Mitä jos asuisit Etelä-Karjalassa -kampanja suunnattiin maakunnassa lomaileville ulkopaikkakuntalaisille ja se kesti juhannuksesta elokuun loppuun. Kampanjan mainostauluja pystytettiin jokaiseen alueen yhdeksään kuntaan vilkkaille paikoille, joissa ihmiset liikkuvat jalan. Esimerkiksi Lappeenrannan mainostaulu oli Hiekkalinnalla ja Taipalsaarella puolestaan maankuululla jäätelökioskilla.

Taulun QR-koodi ohjasi kyselyyn, jossa kartoitettiin kiinnostusta Etelä-Karjalan avoimista työpaikoista, yrittäjyydestä ja sen myötä muuttamisesta alueelle. Kampanja näkyi myös somessa ja maakunnan hotelleissa. Vastauksia tuli kaikkiaan 1149 kappaletta, joista 450 toivoi yhteydenottoa Etelä-Karjalasta. Eniten vastauksia tuli pääkaupunkiseudulta.
– On ihmisiä, jotka haluaisivat muuttaa tänne heti. Mutta on selkeästi korostunut, että työpaikka on se, joka ratkaisee, Sallinen sanoo.

Hankkeen ykkösprioriteettina on luoda pysyvä toimintamalli, jossa muuttamisesta kiinnostuneet saisivat yhden luukun periaatteella apua esimerkiksi työpaikan ja asunnon etsimiseen, lasten koulupaikkojen järjestelyyn tai yrityksen käynnistämiseen. Hankkeen toimenpiteisiin kuuluvat myös yhteydenotot eteläkarjalaisiin yrityksiin ja tiedon kerääminen piilotyöpaikoista.

Etelä-Karjalassa ehtii elää enemmän

Pasi Toropainen
Pasi Toropainen. Kuvaaja: NestoriLönngrén

Suunnitelmissa on järjestää lisäksi yhteisiä tapahtumia Etelä-Karjalan Yrittäjät ry:n Paluumuuttajan kesän onnellisin päivä -sisarhankkeen kanssa. Se oli mukana myös kesäkampanjassa.
– Hankkeemme rakennettiin alun perin rinta rinnan ja teemme yhteistyötä. Kotiin.ekarjala.fi sivusto on naapuriprojektin tekemä, mutta ohjaamme sinne esimerkiksi kaikki somekampanjamme, kertoo Etelä-Karjalan Yrittäjät ry:n toimitusjohtaja Pasi Toropainen.

Yrittäjien hankkeessa halutaan pysäyttää Etelä-Suomen suurissa keskuksissa asuvat pohtimaan, millaista elämä voisi olla, jos asuisi Etelä-Karjalassa, Saimaan äärellä.
– Tyypillisen perheen mitattavissa olevaa vapaa-aikaa on täällä enemmän. Ei tarvitse istua ruuhkissa ja harrastukset ovat lähellä. Elämä kuluu täällä parempiin asioihin, Toropainen kuvailee.

Työlle tekijänsä -hanketta koordinoi Lappeenrannan kaupungin Wirma yrityspalvelut ja osatoteuttajana on Imatran kaupunki. Hanke on saanut EU:n maaseuturahoitusta Kaakkois-Suomen ELY-keskukselta, samoin Etelä-Karjalan Yrittäjät ry:n Paluumuuttajan kesän onnellisin päivä -hanke.

Julkaistu 17.10.2023.

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.